1. Το πρόβλημα και οι ερμηνείες του!!!
Το πρόβλημα με την παροχή νερού σε ορισμένα σπίτια της Χρυσομηλιάς Δήμου Μετεώρων είναι διαχρονικό.
Παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι άλλοτε σε μεγάλο βαθμό και άλλοτε σε μικρό βαθμό, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, βροχές).
Φέτος, για πρώτη φορά το πρόβλημα εμφανίστηκε τον Ιούνιο και, στη συνέχεια, τον Ιούλιο έγινε πολύ έντονο.
Εδώ και 10 μέρες κάποια σπίτια του χωριού, τα απογεύματα, δεν έχουν νερό. Κι αν τύχει και έχει νερό, οι κάτοικοι μη γνωρίζοντας αν θα διακοπεί ή όχι το νερό δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν με ορθολογικό τρόπο. Βάσει αυτών, αναμένεται δύσκολος Αύγουστος.
Για το πρόβλημα, μπορεί κάποιος να κάνει δύο υποθέσεις ή συνδυασμό τους: 1η υπόθεση: το νερό δεν επαρκεί. 2η υπόθεση:γίνεται αλόγιστη χρήση/σπατάλη του νερού από κάποιους κατοίκους.
Η πρώτη υπόθεση ότι το νερό δεν επαρκεί, έχει χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα πολλάκις στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί, γιατί, μόλις βρέξει λίγο, ξαφνικά το νερό επαρκεί!!!
Όλες οι κατοικίες έχουν νερό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (ασφαλώς με μια βροχούλα δεν γεμίζει ο υδροφόρος ορίζοντας και αναβλύζουν οι πηγές κι έτσι λύνεται το πρόβλημα!!!).
Η δεύτερη υπόθεση, ότι γίνεται σπατάλη/αλόγιστη χρήση του νερού επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό και από μετρήσεις ρολογιών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και εντοπίστηκαν υπερβολικές καταναλώσεις.
Αν λάβει υπόψη κανείς την πεποίθηση ότι υπάρχουν παράνομες παροχές, τότε η υπόθεση για αλόγιστη χρήση του νερού επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο.
2. Προτάσεις για επίλυση του προβλήματος.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΔΕΥΑΜ σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και τον υπεύθυνο υδραυλικό, βασιζόμενοι σε παλαιότερη απόφαση του Δήμου Κλεινοβού, επέλεξαν ως λύση τη μέτρηση της κατανάλωσης για την περίοδο αυτή και την επιβολή προστίμου σε όσους υπερβαίνουν κάποιο όριο (δεν γνωρίζω ποιο).
Το μέτρο αυτό, εκ του αποτελέσματος, τόσο αυτές τις μέρες όσο και τα προηγούμενα χρόνια δεν φαίνεται να αποδίδει, αφού το πρόβλημα δεν επιλύεται.
Εφόσον, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω ή άλλους λόγους που μπορεί κάποιος να αναφέρει υπάρχει πρόβλημα με το νερό, το πρόβλημα πρέπει να ισοκατανεμηθεί σε όλους τους κατοίκους και να σταματήσει να είναι πρόβλημα συγκεκριμένων (των ίδιων πάντα) κατοίκων.
Αυτό είναι κοινωνικά δίκαιο και πρέπει να υιοθετηθεί ως λύση, ενημερώνοντας τους κατοίκους ποια απογεύματα θα έχουν νερό (και όχι τυχαία).
Ωστόσο, κάτοικοι προτείνουν κι άλλες λύσεις, βάσει συζητήσεων που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μία από αυτές τις λύσεις είναι να ρυθμιστούν οι στρόφιγγες, κοινώς βάνες, με τέτοιο τρόπο ώστε η ροή του νερού να ισοσταθμίσει την υψομετρική διαφορά μεταξύ των κατοικιών (η οποία φτάνει και τα 100 μέτρα).
Προσωπικά, θεωρώ ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος.
Ο πρόεδρος της κοινότητας με ανακοινώσεις στο μεγάφωνο του χωριού να ενημερώσει για το πρόβλημα.
Ενδεχομένως, πολλοί κάτοικοι να μην γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό.
Επίσης, ο πρόεδρος σε συνεργασία με άλλους συμβούλους ή τον υπεύθυνο υδραυλικό να μιλήσει γι αυτό το θέμα με τους κατοίκους κατ’ ιδίαν περνώντας από τις γειτονιές.
Να γίνει κοινοτικό συμβούλιο ανοιχτό με την παρουσία του υδραυλικού, να γίνει ενημέρωση, συζήτηση και πρόταση λύσεων επί του θέματος.
Τέλος, στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, το υπάρχον νερό, όποιο είναι αυτό, να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο.
Για το μέλλον: Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε κάποιες οικίες, παλαιότερα υπήρχε σε περισσότερες κατοικίες.
Δημιουργήθηκαν κάποιοι αγωγοί, έγιναν κάποιες ρυθμίσεις με το νερό (μπήκαν βάνες) και το πρόβλημα λύθηκε.
Το ίδιο πρέπει να συμβεί κι εδώ (δεν προτείνω την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης, την οποία, πιθανόν, κάποιος θα τη χαρακτήριζε ως ουτοπική, αν και κάποτε πρέπει να γίνει για το δίκτυο ύδρευσης είναι αφενός παλαιό και αφετέρου προβληματικό).
3. Αντί επιλόγου
Στο χωριό πρέπει να λειτουργούμε ως κοινότητα που χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη και να μην «ψαχνόμαστε» να δημιουργούμε «φουρτουνάκηδες» και «βροντάκηδες» (αν και αυτός ο διαχωρισμός/»φαντασιακή κατηγοριοποίηση» της κοινότητας φαίνεται να υπάρχει, δυστυχώς, στο μυαλό κάποιων σε ένα άλλο πλαίσιο: οι «ντόπιοι» και οι «μη ντόπιο/ξένοι»).
Επαναλαμβάνω ότι είναι απαράδεκτο και άδικο κάποια σπίτια να μην έχουν νερό το καλοκαίρι και μάλιστα μονίμως!!!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (τη συντήρηση της κατάστασης αυτής, μπορεί κάποιος να την εκλάβει και ως μεροληψία).