Μόσχα – Κίεβο: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις!!!«Κοινό έδαφος» αλλά αδιέξοδο για τη Μαριούπολη!!!

Ως πιθανό το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε «κοινή θέση» σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που έχουν οι αντιμαχόμενες πλευρές μέσω τηλεδιασκέψεων.

Ενώ ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι δήλωσε πως το Κίεβο είναι σε επαφή με Τουρκία και Ισραήλ για να καθοριστεί ο τόπος και το πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων σε υψηλόβαθμο επίπεδο.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία διεξήγαγαν ενεργά συνομιλίες σήμερα, με την κατάσταση γύρω από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης να ανησυχεί ιδιαίτερα τις ουκρανικές αρχές.

«Οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση.

Ο Αρεστόβιτς δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη για να αποτρέψει την κατάληψή της περικυκλώνοντας τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, υψηλόβαθμο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας, δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» μετά από αρκετούς γύρους συνομιλιών που φιλοξενήθηκαν στα σύνορα της γειτονικής Λευκορωσίας.

«Αν συγκρίνουμε τις θέσεις και των δύο αντιπροσωπειών κατά την έναρξη των συνομιλιών και τώρα, βλέπουμε σημαντική πρόοδο», είπε στο δίκτυο σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε σχόλια που μεταδόθηκαν από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν προγραμματισμένες να συνεχιστούν τη Δευτέρα.

Νωρίτερα την Κυριακή, ανώτερος σύμβουλος και βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας, ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, έγραψε στο Twitter ότι η Ρωσία σταμάτησε να εκδίδει «τελεσίγραφα» και αντ’ αυτού «ακούει προσεκτικά τις θέσεις μας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία υιοθέτησε «διαφορετική προσέγγιση» στις συνομιλίες.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπήρξαν «ορισμένες θετικές αλλαγές» στον διάλογο και ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν σχεδόν καθημερινά.

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα.

Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε.

Σε ένα τουίτ, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας.

«Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων.

 

Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», σημείωσε.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.