Το σκοτεινό παρελθόν του Ρόμαν Προτάσεβιτς!!!

Ας μάθουμε λοιπόν τον βίο και πολιτεία του δημοσιογραφου που κόπτεται όλη η Ευρώπη και όχι ΜΟΝΟ !!!

Ποιά η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους βομβαρδισμούς της Γάζας;Στην ουσία ΑΔΙΑΦΟΡΗ για να ΜΗΝ πω κάτι χειρότερο !!!

Το προφίλ του ακροδεξιού Λευκορώσου «ακτιβιστή» που απήχθη από το καθεστώς Λουκασένκο

● Η συμμετοχή του σε νεοναζιστικά μπλοκ και οι «σημαντικές» επαφές του στις ΗΠΑ!!!Για την Ε.Ε. είναι ένας δημοσιογράφος-ακτιβιστής που απήχθη από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Για το καθεστώς Λουκασένσκο (στην εξουσία από το…1994) θεωρείται «τρομοκράτης», ενώ διώκεται από το φθινόπωρο του 2020 για «εκκλήσεις σε ενέργειες που έπληξαν την εθνική ασφάλεια». Το παρελθόν του όμως είναι αρκετά πιο σκοτεινό από αυτό που τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης μέχρι στιγμής παρουσιάζουν.Ο Προτάσεβιτς γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1995 στο Μινσκ. Εκδιώχθηκε από ένα σχολείο για συμμετοχή σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το 2011 και αργότερα αποβλήθηκε από το δημοσιογραφικό πρόγραμμα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μινσκ.

Το 2012, τέθηκε υπό κράτηση ως διαχειριστής ομάδων αντιπολίτευσης στα κοινωνικά δίκτυα. Ηταν τότε μέλος του Μετώπου Νεολαίας, μιας δεξιάς φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης που οργάνωνε κινητοποιήσεις στον δρόμο κατά του Λουκασένκο, ενώ αγωνιζόταν και για την επέκταση της χρήσης της λευκορωσικής γλώσσας (έναντι των Ρωσικών). Το εθνικιστικό, αντικομμουνιστικό «Μέτωπο Νεολαίας» (Малады Фронт), που ιδρύθηκε το 1997, εμφανίστηκε στις εντεινόμενες διαδηλώσεις την περίοδο 1996-1997 στη Λευκορωσία ενώ αρκετά μέλη του φαίνεται ότι κάνουν εκπαίδευση ακόμα και με αεροβόλα όπλα.

Στην Ουκρανία
Κατά τον ουκρανικό εμφύλιο, σύμφωνα με έρευνα της αντιναζιστικής ερευνητικής πλατφόρμας FoiaRequest.net (https://cutt.ly/wnwpHBc), ο Προτάσεβιτς ήταν μέρος ακροδεξιών διαδηλωτών του Μαϊντάν στο Κίεβο τη διετία 2013-2014, ενώ μια εικόνα στο Facebook τον δείχνει, φορώντας τη σημαία της λευκής δημοκρατίας της Ρουθηνίας (Υπερκαρπάθια Ουκρανία), να συμμετέχει στην καταστροφή ενός αγάλματος του Λένιν. Σύμφωνα μάλιστα με φιλο-ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Προτάσεβιτς «υπηρέτησε στον τομέα επικοινωνίας του τάγματος Αζόφ κατά τον πόλεμο στο Ντονμπάς».

Ο ίδιος παρακολούθησε από κοντά, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2017, σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, ευρισκόμενος, όπως φαίνεται από φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα στις γραμμές νεοναζιστικού μαύρου μπλοκ. Συμμετείχε μάλιστα στην εγκατάσταση ενός προσωρινού εθνικιστικού μνημείου αλλά και σε δράσεις συμβολικού καψίματος βιβλίων. Τον Απρίλιο του 2018 βρέθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον για σειρά επαφών, στην «πιο σημαντική εβδομάδα της ζωής» του, όπως έγραψε ο ίδιος. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε να εργάζεται στο υποστηριζόμενο οικονομικά από τις ΗΠΑ ραδιόφωνο Euroradio.fm.Ο Προτάσεβιτς διετέλεσε το 2020 ιδρυτής και αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων Nexta, ενός καναλιού στο Telegram, υποστηριζόμενου από το πολωνικό-λευκορωσικό κανάλι Belsat. Το εντυπωσιακό ήταν πως το Nexta, που πρωτοστάτησε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και φέρεται να χρηματοδοτείται από πολωνικές μυστικές υπηρεσίες, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, έχοντας πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, σε μια χώρα, πάντως, που κατατάσσεται στον πάτο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (158η θέση σε 180 χώρες).

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.