Τιμές εμβολίων Covid-19: Πόσα πλήρωσαν οι ΗΠΑ και πόσα η Ευρώπη!!!

Γιατί οι ΗΠΑ αγοράζουν ακριβότερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση το εμβόλιο της Pfizer και με χαμηλότερη τιμή της Moderna. Ολες οι τιμές. Πάνω από 2 δισ. οι δόσεις που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο.

Aκριβότερα συγκριτικά με την Ευρώπη έχουν πληρώσει οι ΗΠΑ τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ενώ ήδη πάνω από δύο δισ. δόσεις έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του iatronet.gr.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ για κάθε δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech πλήρωσαν ακριβότερα κατά 32,1%, φτάνοντας έτσι τα 19,50 δολ. έναντι 14,76 δολ. που κατέβαλε η Ε.Ε.

Οσον αφορά το εμβόλιο της Moderna, είναι το μόνο σκεύασμα που οι ΗΠΑ αγόρασαν φθηνότερα από την Ευρώπη, κατά 20%, καταβάλλοντας 15 δολ. για κάθε δόση έναντι 18 δολ. που πλήρωσε η Κοινότητα.

Ακριβότερα, από την άλλη, κατά 12,9% ήταν η τιμή που πλήρωσαν οι ΗΠΑ για να αποκτήσουν το σκεύασμα της Sanofi, φθάνοντας τα 10,50 δολ. από 9,30 δολ. που πλήρωσε η Ευρώπη. Σημαντικά αυξημένη κατά 17,6% ήταν η τιμή για το σκεύασμα της Johnson & Johnson που αγόρασαν οι ΗΠΑ, καταβάλλοντας 10 δολ. από 8,5 δολ. που το απέκτησε η ΕΕ. Τέλος, για το εμβόλιο της Astrazeneca οι ΗΠΑ πλήρωσαν 4 δολ. ανά δόση. που είναι αυξημένη κατά 14,3% από την τιμή που έδωσε η ΕΕ, η οποία αγόρασε με 3,5 δολ.

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν τη διαφορά τιμής. Το ένα είναι η πρώιμη χρηματοδότηση, αναφέρει το δημοσίευμα, λέγοντας ότι η Γερμανία χορήγησε εκατομμύρια για την ανάπτυξη της Pfizer. Και ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αγοράσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, η χώρα δεν παρείχε ουσιαστική χρηματοδότηση για την πραγματική ανάπτυξη του εμβολίου.

Το Moderna είναι το μόνο εμβόλιο στη λίστα που είναι στην πραγματικότητα φθηνότερο στις ΗΠΑ, με 15, δολ. ανά δόση. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna είχε αρχικά προβλέψει ότι οι κυβερνήσεις θα χρεώνονται από 25 έως 37 δολ. ανά δόση, φαίνεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ κατάφεραν να διαπραγματευτούν μια καλή συμφωνία.

Παρ’ όλα ταύτα, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, τελικά, το κόστος του ίδιου του εμβολίου είναι ασήμαντο σε σύγκριση με τον οικονομικό και συναισθηματικό φόρο μιας συνεχιζόμενης πανδημίας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπολόγισε ότι το συνολικό οικονομικό κόστος του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ανέρχεται στο εύρος των 16,1 τρισ. δολαρίων.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.