Γιάννης Χαϊδος: ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΟΤΙΣΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΣΠΡΟΚΛΗΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΝΑΝΤΙΑΣ!!!

Σε συνέχεα των επισκέψεων μου στην περιοχή του δήμου Μετεώρων και συγκεκριμένα στην περιοχή των Χασίων, ενημερώθηκα για ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην περιοχή με τη διαθεσιμότητα του νερού για το πότισμα των αγροτικών καλλιεργειών.

Ειδικότερα μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται -σύμφωνα με όσα μου μετέφεραν οι κάτοικοι- στα χωριά Ασπροκλησσιά και Αγναντιά.

Συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Ασπροκλησσιάς, μια περιοχή με μεγάλο όγκο κτηνοτροφικών μονάδων αλλά και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, παρατηρείται ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εντονότατο πρόβλημα στη δυνατότητα επαγγελματιών να καλύπτουν τις ανάγκες νερού για άρδευση!!!

Εξ ίσου σημαντικό είναι και το πρόβλημα στη δημοτική ενότητα Αγναντιάς , μια περιοχή με κτηνοτροφική δραστηριότητα όπου αναζητείται λύση για συγκράτηση του νερού κατά τους χειμερινούς μήνες ώστε το καλοκαίρι όταν οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, να διοχετεύεται  στις   καλλιέργειες ώστε απρόσκοπτα και εύκολα να εξασφαλίζεται το πότισμα των εκτάσεων.

Αυτό που προέκυψε μετά και από συζήτηση και με τους προέδρους των δυο κοινοτήτων  είναι η προτεινόμενη λύση δημιουργίας ταμιευτήρων νερού σε σχετικά ψηλά σημεία πέριξ των κοινοτήτων.

Στόχος μιας τέτοιας προοπτικής είναι η συγκράτηση νερών όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση αλλά και όταν ο παγετός και τα χιόνια λιώνουν στα ορεινά έτσι ώστε η περίσσεια νερού να μπορεί να διατεθεί όταν οι αυξημένες ανάγκες, την περίοδο των ποτισμάτων δεν μπορoύν  να καλυφτούν από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις.

Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες να εκπονηθεί ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων που τελικά θα εξασφαλίζει ασφάλεια κατά τους χειμερινούς μήνες προλαμβάνοντας  πλημμυρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες του Ιανού στις αρχές φθινοπώρου.

Παράλληλα θα εξασφαλίζει και τις αναγκαίες ποσότητες νερού που απαιτείται ώστε οι καλλιέργειες να συνεχίζουν να υφίστανται και οι καλλιεργητές να συνεχίσουν έστω και δύσκολα να επιβιώνουν.

Επιτέλους η Θεσσαλία πρέπει   να σταματήσει να βουλιάζει στη λάσπη το χειμώνα και το καλοκαίρι  να ζει σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας  και να μη είναι δυνατόν ο κάμπος της να υποστηρίζει καμιά καλλιέργεια που να  εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ο κ περιφερειάρχης επερωτάται:

1 Ποιος είναι ο συνολικός  σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία για το μέλλον και ποιες ενέργειες κρίνονται σκόπιμες ώστε η καλλιέργεια να συνεχίσει να αποτελεί κύρια ασχολία για τους χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλικής γης;

2 α  Είναι μέσα στα σχέδια της περιφερειακής αρχής η δημιουργία ταμιευτήρων νερού στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα;

β  Προτίθεται η περιφερειακή αρχή να  εντάξει μια σειρά τέτοιων έργων στα σχέδια κατασκευής των μικρών περιφερειακών φραγμάτων, που έστω και καθυστερημένα, όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα  αποτελούν επιτέλους   προτεραιότητα;

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΑΙΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΘ

Μsc.Health care management Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Περιφερειακός Σύμβουλος  Θεσσαλίας

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.