Με το αφήγημα περί λύσης δυο κρατών ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα!!!

H ομιλία του Τούρκου προέδρου δεν επεφύλασσε εκπλήξεις παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησε ο τουρκικός Τύπος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήριξε την πρόταση Τατάρ για δημιουργία δύο κρατών και επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Σε μια συμβολική κίνηση ανακοίνωσε την έναρξη οικοδόμησης νέου «προεδρικού» στον κατεχόμενο Αγ.Δομέτιο.

Η έντονη φημολογία περί «καλών νέων» που αναμενόταν να ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος από τα Κατεχόμενα περιορίστηκε, σε πρώτη φάση, στην ανέγερση νέου «προεδρικού» αλλά και «κοινοβουλίου» στο ψευδοκράτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την την αποκαλούμενη Βουλή του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πως θα χτίσει στην κατεχόμενη Λευκωσία (Άγιο Δομέτιο) νέο «προεδρικό μέγαρο» που θα φιλοξενεί και το «κοινοβούλιο» ενώ στο ίδιο οικόπεδο θα δημιουργηθεί ο «κήπος του λαού».

Σκοπός του προέδρου Ερντογάν είναι με αυτή την κίνηση να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος και να αναδείξει με κάθε επισημότητα τον θεσμό ωστόσο η εξαγγελία δεν έχει παρά μόνο συμβολική σημασία με τη φημολογία των τελευταίων ημερών να περιορίζεται μόνο στα παραπάνω αν και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν αποκλείεται να κάνει σημαντικότερες ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ώρες.

Από το βήμα της ψευτοβουλής ο ηγέτης της Τουρκίας δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το Κυπριακό ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας», ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία «κατέβαλε μεγάλο αντίτιμο» για τις ενέργειες της στο Κυπριακό».

Yποστήριξε ότι στην Αμερική κάποιοι έχουν ενοχληθεί από τις κινήσεις της Τουρκίας (σ.σ. για το Κυπριακό) και κατηγόρησε του Ελληνοκυπρίου λέγοντας πως «κρύβονται πίσω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ».

Επανέλαβε όσα είπε πριν φτάσει στα Κατεχόμενα περί λύσης δύο κρατών αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί και δυο ξεχωριστά κράτη».

Υποστήριξε την σχετική πρόταση του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ που κατατέθηκε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης και προβλέπει τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών και φάνηκε απόλυτος ως προς αυτή την κατεύθυνση λέγοντας πως «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε».

Τα πέντε σενάρια για τα «καλά νέα»

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι θα ανακοινώσει «καλά νέα» από τα Κατεχόμενα έχει προκαλέσει πολλή τροφή για σκέψη, με τα ΜΜΕ της τουρκοκυπριακής πλευράς να παρουσιάζουν πέντε πιθανά σενάρια που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί:

Το πρώτο σχετίζεται με την πιθανότητα έναρξης διπλωματικών σχέσεων του ψευδοκράτους με το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που θα σημάνει αναγνώριση από την ευρωπαϊκή χώρα και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Δεν αποκλείεται βήματα αναγνώρισης να κάνουν και άλλα κράτη με στενές σχέσεις με την Άγκυρα, όπως το Κιργιστάν και το Καζακστάν.

Το δεύτερο σενάριο, που θεωρείται και το πιο πιθανό, είναι το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου (Βαρώσια), αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για αποστολή τουρκικών αεροσκαφών και drones στην αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο.

Το τέταρτο σχετίζεται με την ανακοίνωση δημιουργίας ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο.

Το πέμπτο σενάριο θέλει τον Τούρκο πρόεδρο να ανακοινώνει νέα ευρήματα για τον φυσικό πλούτο της περιοχής, σε συνέχεια των περσινών τουρκικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.