Ουκρανικό αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ!!!

Αίτημα για «ταχεία» ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υπέβαλε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως δήλωσε ο ίδιος!!!

Σε διάγγελμά του λίγο μετά την υπογραφή από τον Ρώσο ομόλογό του της προσάρτησης των κατεχομένων ουκρανικών περιοχών ο Ζελένσκι δήλωσε πως «κάνουμε το αποφασιστικό μας βήμα, υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Δεν έχει καταστεί σαφές τι ακριβώς σημαίνει η «ταχεία» ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού η συμμετοχή μια χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία προϋποθέτει ομοφωνία των κρατών-μελών.

«Έχουμε αποδείξει de facto τη συμβατότητά μας με τις προδιαγραφές της Συμμαχίας.

Αποτελούν πραγματικότητα για την Ουκρανία, στο πεδίο της μάχης και σε όλες τις πτυχές της αλληλεπίδρασής μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας, βοηθούμε ο ένας τον άλλο και αλληλοπροστατευόμαστε.

Αυτή είναι η συμμαχία».

Σημειώνεται ότι στους επτά μήνες που διαρκεί η εισβολή της Ρωσίας στην όμορή της χώρα, η Ουκρανία έχει αλλάξει τα σοβιετικής εποχής οπλικά της συστήματα με νατοϊκό εξοπλισμό, μια διαδικασία που παραμένει εν εξελίξει.

Ο Ζελένσκι συζήτησε την Παρασκευή με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας του το «περαιτέρω σχέδιο της απελευθέρωσης» των ουκρανικών εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram δήλωσε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα των προμηθειών όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, καθώς και ενδεχόμενα περαιτέρω σχέδια της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εξάλλου, ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ζαπορίζια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωπο, επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους, λέγοντας ότι «μόνο οι απόλυτοι τρομοκράτες μπορούν να επιχειρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο» και πως «το είδος αυτών των ανθρώπων δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο».

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία και τρόπους ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Κιέβου.

Στις συνομιλίες, που έλαβαν χώρα ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζονταν να ανακηρύξει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών που καταλήφθηκαν κατά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρέζνικοφ είπε ότι ο Όστιν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να μην αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τα οποία το Κιέβο και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν παράνομα και καταναγκαστικά.

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην γραμμή του μετώπου… και τρόπους ενίσχυσης των δυνατοτήτων μας», έγραψε ο Ρέζνικοφ στο Twitter.

«Καλά νέα θα ανακοινωθούν σύντομα» πρόσθεσε, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.

Είπε επίσης ότι ο Όστιν «επιβεβαίωσε ότι η ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα “ψευδοδημοψηφίσματα”» και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες «για να απελευθερώσουν τη γη μας από την κατοχή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει 18 Υψηλής Κινητικότητας Πυραυλικά Συστήματα Πυροβολικού HIMARS πολλαπλών εκτοξευτήρων μαζί με τα πυρομαχικά που τα συνοδεύουν, διάφορους τύπους συστημάτων επιθετικών drones και συστήματα ραντάρ.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.