Η ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» σκοντάφτει στο γερμανικό πακέτο μέτρων!!!

Δύο ημέρες πριν την άτυπη σύνοδο των 27 ηγετών της Ε.Ε. στην Πράγα βγήκαν τα «μαχαίρια» με την Γερμανία να κατηγορείται πως κάνει το δικό της «παιχνίδι» και τον Όλαφ Σολτς να αμύνεται για τις επιλογές της κυβέρνησής του!!!

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη ενόψει του χειμώνα.

Αναζητούνται απαντήσεις στην ενεργειακή κρίση και τις πολιτικές ο «καθένας μόνος του».

Την ερχόμενη Πέμπτη θα «μετρηθούν» επισήμως οι πρώτες αντιδράσεις στην άτυπη σύνοδο των 27 ηγετών της Ε.Ε. με θέμα την ενεργειακή κρίση, την ασφάλεια, και την μετανάστευση.

Η απόφαση της Γερμανίας να κάνει το δικό της «παιχνίδι» ανακοινώνοντας πακέτο στήριξης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία της γερμανικής οικονομίας από την αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει εξοργίσει τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και άλλα κράτη μέλη που λόγω δημοσιονομικών μεγεθών δεν μπορούν να λάβουν ανάλογα μέτρα!!!

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Γερμανός καγκελάριος, χαρακτήρισε δικαιολογημένο το σχέδιο της κυβέρνησής του, απαντώντας στην κριτική που ασκείται και εμμέσως πλην σαφώς υπονοούν υπονόμευση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα.

Δεν είναι μεμονωμένα και έχουν υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Σόλτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Συνολικά, είναι ένα «πολύ ισορροπημένο, ένα πολύ έξυπνο, ένα πολύ αποφασιστικό πακέτο που χρησιμεύει για να διατηρηθούν οι τιμές χαμηλές και υποφερτές για όσο διάστημα υπάρχουν αυτές οι προκλήσεις», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, από τους νεοφιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες, υπερασπίστηκε επίσης το πακέτο μέτρων που υιοθέτησε το Βερολίνο.

Τα δύσκολα έρχονται

Μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης για τις γερμανικές «πρωτοβουλίες» μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως οι ευρωπαίοι επίτροποι Οικονομίας και Εσωτερικής Αγοράς Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν πρότειναν την προσφυγή σε αμοιβαιοποιημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Το κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο όπως ήταν αναμενόμενο έδωσε το έναυσμα για μία συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνέρχονται στο Λουξεμβούργο, την ώρα που ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για νέα έκδοση κοινού χρέους.

«Είναι η μεμονωμένη άποψη δύο επιτρόπων.

Εχω την εντύπωση ότι δεν είναι αυτή η γενική άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μάγκνους Μπρύνερ.

Η πρόταση αυτή «απαιτεί συζητήσεις διότι υπάρχουν διαφορές απόψεων γύρω από το τραπέζι», παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις – Σε θέση άμυνας το Βερολίνο

Στο μεταξύ οι προθέσεις της Γερμανίας για το πακέτο-μαμούθ των 200 δισ. ευρώ αυξάνουν τις φωνές για στρατηγική δύο ταχυτήτων: μια εκτός συνόρων όπου υποστηρίζει την λιτότητα και μία εντός συνόρων κατασπατάλησης πόρων αποκλειστικά για λογαριασμό της.

Το ύψος της ενίσχυσης και ο ασυντόνιστος χαρακτήρας της γερμανικής πρωτοβουλίας δημιουργεί φόβους ότι η Γερμανία θα δώσει στις επιχειρήσεις της πλεονέκτημα σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της των χωρών που δεν έχουν τα μέσα να χρηματοδοτήσουν μία τόσο ισχυρή «ασπίδα» κατά της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Στην Ρώμη, όπως και στο Παρίσι, επιμένουν για την ανάγκη αλληλεγγύης, όπως έγινε κατά την διάρκεια της κρίσης της Covid.

«Δεν μπορούμε πλέον τις επόμενες εβδομάδες και μήνες να προχωρήσουμε χωρίς κοινή στρατηγική», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αντέδρασε με σφοδρότητα την περασμένη εβδομάδα, καταγγέλλοντας πιθανές «επικίνδυνες και αδικαιολόγητες στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς».

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.