Επιστήμονες βρήκαν πιθανή αιτία για τις θρομβώσεις από το εμβόλιο AstraZeneca!!!

Ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ πιθανότατα βρήκαν τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από τη, πολύ σπάνια παρενέργεια που μπορεί να προκληθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca, δηλαδή των θρομβώσεων, η οποία έγινε και η αιτία πολλές χώρες να αποκλείσουν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και Αμερικανοί συνεργάτες τους ελπίζουν ότι αν κατανοηθεί πλήρως αυτός ο μηχανισμός ίσως να αλλάξει η ροή της πανδημίας!!!

Όπως εξηγούν, η αντίδραση που προκαλεί τη θρόμβωση εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο ο αδενοϊός χρησιμοποιείται για να μεταφέρει το γενετικό υλικό του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα με μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο αίμα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό είναι που μπορεί να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα που κορυφώνεται με τη δημιουργία θρόμβων, κατάσταση που είναι γνωστή ως ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία που προκαλείται από εμβόλιο (VITT).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Άλαν Πάρκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, η VITT «καταγράφεται μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όταν ταυτόχρονα συμβαίνουν μια σειρά από προϋποθέσεις».

«Τα δεδομένα μας επιβεβαιώνουν ότι αυτή η διαδικασία θρομβώσεων συνδέεται με τους αδενοϊούς, ένα πολύ σημαντικό βήμα για να κατανοήσουμε τον μηχανισμό της VITT.

Εντοπίζοντας τον μηχανισμό μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτή την παρενέργεια.

Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας μπορεί να συμβάλουν στην κατανόηση των σπάνιων παρενεργειών και δυνητικά να δημιουργήσουμε νέα και βελτιωμένα εμβόλια για να αναχαιτίσουμε την πανδημία».

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Advances συμμετείχαν και οι επιστήμονες της AstraZeneca.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca δήλωσε στο BBC ότι «παρά το γεγονός ότι η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε δίνει οριστικά στοιχεία, προσφέρει ενδιαφέροντα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προλάβουμε αυτή την παρενέργεια».

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.