ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS ΚΑΙ ΤΟΝ «ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ 26-5-2021 ΕΩΣ ΚΑΙ  29-5-2021.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Συναντήσεις με ταξιδιωτικούς πράκτορες και ταξιδιωτικά γραφεία είχε  την ευκαιρία να κάνει την Τετάρτη 26-5-2021 η Ένωση Ξενοδόχων. Οι συναντήσεις έγιναν στον συνεδριακό χώρο του Ξενοδοχείου «Οδύσσεια» και παρέστηκαν εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων οι οποίοι ευχήθηκαν «καλή επάνοδο στη δουλειά και να τελειώσει γρήγορα η πανδημία».

Ο κ. Δημητριάδης της Lemesiana travel ανέφερε:

«Έχετε ένα καταπληκτικό μέρος στην περιοχή σας την οποία επισκέπτομαι συχνά εδώ και χρόνια και έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος από τις επισκέψεις μου. Διοργανώνουμε εκδρομές (7ημερες) στην περιοχή με Κυπρίους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε  και στο μέλλον».

Εκ μέρους της Ένωσης και του Δήμου Μετεώρων ο κ. Σπύρος Νικολογιάννης, παρουσίασε μια εξαιρετική προβολή της περιοχής μας, τονίζοντας τα ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχή μας, τις Ιερές Μονές, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα Μουσεία της Καλαμπάκας ιδιωτικά και δημοτικά, ορεινός όγκος κ.α, ενώ αναφορά έγινε και για τα Τρίκαλα (Μουσεία, Βαρούσι, Βυζαντινό Κάστρο, Ρολόι και Μύλος Ξωτικών αλλά και ο Ληθαίος ποταμός). Ο κ. Νικολογιάννης έκλεισε την παρουσίαση του με το σλόγκαν- κάλεσμα:

«Σας περιμένουμε εσάς και τους εκλεκτούς πελάτες σας στα Μετέωρα»

Η γραμματέας της Ενώσεως Ξενοδόχων κα. Στέλλα Γκιάστα στην τοποθέτηση της ανέφερε:

«Η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα δεν είναι για μια μέρα. Χρειάζονται ημέρες για να γνωρίσει κανείς την περιοχή». Γαστρονομικός τουρισμός,  αθλητικός τουρισμός και πολλά αλλά. Υπάρχουν γραφεία για άθληση πεζοπορία ξεναγήσεις και πολλά άλλα. Σας περιμένουμε να δημιουργήσουμε μια εξαιρετική σχέση. Μπορούμε να ανοίξουμε διόδους σε πολλούς τομείς. Είναι ένα νέο προϊόν και μπορεί να προχωρήσει με καλή συνεργασία.

Πέμπτη 27-5-2021

Στο ορεινό σύμπλεγμα «Τρόοδος» ταξίδεψε η αποστολή της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Τρικάλων με έδρα τα Μετέωρα, την Πέμπτη το πρωί για μια μοναδική βιωματική εμπειρία.

Το ορεινό σύμπλεγμα Τρόοδος είναι η κύρια οροσειρά της Κύπρου με κορυφές που φτάνουν σε υψόμετρο τα 1954 μέτρα (κορυφή Όλυμπος ή Χιονίστρα). Τρόοδος ονομάζεται και η περιοχή κοντά στην κορυφή της Χιονίστρας, που αποτελεί και το κεντρικό τμήμα της οροσειράς. Εκεί συναντούνται οι τρεις δρόμοι που συνδέουν το βουνό με τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τον Πρόδρομο, απ’ όπου και προέρχεται, κατά την επικρατέστερη άποψη, η ονομασία Τρόοδος (τρεις οδοί – Τρόοδος).

Ο ορεινός όγκος του Τροόδους  καλύπτει το 1/3 του νησιού, ενώ αποτελεί το κυρίαρχο μορφολογικό και γεωλογικό γνώρισμα της Κύπρου. Η οροσειρά του Τροόδους καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από δασικές εκτάσεις κωνοφώρων και διαθέτει πλούσια χλωρίδα με σημαντικό αριθμό ενδημικών φυτών. Επίσης παίζει σημαντικότατο ρόλο στην υδατική οικονομία της Κύπρου, καθώς από το Τρόοδος απορρέουν οι κυριότεροι ποταμοί του νησιού, συμβάλλοντας, επιπλέον, ουσιαστικά στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων στα παράλια. Λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, του κλίματος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το Τρόοδος αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης περιηγητών και τόπο αναψυχής.

Έγινε επίσκεψη στο χώρο του Μουσείου στο Γεωπάρκο Τροόδους και στον Βοτανικό Κήπο της περιοχής.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο χωριό Πλάτρες όπου ο κοινοτάρχης της περιοχής κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του, ξενάγησαν την αποστολή στην αίθουσα «Γεώργιος Σεφέρης» όπου παρουσίασαν το πρόγραμμα που εκπόνησαν επί σειρά ετών, ώστε να κάνουν την ευρύτερη περιοχή επισκέψιμη και προσελκύσουν κόσμο σε όλα τα χωριά της περιοχής, μέσα από την ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων.

Ο  κ. Παπαδόπουλος μίλησε στην αποστολή για το φυτό της Λεβάντας και τη χρήση της, η καλλιέργεια της οποίας άρχισε να δίνει ένα σημαντικό εισόδημα στους κατοίκους τη περιοχής.

Στη συνέχεια η αποστολή κατευθύνθηκε στο χωριό “΄Ομοδος” και επισκέφτηκε το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στο κέντρο της κοινότητας, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επιστροφή στη βάση.

Παρασκευή 28-5-2021

Την Παρασκευή το πρωί τα σεμινάρια συνεχίστηκαν στην αίθουσα του φιλόξενου ξενοδοχείου «Οδύσσεια» με ομιλητές αρχικά τον κα. Νάσια Σταύρου και τον Έλληνα, εκ Χαλκίδος ορμώμενο,  κ. Κυριάκου.

Οι δυο ομιλητές μίλησαν για τα συστήματα διαχείρισης στα ξενοδοχεία και για την προσβασιμότητα. Εξήγησαν το πώς πρέπει να είναι οι χώροι σ΄ ένα ξενοδοχείο και για την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρίες, σε αυτούς.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε για ένα γεμάτο δίωρο, ο εκπαιδευτής κ. Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος εμβάθυνε στο θέμα του «Χειρισμού των προσβάσεων τουριστών στα Ξενοδοχεία» και με εύγλωττο τρόπο και εικόνες, εξήγησε με ακρίβεια και σαφήνεια πως πρέπει  οι υπεύθυνοι και το προσωπικό των ξενοδοχείων, να υποδέχονται και να φιλοξενούν τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Σάββατο 29-5-2021

Το Σάββατο 29 Μαΐου ο Διευθύνων σύμβουλος της Dekaplus business Sercices Ltd και  υπεύθυνος του προγράμματος κ. Χρίστος Νικολαϊδης,  συνάντησε την αποστολή των ξενοδόχων και παρέδωσε, σε μια λιτή εκδήλωση από ένα δώρο (Παραδοσιακή Ζηβανία), σε κάθε μέλος, αλλά και το πιστοποιητικό παρακολούθησης των σεμιναρίων του ERASMOUS και του προγράμματος «Προσβάσιμος Τουρισμός ως Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα για την Ξενοδοχειακή Βιομηχανία» το οποίο υλοποιήθηκε από 19-5-2021 έως 1-06-2021 στη Λεμεσό της Κύπρο».

Ο κ. Νικολαΐδης ευχαρίστησε την αποστολή για τη συνεργασία και τόνισε πως και ο ίδιος, από όλες τις ημέρες του προγράμματος, βγαίνει πιο γεμάτος και με περισσότερες γνώσεις για την περιοχή των Μετεώρων, αφού όλοι μερίμνησαν να του μεταφέρουν τις καλύτερες δυνατές εικόνες. Μάλιστα επεσήμανε πως είναι στη διάθεση όλων για μια μελλοντική,  σταθερή, συνεργασία.

Εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων ο κ. Ιωάννης Κουρούπας, ευχαρίστησε τον κ. Νικολαΐδη για την σημαντική συνεργασία και του επεσήμανε πως πλέον η περιοχή της Καλαμπάκας και των Μετεώρων έχουν ένα σημαντικό φίλο στην Κύπρο. Μέλη της ένωσης τίμησαν τον κ. Νικολαΐδη παραδίδοντας του ορισμένα αναμνηστικά δώρα και τον προσκάλεσαν μαζί με όλους του Ελληνοκυπρίους, να επισκεφθούν την περιοχή μας και να γνωρίσουν τις ομορφιές της.

Δευτέρα 31-5-2021 επίσκεψη στη Λευκωσία

Σε ότι αφορά τη συνέχεια του προγράμματος, σήμερα Δευτέρα 31-5,5, αρχικά, τετραμελής αποστολή θα μεταβεί στην Λευκωσία όπου θα γίνει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Μεσαωρίας, ώρα 11:00 το πρωί.

Εν συνεχεία, σύσσωμη η αποστολή θα μεταβεί και θα ξεναγηθεί στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και το απόγευμα θα γίνει συνάντηση με σημαντικούς φορείς του τουρισμού, στην πρωτεύουσα της Κύπρου.

Η επιστροφή στην Αθήνα έχει καθοριστεί για την Τρίτη το πρωί και το μεσημέρι η αποστολή θα έχει αφιχθεί στη βάση της, στην Καλαμπάκα, ολοκληρώνοντας ένα πολύ σημαντικό δωδεκαήμερο που αφορούσε την προσδοκώμενη βελτίωση του Προσβάσιμου τουρισμού στην περιοχή μας.

Ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι ο Προσβάσιμος Τουρισμός αφορά το 40 με 50% του συνολικού  πληθυσμού.

 

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ιωάννης Κουρούπας

Κωνσταντίνος Παπαπούλιος

Στέλλα Γκιάστα

Σπύρος Νικολογιάννης

Σωτήρης Αλεξιου

Παύλος Πλακιάς

Μιχάλης Ντόβας

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.