CDC: Μειώνεται η προστασία των εμβολίων κατά του Covid!!!

Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά περίπου κατά 55% κατά των μολύνσεων, 80% κατά των συμπτωματικών μολύνσεων και 90% ή και περισσότερο κατά της ανάγκης νοσηλείας.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να καταστήσει ευρέως διαθέσιμη σε όλους τους Αμερικανούς, μια ενισχυτική (τρίτη) δόση εμβολίου κατά της Covid-19, αρχής γενομένης από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται από την παραλλαγή «Δέλτα».

Η τρίτη δόση θα δοθεί σε όσους ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους τουλάχιστον πριν από οκτώ μήνες.

Η ενισχυτική δόση θα δοθεί αρχικά κυρίως στους υγειονομικούς, τους τροφίμους οίκων ευγηρίας και τους ηλικιωμένους: πρόκειται για ομάδες ατόμων που εμβολιάστηκαν πρώτες στα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021.

Νωρίτερα, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) έδωσε στη δημοσιότητα τρεις έρευνες οι οποίες –σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους– ενισχύουν την άποψη ότι όλοι οι Αμερικανοί θα χρειαστούν μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και Moderna τους επόμενους μήνες.

Τι έδειξαν οι έρευνες
Από κοινού οι μελέτες του CDC δείχνουν ότι παρότι τα εμβόλια είναι αρκετά αποτελεσματικά απέναντι στην ανάγκη νοσηλείας, το τείχος προστασίας που προσφέρουν απέναντι στη μόλυνση από τον ιό, έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τους New York Times, είναι ασαφές εάν αυτή η μείωση είναι το αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης της ανοσίας, της χαλάρωσης των μέτρων όπως η μάσκα ή της αύξησης των κρουσμάτων με την παραλλαγή «Δέλτα» – ή ακόμα και ένας συνδυασμός όλων αυτών.

«Μας ανησυχεί ότι αυτό το μοτίβο της μείωσης της προστασίας θα συνεχίσει πτωτικά τους επόμενους μήνες, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει και στη μείωση της ανάγκης για νοσηλεία και τους θανάτους», είπε ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας των ενόπλων δυνάμεων, δρ. Βιβεκ Μέρθι, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στον Λευκό Οίκο.

Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά περίπου κατά 55% κατά των μολύνσεων, 80% κατά των συμπτωματικών μολύνσεων και 90% ή και περισσότερο κατά της ανάγκης νοσηλείας.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Maccabi Health Services (ένας από τους τέσσερις οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ) ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer /BioNTech κατά της Covid διαπιστώθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 86%, όσον αφορά τον κίνδυνο μόλυνσης, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Αντιρρήσεις» από Π.Ο.Υ

Ωστόσο, την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν πλήρως εμβολιαστεί προτού οι χώρες με υψηλά εισοδήματα προχωρήσουν σε συμπληρωματικούς εμβολιασμούς.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν, ερωτηθείσα σχετικά με την ανάγκη χορήγησης αναμνηστικών δόσεων για να αυξηθεί η προστασία κατά της νόσου, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη: «Πιστεύουμε ξεκάθαρα πως τα στοιχεία σήμερα δεν υποδεικνύουν ότι χρειάζονται οι αναμνηστικές δόσεις».

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, αναφερόμενος στις αναμνηστικές δόσεις που χορηγούνται σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, είπε σε δημοσιογράφους:

«Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως δεν πηγαίνουν στα σωστά σημεία με τη σωστή σειρά». Δύο δόσεις θα πρέπει να χορηγηθούν στους πιο ευάλωτους παγκοσμίως, πριν από τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στους πλήρως εμβολιασμένους, τόνισε, προσθέτοντας:

«Απέχουμε πολύ, πολύ από αυτό».

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.