Έκθεση: Οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης εγκαταλείπουν στρατιωτικά την Ουκρανία!!!

Η στρατιωτική βοήθεια από την Ευρώπη προς την Ουκρανία μειώνεται συνεχώς από τον Απρίλιο, με την μελέτη του Ινστιτούτου Κίελ να είναι αποκαλυπτική στο πώς οι μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου. δείχνουν να απομακρύνονται από την άμεση στήριξη προς το Κίεβο!!!

Στην έκθεση που παρουσιάζει η ιστοσελίδα Politico καταγράφεται ότι τον Ιούλιο δεν υπογράφηκε καμία διμερής συμφωνία για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ανάμεσα στις έξι μεγάλες χώρες της ηπείρου. και την Ουκρανία και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής!!!

Η αποκάλυψη αυτή είναι δείγμα πως, παρά τις ιστορικές αλλαγές στην αμυντική πολιτική της Ευρώπης, η πολεμική βοήθεια προς το Κίεβο μειώνεται συνεχώς, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις προαναγγέλλουν μεγάλη αντεπίθεση, η οποία δεν έχει έρθει ακόμη!!!

Τα νέα δεδομένα αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία και δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Κίελ, το οποίο κρατά αρχείο καταγραφής της βοήθειας προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Η έκθεση, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο φωνάζουν εδώ και καιρό Ουκρανοί αξιωματούχοι, ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν παρέχουν την ίδια βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ, ενώ ακόμη και η Βρετανία με την Πολωνία που είχαν μπει επιθετικά στην κούρσα εξοπλισμών, δείχνουν να μένουν από δυνάμεις. Στρατιωτικοί αναλυτές και ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους.

Ο Κρίστοφ Τρέμπες, επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου που ασχολείται με τους εξοπλισμούς, δηλώνει ότι τα στοιχεία καταγράφουν πως οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ουκρανία έχουν πάρει την κατηφόρα ήδη από τα τέλη Απριλίου.

«Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος μπαίνει σε κρίσιμη φάση, νέες πρωτοβουλίες για βοήθεια δεν φαίνεται να υπάρχουν» σημειώνει!!!

Οι δυτικοί σύμμαχοι συναντήθηκαν μεν την περασμένη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη για να συγκεντρώσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις, ωστόσο ο Τρέμπες επισημαίνει ότι τα νούμερα αυτά είναι ψίχουλα σε σχέση με τα όσα είχαν συγκεντρωθεί στις προηγούμενες συναντήσεις!!!

Επισημαίνει, ακόμη, ότι οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία όπως έγινε με την κρίση στην ευρωζώνη και την πανδημία, όταν και συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια μέσω μέτρων εκτάκτου ανάγκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς είπε στο Politico ότι κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να κάνουν περισσότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κάλεσε, ακόμη, τις ευρωπαϊκές χώρες να προσφέρουν αναλογικά στα επίπεδα που έχουν φτάσει χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Ο πρώην επικεφαλής των αμυντικών δαπανών στην Εσθονία και πλέον ευρωβουλευτής, Ρίνο Τέρας ζητά από την Ευρώπη να «ξυπνήσει», υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη εάν δεν ηττηθεί η Ρωσία.

Στο επίκεντρο της κριτικής, άλλωστε, παραμένει η Γερμανία, με το Βερολίνο να κατηγορείται ότι αντιδρά πολύ αργά στο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για αποστολή τεθωρακισμένων στους Ευρωπαίους γείτονές του, προκειμένου οι χώρες εκείνες να δώσουν τα σοβιετικά τους τανκ στην Ουκρανία.

Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, υπερασπίζεται τη στάση που έχει ακολουθήσει και ανταπαντά πως στέλνει κανονικά όπλα προς την Ουκρανία.

Ο Ντάνιελ Φιότ, πάντως, αναλυτής σε θέματα άμυνας στο πανεπιστήμιο Vrije Universiteit των Βρυξελλών προειδοποιεί ότι οι υποσχέσεις δε σημαίνουν τίποτα για το πεδίο της μάχης.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.