Κώστας Πρεβέντης: Περί απ’ευθείας αναθέσεων ο λόγος»

Αγαπητοί μου θα σας ταλαιπωρήσω και πάλι,για πολύ λίγο όμως,αλλά νομίζω πως αξίζει ο κόπος.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τις απ’ευθείας αναθέσεις από τους δήμους της χώρας. Μιας διαδικασίας ανάθεσης, χωρίς εκ των προτέρων δημοσιότητα,στα πλαίσια της οποίας η αναθέτουσα αρχή αναθέτει στον οικονομικό φορέα της επιλογής της το έκαστοτε έργο.

Μιας διαδικασίας που θεσπίστηκε από τον νομοθέτη ,όχι για να γίνεται κατάχρηση,αλλά για ιδιαίτερα έκτακτες συνθήκες (πυρκαγιές, πλημμύρες,σεισμούς κλπ.)

Μιας διαδικασίας που μπορεί να είναι ένα ευέλικτο εργαλείο ,παρά ταύτα όμως δεν αποτελεί ασπίδα διαφάνειας τόσο απέναντι στους επαγγελματίες,καθώς δεν ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό,όσο και απέναντι στους δημότες ,αφού το κόστος εκτοξεύεται,καθώς δεν υπάρχει διαγωνισμός και εκπτώσεις .

Φίλοι μου συνδημότες,

Ανατρέχοντας και στην διαύγεια διαπιστώνει κανείς ,πως και σε ότι αφορά τον Δήμο Μετεώρων , οι απευθείας αναθέσεις έχουν εκτοξευθεί …στην στρατόσφαιρα!!!

Όταν….. η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει ,τότε η τάση προς τις απ’ευθείας αναθέσεις γίνεται…ασυγκράτητη!!!

Δυστυχώς φίλοι μου  αγαπημένοι τίποτα δεν εγείρει ζήτημα νομιμότητας ,χάρη στις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις,των εκάστοτε κυβερνήσεων!!!

Όμως το νόμιμο δεν είναι κατ’ανάγκη και ηθικό!!!

Η σκέψη και μόνον πως η «φάμπρικα» των απευθείας αναθέσεων είναι κανόνας λειτουργίας περνάει προς εμάς,δηλαδή προς την κοινωνία ετσιθελικά το «σύμπτωμα» της αντίληψης :

▪︎ Εξουσία είμαστε,ό,τι θέλουμε κάνουμε»

Αγαπητοί μου κλείνοντας-είπα δεν θα κουράσω αυτή τη φορά,συνοπτικός ,λακωνικός και περιεκτικός -θα ήθελα να βοηθήσω ν’αντιληφθούμε όλοι μας ,πως οι απ’ευθείας αναθέσεις,πέραν από την δυσαρμονία μεταξύ νομίμου και ηθικού θέτουν και άλλα ζητήματα στο προσκήνιο, όπως αυτό του  ότι συνιστούν σπατάλη δημοσίων πόρων ,στις περιπτώσεις που το έργο κομματιάζεται σε πολύ μικρότερα και ανατίθεται σε εταιρείες με αμφισβητούμενη επάρκεια, είναι αντιαναπτυξιακές κλπ.κλπ.κλπ.

Για την δική μας δημοτική αρχή έχουν πλέον γίνει ο ορισμός του Φαρισαϊσμού!!!

«Ο κόσμος το’χει βούκινο κι εμείς κρυφό καμάρι!!!»

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.