Τοποθέτηση ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ για τον Προϋπολογισμό του δήμου Μετεώρων 2022!!!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Συζητάμε απόψε τον προυπολογισμό του έτους 2022 για τον δήμο μας.

Πιστεύουμε ότι το αποψινό συμβούλιο είναι το κορυφαίο συμβούλιο και έτσι πρέπει όλοι μας να το αντιμετωπίσουμε , χωρίς στείρα αντιπολίτευση και φωνές, αλλά με προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο.

Ο προϋπολογισμός δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια εικόνα αριθμών.

Γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι.

Κατά την άποψή μας ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα για να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά εργαλεία θα πρέπει να εμπεριέχουν τρεις παραμέτρους:

Πρώτον, την συμμετοχική τους κατάρτιση. Γιατί ο τρόπος κατάρτισης καταδεικνύει τη φιλοσοφία διοίκησης της δημοτικής αρχής.

Δεύτερον, να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος

Τρίτον, να υπάρχει κεντρική φιλοσοφία για το πού θέλουμε να πάμε τον δήμο , να υπηρέτει μια κεντρική στόχευση . Να είναι ένας προϋπολογισμός αναπτυξιακός που να υπηρετεί την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του δήμου, την ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, και βεβαίως να υπηρετεί την ισόρροπη ανάπτυξη .

Η παράταξή μας πιστεύει στην ανάγκη , να υπάρξει διαβούλευση πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όλοι οι φορείς του δήμου να εκφράσουν τις θέσεις τους, με σκοπό να ενταχθούν αρκετές από αυτές στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή ακολουθεί , και σε αυτό το ζήτημα, την πεπατημένη.

Για μια ακόμη φορά κινήθηκε απολύτως μόνη της στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2022.

Το κείμενο του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2022 έχει αρκετά κενά.

Να θυμίσω ότι προεκλογικά αλλά και πολλές ακόμα φορές , ο Δήμαρχος έχει πει ότι θα συνεργάζεται με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε όλα τα μεγάλα θέματα του Δήμου, ότι θέλει την βοήθεια της αντιπολίτευσης στα μεγάλα και όχι μόνο θέματα που απασχολούν τον δήμο μας ,ενώ εμείς έχουμε δηλώσει ότι «αν ο κ. Αλέκος επιθυμεί πραγματικά ένα κλίμα ομόνοιας και συνεργασίας τότε είμαστε έτοιμοι, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξουμε ακόμα και τις κορυφαίες πράξεις της δημοτικής αρχής, όπως τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα» και το εννοούμε .

Βέβαια οι δηλώσεις αυτές του Δημάρχου μένουν μόνο δηλώσεις ,αφού με τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής μπορεί να περνάει τα θέματα αυτά χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν τις θέσεις της αντιπολίτευσης.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι η Αξιωματική αντιπολίτευση , αφού όπως θέλει να λέει , είναι πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, θα μπορούσε να φέρει εναλλακτικό προϋπολογισμό και να αναγκάσει την δημοτική αρχή να τον υλοποιήσει.

Αυτή θα ήταν πρόταση ουσίας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης , και έτσι θα βλέπαμε και το όραμα της για τον δήμο μας .

Γιατί δεν φέρνουμε εμείς τέτοια πρόταση;

Απλούστατα γιατί δεν μας την στηρίζεται.

Θα θυμίσω ότι στην συζήτηση του πρώτου προυπολογισμού από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε προτείνει θέσεις βελτίωσης – αλλαγής αλλά δεν τις στηρίξατε.

θυμίζω είχαμε πει για αξιοποίηση και εκμετάλλευση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δήμου στην Καλαμπάκα , Αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πρωίν Διοικητηρίων , δημαρχείων ,κοινοτικών γραφείων ,σχολείων και άλλων ακινήτων στην περιφέρεια του δήμου μας, ιδρυση κτηνοτροφικών πάρκων για τους κτηνοτρόφους , δημιουργία παραδοσιακής αγοράς προιόντων για τους αγροκτηνοτρόφους μας, διοργάνωση θεματικών συνεδρίων για την προσέλκυση τουριστών κλπ.

Τέτοιες ενέργειες θα φέρουν νέα ηθη και νέες ιδέες στον δήμο μας και συμβάλουν στην ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής μας .

Ο προϋπολογισμός αυτός είναι προϋπολογισμός στασιμότητας.

Είναι προϋπολογισμός ενός τέρατος γραφειοκρατίας, που έχει ως μοναδικό στόχο να συντηρεί τον εαυτό του.

Μας λέτε πως πώς τα έξοδα χρήσης για το έτος 2022 ανέρχεται στα 8.326.53,81 ευρώ , με τα οποία απλώς συντηρείτε τον οργανισμό του Δήμου, κάνετε κάποιες αναθέσεις , ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε ένα ευρώ για τη νεανική επιχειρηματικότητα!

Για να ισοσκελίσετε τον προυπολογισμό στο σκέλος των εσόδων προβλέπετε έσοδα ΠΟΕ 2.717.462,84 έκτακτα έσοδα 8.323.918,79 με είσπραξη ,βάσει των προηγούμενων ετων 23% δηλ. 2.539.915 λιγότερα κατά 8.501.862,60 .

Πως θα καλύψουμε αυτή την απόκλιση.

Εδώ θα ήθελα να κάνω και κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα

1. Τι γίνετε με τα ταμειακά ελλείμματα που υπάρχουν στον απολογισμό.
Είναι θέμα που μεταφέρεται από προηγούμενα χρόνια. Είχατε δεσμευτεί πέρυσι κ. δήμαρχε ότι το θέμα θα το λύνατε . Τίποτα ακόμα. Γιατί
2. Τι γίνετε με τις πάγιες προκαταβολές των κοινοτήτων
3.

Δεν είμαστε αντίθετοι σε όσα έργα μπορούν να ξεκινήσουν στον δήμο μας και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει κεντρική φιλοσοφία για του πού θέλουμε να πάμε τον δήμο».

Καταψηφίζουμε τη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος καθώς είναι μακριά από τη δική μας.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.