Δήλωση εκπροσώπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην 50ή σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ!!!

Δήλωση εκπροσώπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην 50ή σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της παραπληροφόρησης στην άσκηση και την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της υιοθέτησης μέτρων αντίδρασης που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα!!!

Γενεύη, 28 Ιουνίου 2022

Κύριε Πρόεδρε,

Η ευρεία διάδοση της παραπληροφόρησης είναι μια σοβαρή σύγχρονη πρόκληση!!!

Σήμερα η Ρωσία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία παραπληροφόρησης που εξαπέλυσαν τα δυτικά κράτη!!!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δαπανώνται έως και 25 εκατομμύρια δολάρια για αυτό κάθε μέρα και το συνολικό κόστος έχει ήδη φτάσει σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια!!!

Πάνω από 14 εκατομμύρια μηνύματα παραπληροφόρησης έχουν εντοπιστεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα!!!

Οι αρχές ορισμένων χωρών δηλώνουν δημόσια τη συμμετοχή τους σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα!!!

Πιστεύουμε ότι σήμερα είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παραπληροφόρησης, πάνω από όλα – με την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των μέσων ενημέρωσης και της ενημέρωσης του πληθυσμού, όπως αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα του HRC.

Συμφωνούμε ότι τυχόν περιοριστικά μέτρα πρέπει να είναι αυστηρά αναλογικά και συνεπή με τον επιδιωκόμενο στόχο.

Η πολιτικοποίηση της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και η χρήση της ως πρόσχημα για παρεμπόδιση των νόμιμων δραστηριοτήτων των μέσων ενημέρωσης είναι απαράδεκτη!!!

Οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν λάβει περιοριστικά μέτρα κατά των ρωσικών ΜΜΕ με το πρόσχημα της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης!!!

Έτσι, η μετάδοση του τηλεοπτικού καναλιού Russia Today και του ραδιοφώνου Sputnik απαγορεύτηκε στην επικράτεια της ΕΕ!!!

Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία έχουν απαγορεύσει τη μετάδοση σχεδόν όλων των ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών και έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στους ιστότοπους των κορυφαίων ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια “Channel One”, “Russia 1” και NTV.

Ιδιωτικές εταιρείες περιορίζουν τη συνεργασία τους με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, υποκύπτοντας στις πιέσεις των επίσημων αρχών.

Καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις αυτών των χωρών.

Η στρεβλή ερμηνεία της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης υποστηρίζεται από τους κορυφαίους ψηφιακούς γίγαντες, οι οποίοι καταφεύγουν σε πλήρη ή περιφερειακό αποκλεισμό ιστοσελίδων ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ειδική επισήμανση, επιβάλλοντας περιορισμούς στη λήψη και τη διαγραφή εφαρμογών για κινητά.

Ως προς αυτό, καλούμε το HRC, τον Ύπατο Αρμοστή και το OHCHR να ανταποκριθούν και να αξιολογήσουν βάσει αρχών τέτοιων πράξεων κατάφωρης λογοκρισίας κατά παράβαση των διατάξεων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα , καθώς και να ζητήσει την άρση των παράνομων περιορισμών στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.