Βαθαίνει το ρήγμα Ρωσίας και Δύσης!!! Putin: Ανοίξτε τον Nord Stream 2!!! Γερμανία: Αποκλείεται!!! Σε θέση ισχύος κι ο Erdogan.

Με την Ευρώπη να ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα (με ένα πληθωρισμό στα ύψη και τα αποθέματα φυσικού αερίου να μην επαρκούν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις) το ρήγμα με τη Ρωσία βαθαίνει όλο και περισσότερο!!!

Από τη μία πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, σε μια επίδειξη ισχύος ζητά την αδειοδότηση του Nord Stream 2 ώστε να αρχίσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη!!!

Στον αντίποδα, όμως, η Γερμανία αποκλείει κάθε ενδεχόμενο λειτουργίας του εν λόγω αγωγού, διαμηνύοντας πως εάν η Ρωσία θέλει να προμηθεύσει με αέριο την Ευρώπη, μπορεί να το κάνει μέσω του αγωγού Nord Stream 1!!!

Κι όλα αυτά τη στιγμή, που οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με «μήλον της έριδος» την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμαχία Ρωσίας και Τουρκίας την οποία και επισφράγισε σήμερα (12/10/2022), ο Putin σημειώνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ήρθε την κατάλληλη στιγμή για τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, η θέση του οποίου ισχυροποιείται τόσο στο εσωτερικό της χώρας του (ενόψει και των εκλογών του 2023) όσο και στην Ευρώπη.

Στον αντίποδα, όμως, η πρόταση του Putin ήρθε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η γειτονική χώρα απειλεί ευθέως με πόλεμο την Ελλάδα αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της.

Putin: Άνοιξε τον Nord Stream 2

Νέο μήνυμα προς την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία, που έχει μπλοκάρει την αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2, απηύθυνε σήμερα (12/10/2022) ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin!!!

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη, τόσο το φθινόπωρο όσο και τον χειμώνα!!!

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος δεν έχει υποστεί βλάβες!!!

Η χωρητικότητα του είναι 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, δηλαδή περίπου το 8% όλων των εισαγωγών στην Ευρώπη.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για την έναρξη αυτών των παραδόσεων!!!

Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!

Αν θέλουν, ας ανοίξουν την κάνουλα!!!

Αυτό είναι!!!

Δεν περιορίζουμε κανέναν, σε τίποτα» υπογράμμισε ο Putin!!!

Το «όχι» της Γερμανίας

Κατηγορηματική ήταν η απάντηση της Γερμανίας, που απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο λειτουργίας του Nord Stream 2.

Συγκεκριμένα, Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 2.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως εάν η Ρωσία επιθυμεί να επανεκκινήσει τις ροές αερίου, θα μπορούσε να το κάνει μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ερωτηθείς εάν η Γερμανία αποκλείει το ενδεχόμενο να λάβει αέριο μέσω του Nord Stream 2, ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε «ναι».

«Δεν έχουμε λάβει αέριο μέσω του Nord Stream 1 διότι η η Ρωσία δεν έχει κάνει παραδόσεις» δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι δεν έχει επιβληθεί embargo στον Nord Stream 1, σε περίπτωση που η Ρωσία θέλει να προμηθεύσει αέριο.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.