ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε πρώτα το άνοιγμα του τουρισμού και καθυστερημένα τον εμβολιασμό των κατοίκων στα Νησιά: πρώτα στα 32 πολύ μικρά (ολοκληρώθηκε ήδη στους Φούρνους, στο Μεγανήσι, στη Νίσυρο, στη Κίμωλο, στη Τήλο, στις Οινούσσες, στους Λειψούς, στη Χάλκη, στην Αμμουλιανή, στους Οθωνούς, στη Κάλαμο, στο Καστελλόριζο, στα Ψαρά, στην Ανάφη, στη Σίκινο, στο Αγαθονήσι, στη Γαύδο, στον Άγιο Ευστράτιο, στην Ερείκουσα, στη Θύμαινα, στη Τέλενδο, στη Θύμαινα, στο Μαθράκι, στα Τριζόνια, στον Καστό, στη Ψέριμο, στα Αντικύθηρα, στους Αρκούς, στο Γυαλί, στο Μαράθι, στους Αντίπαξους, στο Παλαιό Τρίκερι), στη συνέχεια (μέχρι τα τέλη Μαΐου) στα 36 Νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων και κατόπιν στα 19 μεγαλύτερα – πλην της Κρήτης (Ρόδο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Χίο, Σύρο, Σάμο, Λήμνο, Νάξο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Αίγινα, Θάσο, Κάλυμνο).
Ο εμβολιασμός – όταν θα ολοκληρωθεί – ασφαλώς συμβάλλει στη μετατροπή των Νησιών μας σε ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς. Δεν επαρκεί όμως. Δεν είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη που θωρακίζει, που πιστοποιεί την ασφάλεια, που δελεάζει ακόμη και χρονίως πάσχοντες τουρίστες όλων των ηλικιών. Απαιτείται και η επάρκεια – η στελέχωση – ο εξοπλισμός – η ποιότητα και αποτελεσματικότητα των Δομών Υγείας στα Νησιά και τους άλλους διάσπαρτους τουριστικούς προορισμούς όλης της χώρας : των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των Κινητών Μονάδων, των Νοσοκομείων και των Τμημάτων τους, για να παρέχονται συνολικά ικανοποιητικές υπηρεσίες πρόληψης – διαρκούς ιχνηλάτησης, υγειονομικής επιτήρησης – πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – κλινικής και εργαστηριακής διερεύνησης – επείγουσας περίθαλψης – νοσηλείας – αποκατάστασης της υγείας. Απαιτείται ακόμη οργάνωση του ΕΚΑΒ και επαρκές σχέδιο διακομιδών – πλωτών, αεροδιακομιδών – για τα επείγοντα περιστατικά στα Νησιά που χρήζουν τριτοβάθμιας ή εξειδικευμένης αντιμετώπισης.
Για να προωθηθούν αυτές οι δράσεις που θα συμβάλλουν στη συνολική πιστοποίηση της χώρας μας ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού (εξαιρετικά σημαντικός εθνικός στόχος), χρειάζεται σχέδιο, ολοκληρωμένη παρέμβαση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση απο εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (κρατικός προϋπολογισμός, Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Πρόγραμμα ” Η Ε.Ε. για την Υγεία”, Πρόγραμμα ” Ψηφιακή Ευρώπη και Υγεία”…)
Μέχρι τώρα, η Κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που να συμπληρώνει αυτά που ο Υπουργός Τουρισμού κ.Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ως ” τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας” (πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα, λειτουργία συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία, εφαρμογή των νέων πρωτόκολλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό, επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια). Άλλωστε, αυτά που δήλωνε ο κ.Θεοχάρης δεν έπεισαν τους έμπειρους δημοσιογράφους του BBC για την ” άριστη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας” και την ένταξη της Ελλάδας στη Βρετανική ” πράσινη λίστα”.
Πρέπει λοιπόν, έστω και τώρα, το Υπουργείο Υγείας να εκπονήσει:
– σχέδιο οργάνωσης μόνιμων και επαρκών Δομών Υγείας και στα πιο μικρά Νησιά (όχι μόνον περιοδικές επισκέψεις ιατρικών κλιμακίων), καθώς και σε όλες τις διάσπαρτες τουριστικές περιοχές της χώρας με ενδιαφέρον για όλες τις μορφές τουρισμού
– άμεση και διαρκή προκήρυξη των αναγκαίων θέσεων γιατρών, νοσηλευτών, εργαστηριακού και άλλου προσωπικού μόνιμων λειτουργών του ΕΣΥ στις Δομές Υγείας (λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της 24ωρης εφημέρευσης)
– θεσμοθέτηση ουσιαστικών κινήτρων (οικονομικών, επιστημονικών, εξέλιξης, διαμονής… ) για τη προσέλκυση μόνιμων λειτουργών του ΕΣΥ στις άγονες θέσεις των Δομών Υγείας και στις άγονες ειδικότητες γιατρών του ΕΣΥ ( αναισθησιολογίας, εντατικολογίας…)
– σχέδιο οργάνωσης του ΕΚΑΒ για να αναλάβει το σύνολο των αναγκαίων διακομιδών.
Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα γιατί θα συμβάλλουν στην παγκόσμια εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς και δελεαστικού τουριστικού προορισμού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.