49 χρόνια από το εμβληματικότερο αντιπολεμικό φωτογραφικό «κλικ»!!!

Το 1972 τραβήχτηκε η εμβληματική φωτογραφία που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο αντιπολεμικό σύμβολο!!!

Όλη η υφήλιος σοκαρίστηκε, όταν μια φωτογραφία που αργότερα βραβεύτηκε με πούλιτζερ, δημοσιεύτηκε το 1972, δείχνοντας ένα 9χρονο κορίτσι στο Βιετνάμ να τρέχει κλαίγοντας γυμνό στους δρόμους της Τρανγκ Μπανγκ.

Επρόκειτο για την φωτογραφία της Kim Phuc που είχε μπει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αποτυπώνοντας την φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ.

Εκείνα τα πρώτα χρόνια η ίδια ντρεπόταν για το γεγονός ότι όλος ο κόσμος την είχε δει στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής της, σήμερα όμως καταλαβαίνει πως αν δεν είχε αποτυπωθεί αυτή η στιγμή αγωνίας, η βομβιστική επίθεση ίσως να είχε ξεχαστεί για πάντα.
Η 58χρονη πλέον Kim Phuc ζει σήμερα στον Καναδά με τον άνδρα της και τα δυο παιδιά της και σε συνέντευξή της στο CNN τόνισε πως «Πάντα θα θυμάμαι αυτή την απαίσια ημέρα που έτρεξα από την ζωή στον θάνατο».

Η Kim Phuc που τότε υπέστη εγκαύματα στην πλάτη ελπίζει πως η ιστορία της θα κάνει τους ανθρώπους να δουν το σκληρό πρόσωπο του πολέμου.

«Κατάλαβα πως δεν μπορούσα να ξεφύγω από την φωτογραφία, ήθελα να πάω πίσω και να χρησιμοποιήσω αυτή την φωτογραφία για την ειρήνη. Και αυτή είναι η επιλογή μου».

Η Kim είναι πλέον μέντορας και πρέσβειρα καλής θελήσεως με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ έχει ιδρύσει και την φιλανθρωπική οργάνωση Kim Foundation International, η οποία βοηθά παιδιά – θύματα πολέμου. Παράλληλα, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο προκειμένου να μιλήσει για την ιστορία της.
«Τώρα δεν τρέχω. Πετάω!», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η περίφημη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον τότε 21χρονο φωτορεπόρτερ του Associated Press, Nick Ut. Στην φωτογραφία αυτή ο Ut όχι μόνο αποτύπωσε την φριχτή στιγμή της βομβιστικής επίθεσης, αλλά βοήθησε και τα τραυματισμένα παιδιά να μεταβούν στο νοσοκομείο.
Η 9χρονη Phuc επί ένα χρόνο υπέφερε από φοβερά εγκαύματα και χαροπάλευε στο νοσοκομείο.

Τελικά κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή και βαφτίστηκε χριστιανή.

«Ό,τι και αν συνέβη σε εμένα έχω μια ακόμη ευκαιρία να ζήσω, να είμαι υγιής, να είμαι ευλογημένη και να τιμήσω άλλους ανθρώπους», καταλήγει.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.