«32 χρόνια μετά ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ!!!» ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ.

Στις 9 Γενάρη του 2023 συμπληρώνονται 32 χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα.

Έπεσε νεκρός κτυπημένος με λοστό στο κεφάλι από το στέλεχος της τότε ΟΝΝΕΔ Γ. Καλαμπόκα, μετά από εισβολή ομάδας ροπαλοφόρων μέσα στο σχολικό συγκρότημα του 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, που τελούσε υπό μαθητική κατάληψη, με τη συμπαράσταση γονιών και καθηγητών.

Η επίθεση αυτή είχε σαν στόχο την καταστολή του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα με πολύμορφο αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών, ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και είχε σαν αποτέλεσμα τον μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό που ακολούθησε ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, την παραίτηση του υπουργού και την απόσυρση όλων των επίμαχων νομοθετημάτων (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, απόπειρα περιορισμού του πανεπιστημιακού ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας, έπαρση της σημαίας κ.ά.)

Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει με κάθε τρόπο να περάσει τα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της Δημόσιας  εκπαίδευσης και της κοινωνίας, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση  της, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, του 8ωρου και του δικαιώματος στην απεργία, η υποβάθμιση της υγείας.  Αντί να στηρίξει τη Δημόσια Παιδεία και την Υγεία  με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού, συνεχίζει την υποβάθμιση τους με περικοπές στον προϋπολογισμό και του 2023.

Ιδιαίτερα πρωτόγνωρη είναι η  επίθεση που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση μέσα από συνεχή  αντιδραστικά νομοθετήματα όπως οι νόμοι 4692/20 και 4823/21, με έντονα ταξικά χαρακτηριστικά, που οδηγούν  ευθέως  στη διάλυση της.

Επιχειρείται με πολυεπίπεδες παρεμβάσεις να επιβληθεί η αξιολόγηση με αποκλειστικό σκοπό να χειραγωγηθούν οι εκπαιδευτικοί και να καταργηθεί κάθε έννοια παιδαγωγικής ελευθερίας, να αυξηθεί η μαθητική διαρροή στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση  και  να θιγούν τα μορφωτικά δικαιώματα των ασθενέστερων οικονομικά μαθητών.

Παράλληλα ενώ περιορίζεται η πρόσβαση των υποψηφίων  στα ΑΕΙ εξισώνονται επαγγελματικά και ακαδημαϊκά οι απόφοιτοι των κολλεγίων τριετούς φοίτησης με τους αποφοίτους των Δημοσίων ΑΕΙ αλλάζοντας και το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι αλλαγές στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση την υποβαθμίζουν και επιδιώκουν να οδηγήσουν πολλούς μαθητές στη φτηνή κατάρτιση στο έλεος των νόμων της αγοράς.

Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας δεν αντέχει άλλο από την ακρίβεια και το κόστος ζωής σε όλα τα βασικά αγαθά. Δεν αντέχει από την αφαίμαξη των μισθών λόγω του υψηλού πληθωρισμού, και η Κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τα εισοδήματα των εργαζομένων, επιτείνει, μέσω «κουπονιών», από τη μία τη φτωχοποιηση του ελληνικού λαού και από την άλλη την αισχροκέρδεια των ολίγων.

Η φετινή  9η Γενάρη είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε και θέτει όλους και όλες μπροστά σε νέα καθήκοντα, της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, της Δημόσιας εκπαίδευσης, και  των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Το οργανωμένο κίνημα οφείλει να οργανώσει τη δράση του και να αναπτύξει νέους ενωτικούς αγώνες.

Δεν είναι μόνο η ημέρα μνήμης της θυσίας και ημέρα τιμής στον αγωνιστή εκπαιδευτικό Νίκο Τεμπονέρα 32 χρόνια μετά. Γιατί ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ, στους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ένα δημόσιο και δωρεάν ποιοτικό και συμπεριληπτικό σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες.

Κάτω τα χέρια από τα πολιτικά κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες!

Με αγώνες τιμάμε τον Νίκο Τεμπονέρα

Συγκέντρωση-Διαδήλωση  Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, ώρα 18:30

Σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ»   (ΒΟΥΔ-ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ –ΠΑΤΡΑ )

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.