Τρεις νέες θεραπείες κατά του κορονοϊού δοκιμάζει ο Π.Ο.Υ!!!

Εμβόλιο δοκιμάζει και η Ισπανία!!!

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει παγκοσμίως η κλινική δοκιμή τριών νέων θεραπειών κατά της ασθένειας Covid-19, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πρόκειται για τα φάρμακα αρτεσουνάτη, ιματινίμπη και ινφλιχιμάβη, στο πλαίσιο της μελέτης Solidarity.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε την προσεχή φάση της μελέτης Solidarity, που ονομάζεται Solidarity PLUS και θα δοκιμάσει τρία φάρμακα: την αρτεσουνάτη, μια αγωγή κατά της ελονοσίας στη βαριά μορφή της, την ιματινίμπη, ένα φάρμακο κατά ορισμένων καρκίνων, την ινφλιχιμάβη, μια αγωγή για τις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος» όπως η νόσος του Κρον ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Όπως εξήγησε, τα φάρμακα αυτά επιλέχθηκαν από ομάδα ανεξάρτητων ειδικών και οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε περισσότερα από 600 νοσοκομεία σε 52 χώρες.

Ο Δρ Τέντρος επισήμανε ότι την περασμένη εβδομάδα, «ο ΠΟΥ ειδοποιήθηκε για τα 200 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19, μόλις έξι μήνες μετά το όριο που ξεπεράστηκε των 100 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Και γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το ερώτημα αν θα φτάσουμε τα 300 εκατομμύρια και με ποια ταχύτητα θα τα φτάσουμε, εξαρτάται από όλους εμάς.

Αν η τρέχουσα πορεία συνεχιστεί, μπορεί να ξεπεράσουμε τα 300 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα στις αρχές της επόμενης χρονιάς».9

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, αυτό είναι δυνατό ν’ αλλάξει, «αν ο κόσμος δράσει από κοινού».

Ξεκινώντας νέες κλινικές δοκιμές για να εξετάσει θεραπευτικές αγωγές, ο ΠΟΥ ελπίζει να βρει πρόσθετα εργαλεία για να μειώσει κυρίως τη θνησιμότητα που οφείλεται στην Covid, καθώς και τη διάρκεια της νοσοκομειακής νοσηλείας.

«Διαθέτουμε ήδη πολλά εργαλεία για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της Covid-19, κυρίως το οξυγόνο, τη δεξαμεθαζόνη και τους ανταγωνιστές ιντερλευκίνης-6. Αλλά χρειάζονται περισσότερες, για όλους τους ασθενείς, είτε έχουν σε βαριά μορφή τη νόσο είτε σε ελαφριά», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, που εξήγησε ότι τα οριστικά αποτελέσματα της  Δοκιμής Solidarity αναμένεται να δημοσιευθούν τον Σεπτέμβριο.

Εμβόλιο δοκιμάζει και η Ισπανία
Στο μεταξύ, η ισπανική Αρχή Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους του πρώτου ισπανικού εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.

«Η ισπανική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AEMPS) ενέκρινε την κλινική δοκιμή του εμβολίου PHH-1V κατά της Covid-19 της (ισπανικής) εταιρείας Hipra», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, όπου προστίθεται ότι «πρόκειται για την πρώτη δοκιμή σε άνθρωπο ενός εμβολίου που αναπτύχθηκε στην Ισπανία».

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε το «μεγάλο βήμα στη μάχη κατά της πανδημίας».

Οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές θα λάβουν όλοι δύο δόσεις σε απόσταση 21 ημερών η μία από την άλλη.

Η Hipra, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Αμέρ, στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία), υπολογίζει πως θα μπορούσε να παρασκευάσει 400 εκατομμύρια δόσεις το 2022 και 1,2 δισεκατομμύριο το 2023, εάν δοθεί το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της. Το εμβόλιο θα συντηρείται μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου, κάτι που θα διευκολύνει τη διανομή του.

Το εμβόλιο αυτό στηρίζεται σε πρωτεΐνες, φόρμουλα που χρησιμοποιείται και από την αμερικανική εταιρεία Novavax και τη σύμπραξη μεταξύ του γαλλικού εργαστηρίου Sanofi και του βρετανικού GSK.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.