Πούτιν: Από λάθος της Ε.Ε. εκτινάχθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου!!!

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε πως μπορεί να προμηθεύσει την Ευρώπη με ποσότητες-ρεκόρ όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Καλύτερη εικόνα στα χρηματιστήρια μετά τις δηλώσεις Πούτιν.

Με φόντο την… ανηφόρα στην οποία πορεύονται οι τιμές ενέργειας στα χρηματιστήρια το τελευταίο διάστημα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε να επιπλήξει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου στη «γηραιά ήπειρο».

Όπως τόνισε, για ό,τι συμβαίνει ευθύνεται η λαθεμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου (spot αγορές).

«Η πρακτική των Ευρωπαίων εταίρων μας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι έκαναν λάθη.

Συνομιλούσαμε ακόμη με την προηγούμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλη της η πολιτική αποσκοπούσε στο να απαλλαγεί από τα λεγόμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Ήταν στραμμένη στη μετάβαση στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου», «και αποδείχθηκε, σήμερα είναι απολύτως προφανές, ότι η πολιτική αυτή είναι λαθεμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Ως αποτέλεσμα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πλέον σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ: σήμερα πλησιάζει τα 2.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, δηλαδή είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερη από τη μέση τιμή του περασμένου έτους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δέσμευση για περαιτέρω προμήθεια
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία, με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, μπορεί και πάλι να προμηθεύσει την Ευρώπη με υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, με ποσότητες-ρεκόρ.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Ρωσία ήταν και είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ασία και την Ευρώπη, καθώς τηρεί πλήρως όλες της τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τέτοιου είδους συμβόλαια.

Τόνισε μάλιστα ότι στην «ιστορία δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό που η Gazprom να αρνήθηκε να αυξήσει τις προμήθειες στους καταναλωτές της, όταν υποβάλλουν τέτοια αιτήματα».

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με προμήθειες από τη Μόσχα, δηλώνει εδώ και χρόνια ότι θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Καλύτερη εικόνα στα χρηματιστήρια
Μετά τις δηλώσεις Πούτιν (που υποσχέθηκε ποσότητες-ρεκόρ), η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε πτώση κατά 7%.

Επίσης, καλύτερη είναι η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πολλά από τα οποία κατέγραφαν νωρίτερα απώλειες πάνω από 2%.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50 Pr κινείται περίπου στο -1%, ενώ ανάλογη είναι η πτώση στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού.

Στη Γερμανία οι απώλειες είναι λίγο μεγαλύτερες για τον δείκτη DAX (περίπου 1,3%), ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 876,37 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,65%.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.