Πολύνεκρες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – Σιωπά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Δραματική κλιμάκωση της ωμής βία κατά Παλαιστινίων το τελευταίο 24ωρο, μετά την πολεμική επίθεση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στο ιερό τέμενος Αλ Ακσα εν μέσω Ραμαζανιού.

Σύμφωνα με τη Haaretz, που επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 24, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό από τον Νοέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με παλαιστινιακό ραδιοφωνικό δίκτυο, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν όλη τη νύχτα σε πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι πόλεις Ντάιρ αλ Μπάλα και Χαν Γιούνες υπέστησαν επανειλημμένα πλήγματα, όπως και η Τζαμπάλια.

«Είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση» διαμηνύει ο στρατός
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη Παλαιστίνιων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του στρατού, από χθες εκτοξεύθηκαν 200 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, το 90% των οποίων αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Πολλές κατέπεσαν μέσα στoν παλαιστινιακό θύλακα.

«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του στρατού. «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε στην αρχική φάση της ανταπόδοσής μας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Γάζα», είπε ο κ. Κόνρικους. «Είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση» διαμήνυσε. Και υποστήριξε πως οι ομοβροντίες ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν «πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, την οποία δεν θα μπορούσαμε να μην ανταποδώσουμε».

Νέες συγκρούσεις με τραυματίες στην Ιερουσαλήμ
Στο μεταξύ νέες συγκρούσεις με τραυματίες ξέσπασαν χθες βράδυ μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, που έγινε θέρετρο μία από τις τις σοβαρότερες κλιμακώσεις της έντασης των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν αντικείμενα σε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, που για ακόμα μια φορά απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και με πυροβολισμούς με πλαστικές σφαίρες προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος.

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους έχει φτάσει στο κόκκινο με το όργιο καταστολής να καταδικάζεται διεθνώς. Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες άνθρωποι –τουλάχιστον 610, σύμφωνα με εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου– τραυματίστηκαν.

Λήξη του τελεσίγραφου
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, εκπρόσωπος της Χαμάς απείλησε περί τα μεσάνυχτα ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θα άρχιζε επιθέσεις ευρείας κλίμακας, εάν οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας δεν αποχωρούσαν από τον ιερό χώρο μέσα σε δύο ώρες.

Αφού παρήλθε η προθεσμία που οριζόταν στο τελεσίγραφο, που είχαν απευθύνει οι παλαιστινιακές παρατάξεις στη Γάζα προς το Ισραήλ για να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Αλ Ακσα και από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα, όπου οι ισραηλινές αρχές προωθούν την έξωση οικογενειών για να εγκατασταθούν Εβραίοι έποικοι, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως το σχέδιο επίθεσης ακυρώθηκε, διότι το Ισραήλ έκανε πίσω.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμία επιβεβαίωση πως αποσύρθηκαν δυνάμεις, της αστυνομίας ή άλλες, από την περιοχή αυτή της Ιερουσαλήμ.

Όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ
Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες εκτάκτως για το θέμα αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Κατόπιν νέων διαβουλεύσεων για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση που θα καλεί σε αποκλιμάκωση, αρκετοί διπλωμάτες σημείωσαν πως δεν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια, χθες τουλάχιστον.

Το πρωί οι ΗΠΑ υποστήριξαν στους 14 εταίρους τους στο ΣΑ, στη διάρκεια κλειστής βιντεοδιάσκεψης, ότι «εργάζονται στους διαδρόμους» για να ηρεμήσει η κατάσταση και ότι «δεν είναι σίγουρες ότι σε αυτό το στάδιο μια ανακοίνωση θα βοηθούσε».

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί με εποικοδομητικό τρόπο να εγγυηθούν πως κάθε ενέργεια του ΣΑ θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», περιορίστηκε να πει χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Τύνιδας, η Νορβηγία, η Τυνησία και η Κίνα πρότειναν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου ανακοίνωσης που απαιτεί «το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις» Παλαιστινίων σε διάφορες περιοχές, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζεται επίσης «σοβαρή ανησυχία για τις εντάσεις και την αυξανόμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Υπογραμμίζεται ακόμη «η σημασία» που έχει όλα τα μέρη «να απόσχουν από τη λήψη μονομερών μέτρων που θα επέτειναν τις εντάσεις και θα υπέσκαπταν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών», ενώ ζητείται να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από κάθε πρόκληση και ρητορεία, και να διατηρήσουν και να σεβαστούν το ιστορικό status quo των ιερών τόπων».

Έκκληση της Ε.Ε. και στις δύο πλευρές
Ακολούθησε χθες βράδυ έκκληση του εκπρόσωπου του επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζουζέπ Μπορέλ, στην οποία τονίζεται ότι η μεγάλη έξαρση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πρέπει να σταματήσει αμέσως.

«Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτες και τροφοδοτούν την κλιμάκωση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Όλοι οι ηγέτες έχουν ευθύνη να αναλάβουν δράση εναντίον των εξτρεμιστών. Το status quo των ιερών τόπων πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό», συνέχισε.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας σε όλα τα μέρη να καταβάλουν προσπάθειες για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Πρέπει κατά προτεραιότητα να αποφευχθούν νέες απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.