Τι συμβαίνει; Από τον πολιτικό σεισμό στην Σουηδία με την έκπληξη της ακροδεξιάς έως την Ιταλία και την νίκη της ακροδεξιάς 25/9

Που οφείλεται η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και μάλιστα σε ρόλο ρυθμιστή των κυβερνήσεων;

Γιατί ηττώνται οι κεντρώοι;

Γιατί ηττώνται οι κεντροαριστεροί;

Γιατί ηττώνται οι κεντροδεξιοί;

Και γιατί κερδίζουν οι ακροδεξιοί;

Θα πείτε που συμβαίνουν όλα αυτά;

Ευθύνεται ο Putin που δήθεν χρηματοδοτεί τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη;

Ευθύνεται η αποτυχία των κυβερνήσεων της Ευρώπης να διαχειριστούν την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό;
Ευθύνεται η ανικανότητα των ευρωπαίων πολιτικών που έγιναν άρμα των αμερικανών ειδικά του Biden που βρίσκεται υπό κατάρρευση και εργαλοιοποίησαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που πλήττει τελικά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες;

Ευθύνεται η αντίδραση των κοινωνιών που είδε ότι κεντροαριστερά και κεντροδεξιά είναι ίδια συνταγή απλά αλλάζει το περιτύλιγμα;

Πολιτικός σεισμός στην Σουηδία

Ας ξεκινήσουμε στην Σουηδία, στις 11 Σεπτεμβρίου 2022 διεξήχθησαν εκλογές και ο δεξιός συνασπισμός φαίνεται να καταλαμβάνει 176 έδρες έναντι 173 εδρών του κεντροαριστερού σιναπισμού σε σύνολο 349 εδρών.

Με όρους εκλογικού αποτελέσματος, οι κεντροαριστεροί ήταν πρώ το κόμμα με 31% εκλέγουν 108 βουλευτές και η μεγάλη έκπληξη οι Σουηδοί Δημοκράτες που είναι το ακροδεξιό κόμμα στην Σουηδία κατέλαβαν την δεύτερη θέση με ποσοστό 21% και 73 έδρες.

Ενώ οι σοσιαλιστές είναι πρώτο κόμμα δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το ακροδεξιό κόμμα στην Σουηδία καθίσταται ο επικεφαλής του αντιαριστερού μπλοκ και ήδη προκαλεί πολιτικό σεισμό όχι μόνο γιατί είναι ρυθμιστής του αποτελέσματος αλλά και της πολιτικής ατζέντας στην Σουηδία, μια χώρα που είναι γνωστή για τις φιλελεύθερες παραδόσεις της.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες SD αναδύθηκαν από το νεοναζιστικό κίνημα της Σουηδίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και εξακολουθούν να αγωνίζονται να αποτινάξουν τις κατηγορίες για εξτρεμισμό.

Αντιμετωπίστηκαν ως παρίας από τα άλλα κόμματα, αλλά πριν από τρία χρόνια, το κεντροδεξιό κόμμα των μετριοπαθών αγκάλιασε τη συνεργασία με την ακροδεξιά.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες αύξησαν την ψήφο του σε καθεμία από τις τελευταίες εννέα γενικές εκλογές.

Στην πολιτική ατζέντα των Σουηδών Δημοκρατών περιλαμβάνεται το μεταναστευτικό.

«Καλώς ήρθατε στο πλοίο με εισιτήριο μονής διαδρομής.

Επόμενος σταθμός, η Καμπούλ», έγραψε στο Twitter ο νομικός εκπρόσωπος του κόμματος, υπογραμμίζοντας το αίτημα των SD να απομακρύνουν τους μη Ευρωπαίους μετανάστες.

Πολιτικός σεισμός και στην Ιταλία

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εθνικών εκλογών στην Ιταλία δείχνουν ότι η Meloni με το ακροδεξιό κίνημα Αδέρφια για την Ιταλία προηγείται με 24% με 25% και θα ηγηθεί του δεξιού συνασπισμού.

Για την ιστορία η Ιταλία είναι η χώρα που πραγματοποιεί τις περισσότερες δημοσκοπήσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα μια δημοσκόπηση κάθε 27 ώρες ή 1453 δημοσκοπήσεις από τον Μάρτιο του 2018 έως και σήμερα…

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Meloni αγγίζει το 24% με 25% και είναι πρώτο κόμμα, ακολουθεί το μπλοκ των σοσιαλδημοκρατών με 20,8%, το Κίνημα 5 Αστέρων με 14% και ο Salvini η Lega το έτερο ακροδεξιό κόμμα με 11,3% και η Forsa Italia με 8,4%.

Ο δεξιός συνασπισμός με την ακροδεξιά επικεφαλής λαμβάνει 43% με 44%.
Η εκλογική αναμέτρηση στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 στην Ιταλία είναι πολύ κρίσιμη κυρίως γιατί θα κρίνει εάν η Ιταλία εφαρμόσει ή θα ακυρώσεις τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επίσης θα καταδείξει εάν η Ευρώπη έχει συνοχή απέναντι σε μια παραπαίουσα Ευρώπη που αδυνατεί να αντιμετωπίσει βασικά προβλήματα όπως η ενεργειακή κρίση…

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.