Άλμα στις τιμές σιταριού μετά την απαγόρευση εξαγωγών της Ινδίας!!!

Η Ινδία ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού, αποδίδοντας την απόφασή της στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών, καθώς -όπως είπε- απειλεί την ασφάλεια του εμπορεύματος για την ίδια και άλλες γειτονικές και ευάλωτες χώρες!!!

Νέο άλμα 5% κατέγραψαν σήμερα οι διεθνείς τιμές των σιτηρών, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου!!!

Σύμφωνα με το MarketWatch, το σιτάρι, παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε 62 σεντς, στα 12,39 δολάρια το μπουσέλ, με άνοδο 5,27%, ενώ το συμβόλαιο άγγιξε και τα 12,47 δολάρια το μπουσέλ, το υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Μαρτίου.

Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο έχει αυξηθεί κατά 60% έως τώρα φέτος, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Επίσης, οι τιμές άλλων εμπορευμάτων, όπως το καλαμπόκι, έχουν αυξηθεί 34% φέτος!!!

Η Ινδία ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού, αποδίδοντας την απόφασή της στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών, καθώς -όπως είπε- απειλεί την ασφάλεια του εμπορεύματος για την ίδια και άλλες γειτονικές και ευάλωτες χώρες.

Χθές Κυριακή, ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η παραγωγή σιταριού της χώρας έχει μειωθεί κατά τρία εκατομμύρια τόνους από 106 εκατ. τόνους πέρυσι.

Οι τιμές έχουν ενισχυθεί κατά 20-40% στην Ινδία!!!

Ωστόσο, η χώρα ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να εξάγει σε άπορα έθνη – η χώρα παρέχει κυρίως σιτάρι στο Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα.

Η Ινδία καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος από ό,τι παράγει, εξάγοντας 7 εκατ. τόνους σίτου πέρυσι από 109 εκατ. τόνους που παράγονται!!!

«Η Ινδία δεν είναι μεγάλος εξαγωγέας σιταριού, αλλά το γεγονός ότι μια μεγάλη χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό σε τρόφιμα άφησε την αγορά ανήσυχη με τις τιμές του σιταριού να ενισχύονται 5% σήμερα», ανέφεραν αναλυτές της Danske Bank σε σημείωμα προς τους πελάτες τη Δευτέρα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, με το 13% των εξαγωγών καλαμποκιού να προέρχεται μόνο από την Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές της RBC Capital Markets!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.