Θολώνει το αφήγημα της επιχείρησης «Ελευθερία»: 14 περιφέρειες κάτω από τον μέσο όρο!!!

Ανησυχητικά τα μαντάτα για την επιχείρηση «Ελευθερία» και την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, που ενδέχεται να έχει και αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία, καθώς, όπως προκύπτει και από τη σημερινή ενημέρωση, δεν είναι λίγες οι περιφέρειες της χώρας όπου το πρόγραμμα «Ελευθερία» προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Αυτό, άλλωστε, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανέφερε ότι σε πέντε περιφέρειες υπάρχει μειωμένη προσέλευση πολιτών και μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο. Οι περιφέρειες αυτές είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι 14 από τις 74 περιφέρειες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο, ενώ προέτρεψε τους κατοίκους των περιοχών αυτών να εμβολιαστούν.

Αντίστοιχα η η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, περιέγραψε μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που προσπάθησαν μεσοβδόμαδα να πλασάρουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Κικίλιας.

Η κ. Παπαευαγγέλλου δήλωσε ότι παρά τα πρώτα στοιχεία επιβράδυνσης της πανδημίας, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, ενώ η χώρα δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας.

Ειδικότερα ανέφερε «καθώς μπήκαμε στο καλοκαίρι ξεκινάμε να κάνουμε όνειρα για τις διακοπές γνωρίζοντας όμως καλά ότι μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία όλοι πρέπει να έχουμε το νου μας. Οι περισσότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει και ούτε θα λήξει σύντομα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το φετινό καλοκαίρι με αυτό του 2020. Βρισκόμαστε σε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα με διασπορά του ιού στην κοινότητα. Φέτος μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού μας έχει εμβολιαστεί αλλά είναι σαφές ότι είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας».

Σημειώνεται ότι, την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για εντυπωσιακούς ρυθμούς εμβολιασμού, ενώ ο πρωθυπουργός, χθες, δήλωνε ότι η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολίου.

Σταθερά εδώ και δύο εβδομάδες, κατά μέσο όρο, γίνονται λιγότεροι από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα που πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν εξακολουθήσει αυτός ο ρυθμός μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για 50% εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση και πλήρως εμβολιασμένων σε ποσοστό 25%.

Παρά τις ανησυχητικές προβλέψεις, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα λέγοντας (Παραπολιτικά FM) πως με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει «ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί».

Άλλωστε, μόλις, προχθές, έγγραφο που παραδόθηκε στους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., κατέγραφε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση ανάμεσα στους 27 της Ένωσης.

Η χώρα μας έως τις 2 Ιουνίου παρέλαβε 7.430.440 δόσεις εμβολίων και έχει εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση 3.648.009 άτομα (21η θέση) και 2.058.287 άτομα πλήρως (17η θέση). Συγκεκριμένα, η χώρα μας εμβολιάζει με 63,1 δόσεις κάθε 100 άτομα του ενήλικου πληθυσμού και 52,2 δόσεις ανά 100 άτομα του συνολικού πληθυσμού.

Η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας το κλίμα δεν είναι ανάλογο στην επιστημονική κοινότητα. «Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000» δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί πράγματι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει εάν αυτό προκύπτει εξαιτίας μη προθυμίας του κόσμου ή εάν δεν έχουμε εμβόλια.

Ο κ. Μανωλόπουλος. εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε.

«Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα» σχολίασε τονίζοντας πως μια τέτοια αντίληψη είναι λάθος.

Η περίπτωση της Σάμου
Προβληματισμός επικρατεί για την έλλειψη διάθεσης από την τοπική κοινωνία της Σάμου να λάβει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ οι εμβολιασμοί που ήταν προγραμματισμένοι από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου αναβάλλονται.

Το θέμα ανέδειξε μέσω της ΕΡΤ ο βουλευτής του νησιού, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος τόνισε πως ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάδη, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι για τους εμβολιασμούς των 4.300 δόσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν, θα έφταναν στο νησί 25 γιατροί από διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο δεδομένης της πολύ μικρής συμμετοχής, μόλις 110 άτομα, η πλατφόρμα «έκλεισε» προσωρινά. Ανέφερε ακόμη ότι στο Καρλόβασι υπάρχουν περίπου 300 ελεύθερα ραντεβού και μπορούν οι πολίτες άμεσα να τα κλείσουν.

Νέες εξάρσεις, ανεξέλεγκτη παραμένει η διασπορά

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η διασπορά του κορονοϊού δεν έχει ακόμα ελεγχθεί και συνεχίζεται, ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Όπως ανέφερε η ίδια, παρατηρείται ύφεση στις περιφερειακής ενότητας της επικράτειας αλλά με νέες εξάρσεις σε διάφορες περιοχές, όπως η Κατερίνη και η Ρόδος.

Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε η κ. Παπαευαγγέλου το γεγονός πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 9.500 κρούσματα, από τα οποία τα μισά μέσω αυτοδιαγνωστικών τεστ, και πως ο κυλιόμενος όρος τις τελευταίες επτά μέρες μειώθηκε στα 14 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Η ενδιάμεση ηλικία των μολύνσεων έχει μειωθεί στα 36 έτη δείχνοντας ότι η διασπορά επιμένει στα νεότερα άτομα, που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ έχουν μειωθεί τα κρούσματα άνω των 60 λόγω των εμβολιασμών.

Ωστόσο, 2 στους 3 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Σε αυτό το σημείο το μέλος της Επιτροπής τόνισε την ανάγκη να πειστούν να εμβολιαστούν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γιατί ακόμα και εάν δεν έχουν υποκείμενο νόσημα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν.

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για σημαντική αποκλιμάκωση στην πίεση του ΕΣΥ και αναφέρθηκε στη μείωση κρουσμάτων και θανάτων, αλλά σημείωσε πως συνολικά η χώρα μετρά περισσότερους από 12.000 νεκρούς με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδα να ανέρχεται στους 33 το 24ωρο.

«Η περιπέτεια δεν έχει λήξει» τόνισε και εξήγησε ότι η σημερινή διασπορά δεν υπήρχε το προηγούμενο καλοκαίρι. «Πέρσι τον Αύγουστο 2 στα 3 κρούσματα αφορούσαν σε νέους κάτω των 40 ετών. Κάνω έκκληση σε εσάς να εμβολιαστείτε και όσο είναι δυνατόν πριν φύγετε για διακοπές» είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην περιττή προς το παρόν συζήτηση για το «πότε θα πετάξουμε τη μάσκα». «Η μάσκα αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο ατομικής προστασίας. Η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών μας έχει δείξει που και πότε  θα βγάλουμε την μάσκα και σε  ποιες συνθήκες είναι απολύτως απαραίτητο» είπε.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.