Newsweek: Ο Πούτιν δεν χτυπά εσκεμμένα αμάχους!!!

Το εκτενές αφιέρωμα του Newsweek  επικαλείται κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου και ήδη προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ!!!

Ένα άρθρο που “βόμβα” στα θεμέλια της δημοκρατικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν του κορυφαίου αμερικανικού περιοδικού που μάλιστα έχει στηρίξει τους Δημοκρατικούς και έχει κατακεραυνώσει τον Πούτιν, έρχεται να ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου αναφορικά με τον Ρώσο πρόεδρο!!!

Το εκτενές αφιέρωμα του Newsweek  επικαλείται κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου και ήδη προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ειδικά λόγω των στρατιωτικών πηγών που επικαλείται και οι οποίες διαψεύδουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χτυπά εσκεμμένα αμάχους!!!

Αντίθετα, τα στοιχεία που δίνει το περιοδικό δείχνουν ότι τα χτυπήματα είναι στοχευμένα σε στρατιωτικούς στόχους και οι απώλειες στον άμαχο πληθυσμό δεν προέρχονται από σκόπιμα χτυπήματα!!!

Το αφιέρωμα αυτό έρχεται μετά από μία σειρά ανθρώπων στα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, που στρέφονται ευθέως κατά του Μπάιντεν, αναδεικνύοντας μάλιστα και το σκάνδαλο της εμπλοκής του γιού του, στην Ουκρανία!!!

Όσο καταστροφικός κι αν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία προκαλεί λιγότερες ζημιές και σκοτώνει λιγότερους αμάχους από ότι θα μπορούσε, λένε ειδικοί των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ!!!

Η συμπεριφορά της Ρωσίας στον βάναυσο πόλεμο λέει μια διαφορετική ιστορία από την ευρέως αποδεκτή άποψη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να κατεδαφίσει την Ουκρανία και να προκαλέσει τη μέγιστη ζημία στους πολίτες – και αποκαλύπτει τη στρατηγική εξισορρόπηση του Ρώσου ηγέτη.

Αν η Ρωσία ήταν πιο σκόπιμα καταστροφική, οι φωνές για επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα ήταν πιο δυνατές και ο Πούτιν θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Αντίθετα, ο στόχος του είναι να καταλάβει αρκετό έδαφος για να έχει κάτι να διαπραγματευτεί, ενώ θα φέρει την κυβέρνηση της Ουκρανίας σε μια θέση όπου πρέπει να διαπραγματευτεί.

Η κατανόηση του τρόπου σκέψης πίσω από τις επιθέσεις της Ρωσίας θα μπορούσε να βοηθήσει στη χάραξη μιας πορείας προς την ειρήνη, λένε οι ειδικοί.

Σε σχεδόν ένα μήνα από την εισβολή της Ρωσίας, δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας έπεσαν και ο αγώνας για τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας συνεχίζεται.

Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι περίπου 900 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες (οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπολογίζουν αυτόν τον αριθμό τουλάχιστον πενταπλάσιο από τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ).

Περίπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν επίσης εκτοπιστεί εσωτερικά (15 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού), οι μισοί από αυτούς εγκαταλείπουν τη χώρα για να βρουν ασφάλεια.

«Η καταστροφή είναι τεράστια», λέει στο Newsweek ένας ανώτερος αναλυτής που εργάζεται στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) , «ειδικά σε σύγκριση με αυτό που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί».

Όμως, λέει ο αναλυτής, η ζημιά που σχετίζεται με έναν αμφισβητούμενο χερσαίο πόλεμο δεν πρέπει να τυφλώνει τους ανθρώπους για το τι πραγματικά συμβαίνει.

(Ο αναλυτής ζήτησε την ανωνυμία του για να μιλήσει για απόρρητα θέματα.)

“Η καρδιά του Κιέβου μόλις και μετά βίας έχει χτυπηθεί.

Και σχεδόν όλα τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας έχουν στοχεύσει σε στρατιωτικούς στόχους!!!

Στην πρωτεύουσα, πιο παρατηρήσιμη στα δυτικά, οι αρχές της πόλης του Κιέβου λένε ότι περίπου 55 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και ότι 222 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 24 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Πρέπει να κατανοήσουμε την πραγματική συμπεριφορά της Ρωσίας», λέει ένας απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, δικηγόρος με εκπαίδευση που έχει συμμετάσχει στην έγκριση στόχων για μάχες των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν!!!

Ο αξιωματικός εργάζεται επί του παρόντος ως αναλυτής με έναν μεγάλο στρατιωτικό εργολάβο που συμβουλεύει το Πεντάγωνο και του δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια!!!

«Αν απλώς πείσουμε τους εαυτούς μας ότι η Ρωσία βομβαρδίζει αδιακρίτως ή [ότι] αποτυγχάνει να προκαλέσει περισσότερη ζημιά επειδή το προσωπικό της δεν είναι στο ύψος των καθηκόντων ή επειδή είναι τεχνικά ανίκανο, τότε δεν βλέπουμε την πραγματική σύγκρουση».

Κατά την άποψη του αναλυτή, αν και ο πόλεμος οδήγησε σε άνευ προηγουμένου καταστροφές στα νότια και τα ανατολικά, ο ρωσικός στρατός στην πραγματικότητα έχει δείξει αυτοσυγκράτηση στις επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε 24 ημέρες σύγκρουσης, η Ρωσία πραγματοποίησε περίπου 1.400 εξόδους κρούσης και έχει εκτοξεύσει σχεδόν 1.000 πυραύλους (αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πέταξαν περισσότερες εξόδους και έριξαν  περισσότερα όπλα την πρώτη ημέρα του πολέμου στο Ιράκ το 2003)!!!

Η συντριπτική πλειοψηφία των αεροπορικών επιδρομών γίνεται πάνω από το πεδίο της μάχης, με τα ρωσικά αεροσκάφη να παρέχουν «στενή αεροπορική υποστήριξη» στις επίγειες δυνάμεις.

Το υπόλοιπο – λιγότερο από το 20 τοις εκατό, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς – έχει στοχεύσει σε στρατιωτικά αεροδρόμια, στρατώνες και αποθήκες υποστήριξης.

Ένα ποσοστό από αυτά τα χτυπήματα έχουν καταστρέψει δομές πολιτών και σκότωσαν και τραυμάτισαν αθώους πολίτες, αλλά το επίπεδο θανάτου και καταστροφής είναι χαμηλό σε σύγκριση με την ικανότητα της Ρωσίας.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολο… να καταπιείς ότι η σφαγή και η καταστροφή θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες από ό,τι είναι», λέει ο αναλυτής της DIA. “Αλλά αυτό δείχνουν τα γεγονότα. Αυτό μου υποδηλώνει, τουλάχιστον, ότι ο Πούτιν δεν επιτίθεται σκόπιμα κατά αμάχων, ότι ίσως έχει επίγνωση ότι πρέπει να περιορίσει τις ζημιές για να αφήσει έξω για διαπραγματεύσεις”.

Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου με αεροπορική και πυραυλική επίθεση με στόχο περίπου 65 αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Την πρώτη νύχτα, τουλάχιστον 11 αεροδρόμια δέχθηκαν επίθεση.

Περίπου 50 επιπλέον στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θέσεις αεράμυνας χτυπήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 18 εγκαταστάσεων ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης.

Σε αυτές τις αρχικές εκρήξεις, δαπανήθηκαν συνολικά περίπου 240 όπλα, συμπεριλαμβανομένων 166 πυραύλων αέρος, εδάφους και θάλασσας.

Αν και υπήρχαν πολλά βομβαρδιστικά μεγαλύτερου βεληνεκούς (που πετούσαν από ρωσικό έδαφος), οι περισσότερες από τις αεροπορικές επιδρομές ήταν μικρότερου βεληνεκούς και οι περισσότεροι από τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν ήταν επίσης μικρού βεληνεκούς τύπου Iskander (NATO SS-26 Stone) και Tochka (NATO SS-21 Scarab) τάξεις.

Το εύρος της επίθεσης – από βορρά προς νότο, από ανατολή προς δύση – οδήγησε πολλούς παρατηρητές να συγκρίνουν τον αρχικό βομβαρδισμό με ένα μοτίβο που παρατηρήθηκε στους πολέμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, όπου οι μεγάλοι βομβαρδισμοί επικεντρωμένοι σε αεράμυνα και αεροδρόμια είχαν την πρόθεση να εδραιώσουν αεροπορική υπεροχή , ένα χτύπημα σοκ που στη συνέχεια θα άνοιγε τους ουρανούς για επακόλουθους βομβαρδισμούς κατά βούληση. Όταν επρόκειτο για την Ουκρανία, πολλοί παρατηρητές όχι μόνο «καθρεφτίζουν» τους ρωσικούς στόχους για να ταιριάζουν με τις πρακτικές των ΗΠΑ, αλλά έκαναν επίσης πρόωρες (και εσφαλμένες) παρατηρήσεις ότι η Ρωσία πολεμούσε μια τέτοια σύγκρουση.

Ακόμη και πριν οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις φτάσουν στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, λέει αυτή η αφήγηση, οι αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις θα είχαν καταστρέψει τόσο την Ουκρανία -συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών της και άλλων υποδομών που απαιτούνται για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι άμυνες- που θα εξασφάλιζε τη νίκη στο έδαφος.

Η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από αυτούς τους στόχους. Αν και τα περιγράμματα της πρώτης νύχτας των επιδρομών υποδήλωναν μια εκστρατεία αεροπορικής υπεροχής και μια έντονη και εστιασμένη καταστροφή του στρατού της Ουκρανίας, μετά από έναν μήνα πολέμου, η συνεχιζόμενη στόχευση λέει μια διαφορετική ιστορία. Η Ρωσία ακόμα δεν έχει χτυπήσει εντελώς την ουκρανική αεροπορία, ούτε έχει καθιερώσει απόλυτη αεροπορική υπεροχή. Αεροδρόμια μακριά από το πεδίο της μάχης είναι ως επί το πλείστον ακόμη λειτουργικά και ορισμένα (σε μεγάλες πόλεις) δεν έχουν βομβαρδιστεί καθόλου.

Ο ιστός των επικοινωνιών στη χώρα συνεχίζει να λειτουργεί άθικτος.  Αν και έχουν χτυπηθεί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκονται όλοι σε αμφισβητούμενη περιοχή ή κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε καμία μεθοδική εκστρατεία βομβαρδισμού για την επίτευξη οποιουδήποτε συστημικού αποτελέσματος στρατηγικής φύσης. Οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, που αρχικά φαινόταν να λένε μια ιστορία, έγιναν σχεδόν αποκλειστικά για την άμεση υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων.

«Σκεφτείτε τη ρωσική αεροπορία ως ιπτάμενο πυροβολικό», λέει ο απόστρατος ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος επικοινώνησε με το Newsweek μέσω email.

“Δεν είναι ανεξάρτητος βραχίονας.

Δεν έχει αναλάβει καμία στρατηγική αεροπορική εκστρατεία όπως θα μπορούσαν να έχουν συνηθίσει οι Αμερικανοί παρατηρητές από τα τελευταία 30 χρόνια της αμερικανικής σύγκρουσης.”

Η ουκρανική αεράμυνα, τόσο σταθεροί όσο και κινητοί πύραυλοι, έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί και θανατηφόροι.

«Η ικανότητα επιβίωσης και η αποτελεσματικότητα της Αεράμυνας έχουν εκπλήξει πολλούς, όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός που εδρεύει στο Κίεβο Oleg Zhdanov στην Kyiv Independent.

“Είμαι απογοητευμένος από την τρέχουσα αφήγηση – ότι η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα αμάχους, ότι κατεδαφίζει πόλεις και ότι ο Πούτιν δεν νοιάζεται!!!

Μια τέτοια διαστρεβλωμένη άποψη εμποδίζει την εξεύρεση ενός τέλους πριν χτυπήσει η πραγματική καταστροφή ή ο πόλεμος εξαπλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη», λέει ο δεύτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Οι σπαραξικάρδιες εικόνες διευκολύνουν τις ειδήσεις να επικεντρωθούν στις ζημιές του πολέμου σε κτίρια και ζωές. Αλλά ανάλογα με την ένταση των μαχών (ή την ικανότητα της Ρωσίας), τα πράγματα θα μπορούσαν πράγματι να είναι πολύ χειρότερα!!!

«Γνωρίζω ότι οι ειδήσεις συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται ότι ο Πούτιν στοχεύει αμάχους, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία το κάνει σκόπιμα», λέει ο αναλυτής της DIA.

«Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να σκοτώσουν χιλιάδες άλλους αμάχους αν το ήθελαν».

“Η Ρωσία εγκληματεί και ο Πούτιν πρέπει να τιμωρηθεί, Αλλά όσον αφορά την ολοκλήρωση του πολέμου με τρόπο που να μπορούν να αποδεχτούν και οι δύο πλευρές και όπου δεν βλέπουμε τον Αρμαγεδώνα, ο πόλεμος από τον αέρα και τους πυραύλους παρέχει θετικά σημάδια”.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί εύκολα να κερδίσει. Δεν μπορεί να δεχτεί την απώλεια ή την υποχώρηση και δεν μπορεί να κλιμακώσει.

«Ξέρω ότι είναι παρηγορητικό το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο», λέει ο αναλυτής της DIA, «αλλά για να καταλάβουμε πώς συμβαίνει αυτό θα πρέπει πραγματικά να αλλάξει η οπτική γωνία των ανθρώπων, ακόμη και εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ως προς το πώς να τελειώσει αυτό».

Πηγή: newsweek.com

Σε σχέση με την ανάλυση του άρθρου και για να προλάβουμε τυχόν καλοθελητές που μπορεί να θεωρήσουν ως φιλορωσικό το έγκριτο και έγκυρο “Newsweek”….

Μπορείτε να διαβάσετε τα καθημερινά άρθρα του “Newsweek” για τον πόλεμο στην Ουκρανία…

Επίσης σας θυμίζουμε τι έγραφε το “Newsweek” τον Αυγ. 2014 το για τον Πούτιν…

Ένα πολυσέλιδο άρθρο-αφιέρωμα στα έργα και τις ημέρες του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν δημοσιεύει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek. Το εξώφυλλο του περιοδικού απεικονίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν που φοράει γυαλιά ηλίου και συνοδεύεται από την λεζάντα «Εισβάλλοντας στην αλεξίσφαιρη φούσκα του νούμερο ένα εχθρού-παρία της Δύσης» ενώ τίτλος του άρθρου είναι «Ποιες είναι οι κρυφές συνήθειες του Δικτάτορα των τελευταίων ημερών».

Το άρθρο μπαίνει στα άδυτα της ζωής του Ρώσου Προέδρου και δίνει αμέτρητες πληροφορίες εν σχέση με την προσωπική ζωή του αλλά και τις ασυνήθιστες καθημερινές του συνήθειες.Το Newsweek αποκαλεί τον Πούτιν «δικτάτορα των τελευταίων ημερών»

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.