«Ζήσαμε ταινία τρόμου»: Συγκλονίζει η περιγραφή Έλληνα που βρέθηκε στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους

Συγκλονιστικά είναι όσα περιγράφει στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» ο Νίκος Πέταλης, έλληνας επιβάτης που βρέθηκε στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους, η οποία έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Λευκορωσία για να συλληφθεί δημοσιογράφος – ακτιβιστής που επέκρινε το καθεστώς Λουκασένκο.Μπήκαμε στην πτήση για να πάμε στην οικογένειά μας. Ήμασταν σε διαδικασία προσγείωσης. Δέκα λεπτά πριν προσγειωθούμε στο Βίλνιους, μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση. Λέει ο πιλότος ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Δεν μας εξήγησε τον λόγο. Προσγειωθήκαμε στο Μινσκ και ήμασταν σε αναμονή μέσα στο αεροπλάνο. Ήρθαν άνθρωποι και σκυλιά για έλεγχο. Μετά από μια ώρα κατεβήκαμε. Ήταν κανονική πτήση, σα να μη τρέχει τίποτα» σημείωσε.

Συγκλονιστικά είναι όσα περιγράφει στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» ο Νίκος Πέταλης, έλληνας επιβάτης που βρέθηκε στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους, η οποία έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Λευκορωσία για να συλληφθεί δημοσιογράφος – ακτιβιστής που επέκρινε το καθεστώς Λουκασένκο.

«Μπήκαμε στην πτήση για να πάμε στην οικογένειά μας. Ήμασταν σε διαδικασία προσγείωσης. Δέκα λεπτά πριν προσγειωθούμε στο Βίλνιους, μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση. Λέει ο πιλότος ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Δεν μας εξήγησε τον λόγο. Προσγειωθήκαμε στο Μινσκ και ήμασταν σε αναμονή μέσα στο αεροπλάνο. Ήρθαν άνθρωποι και σκυλιά για έλεγχο. Μετά από μια ώρα κατεβήκαμε. Ήταν κανονική πτήση, σα να μη τρέχει τίποτα» σημείωσε.

Ο κ. Πέταλης, καθόταν πολύ κοντά με τον δημοσιογράφο που συνελήφθη. «Όταν ακούστηκε ότι γυρνάει Λευκορωσία το αεροπλάνο, είδα την αντίδραση του. Έπιανε το κεφάλι του σα να ξέρει ότι κάτι κακό θα συμβεί. Ήταν φοβισμένος. Τον έβλεπες και έλεγες κάτι συμβαίνει με αυτόν» υπογράμμισε.

Μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ οι επιβάτες περίμεναν σε έναν χώρο αναμονής. «Περιμέναμε στο χώρο αναμονής, δεν μας άφηναν να πάμε ούτε στην τουαλέτα. Μετά από λίγο ήρθαν κάποιοι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν. Αυτός καθόταν δίπλα μου, σα να μη συνέβαινε κάτι» πρόσθεσε.

«Ζήσαμε μια ταινία τρόμου» δήλωσε ο έλληνας, εκφράζοντας την χαρά του που βρέθηκε ξανά με την οικογένειά του.

Μισέλ: Στην ατζέντα της Συνόδου η πτήση της Ryanair, «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες»
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα εξετάσουν τη Δευτέρα το πως θα απαντήσουν στην πρωτοφανή ενέργεια των αρχών της Λευκορωσίας να εκτρέψουν τη πορεία εμπορικής πολιτικής πτήσης με απάτη και με όρους που διαταράσουν την ασφάλεια πτήσεων για να συλλάβουν ένα δημοσιογράφο που ασκούσε κριτική στο καθεστώς, χωρίς να αποκλείεται η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σχετικά με το περιστατικό με τον εξαναγκασμό σε προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου αναφέρει τα εξής:

“καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021 και την αναφερόμενη κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατάσεβιτς. Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον κρατούμενο επιβάτη και να εγγυηθούν πλήρως τα δικαιώματά του. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο αυτό το άνευ προηγουμένου περιστατικό κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το συμβάν δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες”, καταλήγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η πλήρη απαγόρευση υπερπτήσεων ευρωπαϊκών εταιρειών από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, η απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ αερογραμμών της Λευκορωσίας, περιοριστικά μέτρα στα πρόσωπα και τις οντότητες που συνεργάστηκαν για να εκτρέψουν την πτήση και άλλες. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η ίδια η σύλληψη του δημοσιογράφου και ένα τρίτο η παρουσία και η δράση ξένων πρακτόρων σε ελληνικό (και ευρωπαϊκό) έδαφος. Οι 27 αναμένεται να ζητήσουν διεθνή έρευνα από τον ICAO και να δημοσιευθούν όλες οι μαγνητοσκοπημένες συζητήσεις μεταξύ των πιλότων στις συχνότητες του Μινσκ.

Φον Ντερ Λάιεν: Οι υπεύθυνοι για την αεροπειρατεία της Ryanair πρέπει να τιμωρηθούν

“Η εξωφρενική και παράνομη συμπεριφορά του καθεστώτος στη Λευκορωσία θα έχει συνέπειες. Οι υπεύθυνοι για την αεροπειρατεία της Ryanair πρέπει να τιμωρηθούν. Ο δημοσιογράφος  Ρομάν Προτάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει αύριο τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν”, τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν.

“Η εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair #FR4978 από τη Λευκορωσία είναι απαράδεκτη. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δώσει ένα σαφές και σαφές μήνυμα. Ο Ρομάν Προτάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Πρέπει να εξετάσουμε τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της προσγείωσης της Belavia σε αεροδρόμια της ΕΕ”, τόνισε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόου.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.