Σαχαλίνη: Νέος ενεργειακός πανικός!!!

Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος,Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέδωσε Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο αλλάζει τη διαχείριση στο μεγάλο κοίτασμα εξόρυξης πετρελαίου και γκαζιού στη μεγαλόνησο Σαχαλίνη, στην Άπω Ανατολή!!!

Σύμφωνα με αυτό και σε σχέση «με μη φιλικές πράξεις ξένων κρατών», δημιουργείται ένα νέο νομικό πρόσωπο στο οποίο μεταφέρονται δικαιώματα και υποχρεώσεις της Κοινοπραξίας, Sakhalin Energy!!!

Τι είναι η Κοινοπραξία και ποιοι την απαρτίζουν;

Είναι εκείνη που εξορύσσει κοντά στα 10 εκ. τόνους υγροποιημένο αέριο (LNG) το χρόνο, στο ρωσικό νησί Σαχαλίνη, στην Άπω Ανατολή, πάνω από το Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

Το 50% της Κοινοπραξίας ανήκει στη ρωσική ΓΚΑΖΠΡΟΜ, το 27,5% στο Shell, το 12,5% Mitsui και το υπόλοιπο 10% στη δεύτερη γιαπωνέζικη, γνωστή, Mitsubishi.

Αφού λοιπόν, κάποιοι ξιπασμένοι στο αλήστου μνήμης G-7, που θεωρούν ότι εξακολουθούν να είναι ο «αφαλός» γύρω από τον οποίο κινούνται οι υπόλοιποι πάνω στη γη, μαζεύτηκαν για να κάνουν επίδειξη της… ανυπαρξίας τους(πλέον), με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Πούτιν δεν έκανε παρά μια μικρή κίνηση…ματ!!!

Εθνικοποίησε την Κοινοπραξία στέλνοντας στο καναβάτσο τη γιαπωνέζικη οικονομία, μέλος της ομάδας του G-7!!!

Και, ω, του κλάματος!!!

Η απόφαση Πούτιν θα στενέψει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια αγορά και θα εξαναγκάσει την Ιαπωνία σε ένα ανταγωνισμό με την Ευρώπη στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών προμηθειών ενέργειας, εκτιμά το Bloomberg.

Σώπα…!!!

Η σωστή, κατά τα άλλα εκτίμηση, «μαρτυρά», ωστόσο, την ανοικτή πλέον προσπάθεια των ΗΠΑ να στρέψουν όλους εναντίον όλων, αναγκάζοντας τους να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και εκείνες(ΗΠΑ), να καραδοκούν απ´ έξω απ´ το χορό!!!

Έχει ενδιαφέρον η εκτίμηση που κάνει για τη χώρα του, ο ειδικός αναλυτής του Ινστιτούτου ενεργειακής οικονομίας της Ιαπωνίας, Χιρόσι Χασιμότο:

Αν η Κοινοπραξία στη Σαχαλίνη, που μας προμηθεύει με φθηνή ανταγωνιστική ενέργεια βρεθεί σε… κρεμάμενη κατάσταση, τότε οι τιμές στην αγορά σποτ(«ελεύθερη», τρομάρα της),θα εκτιναχτούν ακόμα πιο ψηλά και ενδέχεται(προσέξτε πόσο… μαλακά το λένε!), να προκαλέσουν ΠΑΝΙΚΟ!!!

Το γιαπωνέζικο εκδοτικό, NIKKEI, πάει ακόμα πιο πέρα εκτιμώντας ότι το Διάταγμα Πούτιν ενδέχεται(!), να αποτελέσει ρήγμα στην ενότητα του… G-7!!!

Ενώ ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, «ξέχασε» πάραυτα τις αντιρωσικές αστειότητες στην πρόσφατη Σύνοδο των επτά… γερασμένων και έσπευσε να διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι οι προμήθειες υγροποιημένου αερίου δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο κυρώσεων της Ιαπωνίας κατά της Ρωσίας!!! (Τι λες;)!!!

Και ο υπουργός εμπορίου, Κοΐτσι Χαγκιούνα, παραδέχτηκε ότι η χώρα του απευθύνθηκε ήδη σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και Αυστραλίας αναζητώντας δυνατότητες υποκατάστασης του ρωσικού γκαζιού!!!

Αλλά, σε άλλες χώρες για αναζήτηση ενέργειας έχουν εξαπολυθεί και τα καλοταϊσμένα μανατζεράκια των Βρυξελλών!!!

Από εδώ περνάνε κάθε βδομάδα δεκάδες ευρωπαίοι, έλεγε πρόσφατα κυβερνητικός παράγων αφρικανικής χώρας!!!

Με άλλα λόγια, η κατάσταση με την ενέργεια στην Ευρώπη έγινε άθλια ως αποτέλεσμα της πολιτικής των Βρυξελλών να «τιμωρήσει» τη Ρωσία!!!

Τώρα με την Ιαπωνία να βγαίνει «παγανιά» αναζητώντας τα ίδια πράγματα, η κατάσταση, λένε οι αναλυτές πάει προς… πανικό!!!

Και, ποιος φταίει;

Μα, σωστά σκέφτεστε, αξιότιμη Ουρσούλα, ο… ΠΟΥΤΙΝ φυσικά!!!

Δημήτρης Λιατσος 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.