ΠΑΣΟΚ: Γκρίνια και «αποχωρήσεις» φέρνει η δημοσκοπική κάμψη!!! Τα διλήμματα Ανδρουλάκη!!!

«Φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε να αναπολούμε το 8,1% της Φώφης στις τελευταίες εκλογές», είπε στην «Η» παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που εκφράζει αντιρρήσεις για την ακολουθούμενη γραμμή του κόμματος!!!

Ενα ακόμα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,  ο δημοσιογράφος και μέλος του Γραφείου Τύπου του κόμματος Παντελής Περιβολάρης, υπέβαλε χθες την παραίτησή του από τη θέση αυτή και έκανε γνωστή την άρνησή του να είναι, τελικά, υποψήφιος με το κόμμα στην περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς, όπως είχε συμφωνήσει με τον υπεύθυνο των «πράσινων» ψηφοδελτίων, Βαγγέλη Αργύρη.

Το πρόσφατο αυτό κρούσμα -που έρχεται σε συνέχεια άλλων αυτόβουλων  απομακρύνσεων- αποτυπώνει τον προβληματισμό στους κόλπους του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, μόλις λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση νέας δημοσκόπησης που -για πρώτη φορά μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία, το δείχνει σε μονοψήφιο ποσοστό.

«Ξεφουσκώνει» η δυναμική

Είναι κοινός τόπος, εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, ότι η δυναμική που είχε αναπτύξει το κόμμα μετά την εκλογή του σημερινού προέδρου του, έχει χαθεί.

Οι δημοσκοπήσεις που του έδιναν 13%, 14% ή 15% με ανοδικές τάσεις, έχουν προ πολλού αντικατασταθεί με άλλες που καταγράφουν μια μικρή μεν, αλλά σταθερή διολίσθηση των ποσοστών του κόμματος, ακόμα και κατά την περίοδο που έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης υπήρξε θύμα παρακολουθήσεως τόσο από τη νόμιμη επισύνδεση της ΕΥΠ, όσο και από την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του με το παράνομο λογισμικό predator!!!

Οι ίδιες πηγές μέσα στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν ανοικτά, πλέον, τους φόβους τους για την εκλογική επίδοση του κόμματος στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, αλλά κυρίως στις δεύτερες της ενισχυμένης, καθώς από τώρα και μέχρι να στηθούν οι κάλπες, αναμένεται να επικρατήσει ένα συνεχώς διογκούμενο κλίμα πόλωσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που απειλεί να συρρικνώσει επικίνδυνα όλα τα υπόλοιπα κόμματα, με πρώτο και καλύτερο το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

«Φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε να αναπολούμε το 8,1% της Φώφης (Γεννηματά) στις τελευταίες εκλογές» είπε στην «Η» παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που εκφράζει αντιρρήσεις για την ακολουθούμενη γραμμή του κόμματος.

Κρίσιμο ζήτημα η σταθερότητα

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μόνη περίπτωση να ανακοπεί αυτή η συνεχιζόμενη φθορά, είναι το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα η ηγεσία του να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα (αντί να δολιχοδρομεί επικρίνοντας τα πρόσωπα των πολιτικών αρχηγών, αλλά αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα αντίστοιχα κόμματα) και ότι έχει σαφείς και διακριτές πολιτικές θέσεις από εκείνες των δυο «μεγάλων», ώστε να αποτελέσει ουσιαστική εναλλακτική λύση στο λαϊκό υποσυνείδητο.

Όσο αυτό δεν γίνεται, και κυρίως όσο αυτό δεν επιχειρείται καν, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει δημοσκοπικά εκ νέου και να διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι της κεντροαριστεράς, που θα το τοποθετήσει σε θέση ισχύος στο μετεκλογικό σκηνικό.

«Τα άσφαιρα πυρά και οι μεγαλοστομίες για “σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση” απλώς δημιουργούν θυμηδία στους πολίτες!!!

Ακόμα κι αν ήταν ένα κόμμα σε ανοδική πορεία, θα έπρεπε να είναι πιο μετριοπαθές στις εξαγγελίες του.

Αυτοί οι μικρομεγαλισμοί και η έλλειψη σαφούς πολιτικού στίγματος βλάπτουν το ΠΑΣΟΚ κι αν δεν αλλάξουν, θα το βλάψουν ακόμα περισσότερο μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές».

Ευθύνες και διορθώσεις στρατηγικής

Στα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης προστίθεται ως ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο, η επιμονή της ηγεσίας και των κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ να ρίχνουν τις ευθύνες για τα όσα επώδυνα έχει περάσει η χώρα τη δεκαετία 2010-2019 στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο 1977-2012 υπήρξε κυρίαρχο στην πολιτική ζωή του τόπου, κυβέρνησε εναλλάξ με τη Νέα Δημοκρατία και προφανώς πρέπει να του πιστωθούν τα όποια θετικά, αλλά πρέπει και να του χρεωθούν τα όποια -πολλά…- αρνητικά.

Κοινή είναι, τέλος, η αντίληψη ότι, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές μάχες της άνοιξης, τόσο οι διορθώσεις στρατηγικής και πολιτικού λόγου θα γίνονται δυσκολότερες!!!

 

Διαμαντής Σεϊτανίδης

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.