Τον Ευρωπαίο πρέσβη στη Ρωσία καλεί για εξηγήσεις η Μόσχα
Εξηγήσεις για το μπλόκο στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ θα ζητήσει από τον πρέσβη της ΕΕ στη Ρωσία, Markus Ederer το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που η Μόσχα ζητά να λυθεί άμεσα το ζήτημα, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε απαραίτητη ενέργεια και μέτρα για να υπερασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα και δικαιώματα.
Υπενθυμίζεται πως η Λιθουανία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία απαγόρευσε τη μεταφορά συγκεκριμένων εμπορευμάτων και αγαθών μέσω του εδάφους της προς και από το Καλίνινγκραντ (το Καλίνινγκραντ βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, δεν έχει χερσαία επαφή με τη Ρωσία και εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα προϊόντα που έρχονται από τη Ρωσία μέσω του σιδηροδρόμου).
Από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, Anton Alikhnanov, αφού υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αφορούν σχεδόν το 50% όλων των εισαγωγών, ανέφερε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που σίγουρα μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα, τη στιγμή που το Κρεμλίνο κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου κίνηση από την κυβέρνηση της Λιθουανίας.
Απειλεί με αντίποινα η Ρωσία
Μάλιστα ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέβασε την ένταση αναφέροντας πως η Μόσχα θα απαντήσει σε αυτήν την παράνομη ενέργεια.
«Αυτή η απόφαση δεν έχει προηγούμενο!!!
Είναι μια παραβίαση των πάντων!!!
Την θεωρούμε παράνομη!!!
Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή!!!
Πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος την υπόθεση και να επεξεργαστούμε την απάντηση μας» ανέφερε ο Peskov, τη στιγμή που και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια» και υποστήριξε ότι επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος του να απαντήσει με όλα εκείνα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας.
Μάλιστα το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ζήτησε από τη Λιθουανία να αποκαταστήσει άμεσα τη μεταφορά εμπορευμάτων και προϊόντων προς το ρωσικό θύλακα, διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες, ενώ κάλεσε και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Λιθουανίας στη Μόσχα για επίσημη διαμαρτυρία.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Λιθουανία ενεργεί παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες.
Σημειώνεται πως από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία εξέφραζε την ανησυχία της για ένα πιθανό μπλόκο της Δύσης στο Καλίνινγκραντ, αν και σημείωνε πως διαθέτει όλη την εμπειρία για να σπάσει έναν τέτοιο αποκλεισμό έτσι ώστε να προστατεύσει τον ρωσικό πληθυσμό.
RUSSIAN-LITHUANIAN TREATY REGARDING KALININGRAD, 1993https://t.co/4LatUKPN6J pic.twitter.com/ahwCYWMt8c
— The_Real_Fly (@The_Real_Fly) June 19, 2022
Λιθουανία: Μεταδίδουν ψεύτικες πληροφορίες
Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis υποστήριξε ότι η Μόσχα μεταδίδει ψεύτικες πληροφορίες, αναφέροντας πως η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία ενεργεί νόμιμα, επιβάλλοντας τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ και απαγορεύοντας τη μεταφορά χάλυβα ή αγαθών από σιδηρομετάλλευμα από τη Ρωσία προς το Καλίνινγκραντ.
Σύμφωνα με τον Λιθουανό ΥΠΕΞ, λιγότερα από τα μισά αγαθά που συνήθως μεταφέρονται μέσω της Λιθουανίας, θα ενέπιπταν στο καθεστώς των κυρώσεων, ενώ όπως είπε η απαγόρευση του χάλυβα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 17 Ιουνίου.
«Νομίζω ότι υπάρχει ψευδής πληροφορία, και δεν είναι η πρώτη φορά, από τη ρωσική πλευρά, ωστόσο χαίρομαι που μπορούμε να το αποσαφηνίσουμε.
Λίγο λιγότερα από τα μισά αγαθά που διέρχονται από τη Λιθουανία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων.
Δεν είναι όλα τα αγαθά σε κυρώσεις» υπογράμμισε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ.
Borell: Δεν κινείται μονομερώς η Λιθουανία
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τα χειρότερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell υποστήριξε ότι η Λιθουανία δεν κινήθηκε μονομερώς αλλά ότι εφάρμοσε το καθεστώς των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ.
Ωστόσο επισήμανε πως η ΕΕ ανησυχεί για τα αντίποινα της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως θα εξετάσει εξονυχιστικά αν τηρούνται όλοι οι κανόνες, έτσι ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση από την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.
«Πάντα ανησυχώ για τα ρωσικά αντίποινα.
Δεν υπάρχει κανείς αποκλεισμός.
Η χερσαία διέλευση μεταξύ του Καλίνινγκραντ και άλλων σημείων της Ρωσίας δεν έχει απαγορευθεί.
Δεύτερον, η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών που δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις, συνεχίζεται.
Τρίτον, η Λιθουανία δεν προχωρήσει σε μονομερείς κυρώσεις» είπε ο Borrell.
Alikhanov: Όχι σε πανικό
Την ίδια στιγμή ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ (όλη η περιοχή εκτιμάται πως έχει 1 εκατομμύριο κατοίκους, εκεί είναι η βάση του ρωσικού στόλου αλλά και το μέρος όπου η Ρωσία έχει εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα), Anton Alikhanov κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και να μην σπεύδουν σε μαζικές αγορές προϊόντων, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν τεχνητή κρίση.
Μάλιστα ο Alikhanov σημείωσε πως πέρα από τη μεταφορά αγαθών μέσω σιδηροδρόμου, ήδη είναι προγραμματισμένα δύο πλοία που μεταφέρουν αγαθά από την Αγία Πετρούπολη, ενώ άλλα 7 θα ακολουθήσουν έως τα τέλη του 2022.
Σημειώνεται πως οι απαγορεύσεις αφορούν αγαθά όπως χάλυβα, μέταλλα, δομικά υλικά και προηγμένη τεχνολογία.
PANIC SHOPPING IN KALININGRAD pic.twitter.com/WYzZ5Ww9BX
— The_Real_Fly (@The_Real_Fly) June 20, 2022
Παρέμβαση Kuleba
Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ο οποίος υποστήριξε πως η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί τη Λιθουανία.
«Η Μόσχα δεν έχει παρά να κατηγορήσει τον εαυτό της για τις συνέπειες της δικής της αδικαιολόγητης εισβολής στην Ουκρανία.
Επικροτούμε τη στάση των αρχών της Λιθουανίας και στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των Λιθουανών φίλων μας» είπε ο Kuleba.