Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου!!!

Προχθές το μεσημέρι, Κυριακή 26/9, ομάδα φίλων του Δικτύου, κάναμε πεζοπορία από την Κρανιά Ασπροποτάμου με κατεύθυνση τη κορυφή Πλάκα (υψ. 1934 μ) , γνωστή και ως «Μυρμήγκι».

Στην κορυφογραμμή και σε υψόμετρο περίπου στα 1750μ βρήκαμε και την ολοκαίνουργια εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού (μόλις 3-4 ημερών) εταιρείας που σκοπεύει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες σε ολόκληρη τη περιοχή.

Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι περίπου το 1/3 του ιστού είχε πέσει, παρασέρνοντας και μέρος του εξοπλισμού που βρίσκονταν στο έδαφος.

Η ανάρτηση αυτή δεν έχει ως σκοπό ούτε τη θριαμβολογία για το περιστατικό, ούτε την εξαγωγή συμπερασμάτων για το εάν επρόκειτο για δολιοφθορά, αστοχίες κατά την ιδιαίτερα πρόσφατη εγκατάσταση, ατύχημα λόγω δυνατών ριπών αέρα ή ακόμη και προβοκάτσια.

Πιο πολύ θα θέλαμε να καταγγείλουμε δημόσια τα εξής:

1) Κατά την παραμονή μας στο χώρο, έφτασε και ο φύλακας της εγκατάστασης ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγενής όχι μόνο με εμάς αλλά και με την επόμενη παρέα ορειβατών που κατέφτασε περίπου ένα εικοσάλεπτο αργότερα.

Ερωτήσεις του τύπου

«Ποιοι είστε εσείς»,

«Πως σας λένε»

ή «Γιατί κάνατε πεζοπορία σε αυτό το βουνό»

ακούστηκαν, γεμίζοντας μας με απορία αλλά κυρίως με οργή για τις δικαιοδοσίες που θαρρεί πως έχει ένας ιδιωτικός υπάλληλος εταιρείας ανεμογεννητριών απέναντι σε συμπολίτες του.

2) Όπως θα δείτε και στις συνημμένες φωτογραφίες, λίγα μέτρα από τον ιστό, εγκαταστάθηκε και ένα τροχόσπιτο που χρησιμεύει για την στέγαση του φύλακα.

Θεωρούμε πως η εγκατάσταση αυτή θα παραμείνει στο βουνό καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας της ανεμολογικής εγκατάστασης που δεν μπορεί να είναι λιγότερη από ένα έτος.

Πόσο νόμιμο είναι αυτό;

Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις και ποινικές κυρώσεις για την (εξόφθαλμα) μόνιμη εγκατάσταση του τροχόσπιτου σε δημόσιο χώρο και μάλιστα σε προστατευόμενο υποτίθεται περιβάλλον;

Ή  μήπως ο νόμος είναι μόνο για τους κατασκηνωτές που θέλουν να στήσουν μια ρημαδοσκηνή για ένα βράδυ, αλλά δεν αγγίζει τους υπαλλήλους των ενεργειακών κολοσσών που θέλουν να «επενδύσουν» στη περιοχή μας;

3) Μετά την κατάβαση μας από το βουνό, κάτσαμε να γευματίσουμε σε ταβέρνα του χωριού.

Εκεί μάθαμε ότι είχε καταφθάσει και η αστυνομία, προσπαθώντας να βγάλει άκρη για την καταστροφή του ανεμολογικού ιστού.

Ακούσαμε απίστευτα πράγματα, γυρνάγανε στο χωριό και ανακρίνανε κατοίκους και περαστικούς ενώ ζητούσαν ακόμη και έγγραφα για την ταυτοποίηση τους.

Φίλος του Δικτύου και ντόπιος κάτοικος Κρανιάς, λίγα μέτρα έξω από το χωριό έκανε τον περίπατο του ενώ περίμενε την οικογένεια του και δέχτηκε ανάκριση.

Για καλή του τύχη είχε ταυτότητα μαζί του.

Αν δεν είχε;

Θα πήγαινε στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων;

Είναι σοβαρά πράματα αυτά;

Δεν επιθυμούμε, ούτε είμαστε αρμόδιοι να υποδείξουμε το πώς θα κάνει η αστυνομία τη δουλειά της. Όμως όλα αυτά μας προβληματίζουν έντονα.

Ένας μικρός ανεμολογικός ιστός δεν πρόλαβε καλά – καλά να μπεί και βλέπουμε ελέγχους στα βουνά, από αρμόδιους και μη, μέσα σε ένα κλίμα επιθετικότητας και εκφοβισμού.

Ακόμη δεν φτιάχτηκε ούτε μία ανεμογεννήτρια και βλέπουμε πως υπάρχει η τάση να θεωρούμαστε παράνομοι και ανεπιθύμητοι στα ίδια μας τα χωριά!!!

Όλα τα παραπάνω ας μας προβληματίσουν όλους μας!!!

 

Ανάρτηση από το προφίλ του Mike Giannoulas και τον ευχαριστώ πολύ για την άδειά του να κάνω την ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.