Μενδώνη tours: Συνεχίζει ακάθεκτη και το 2023!!!Έχει δεσμεύσει 102.000€ μόνο για το 1ο τρίμηνο του 2023!!!

Συνεχίζει ακάθεκτη τις ξέφρενες δαπάνες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς έχει δεσμεύσει έως τώρα 102.000 ευρώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2023 για ταξίδια που θεωρητικό στόχο έχουν τις επιβλέψεις αρχαιολογικών χώρων, αλλά και γενικόλογες συναντήσεις με ομογενειακούς παράγοντες.

Την περασμένη εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε πως η κυρία Μενδώνη έχει δαπανήσει από την αρχή της θητείας της μέχρι τον περασμένο μήνα το εξωφρενικό ποσό των 705.439 ευρώ από τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου πολίτη προκειμένου να κάνει ταξίδια, συχνά αόριστου σκοπού, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Σε αυτά τις πιο πολλές φορές συνοδεύεται από στενό κύκλο συνεργατών, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται πάντα η ειδική σύμβουλός της Αννα Παναγιωταρέα.

Μάλιστα, είχαμε επισημάνει πως, παρά το γεγονός ότι η κυρία Παναγιωταρέα δηλώνει άμισθη σύμβουλος της υπουργού, εντούτοις δαπανώνται εξαιρετικά μεγάλα ποσά από τα δημόσια ταμεία, ώστε να καλύπτονται ταξιδιωτικές της δαπάνες και να λαμβάνει ημερήσιες αποζημιώσεις.

Φαίνεται, πάντως, πως τα ταξιδιωτικά σχέδια της υπουργού δεν έχουν αλλάξει και για το πρώτο διάστημα του 2023.

Αντίθετα, στοχεύει να εντατικοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, έχουν δεσμευτεί:

16.000 ευρώ για το διάστημα από 2/1/2023 έως 31/3/2023 για μετακινήσεις στο εξωτερικό, στο πλαίσιο προγραμματισμένων συναντήσεων με πολιτικούς και ομογενειακούς παράγοντες.

16.000 ευρώ για το διάστημα από 2/1/2023 έως 31/3/2023 για προγραμματισμένες επισκέψεις σε περιφέρειες για διενέργεια αυτοψιών σε αρχαιολογικούς χώρους.

20.000 ευρώ για το διάστημα από 2/1/2023 έως 31/3/2023 για ταξίδια σε περιφέρειες της Ελλάδας και στο εξωτερικό για διενέργεια αυτοψιών σε αρχαιολογικούς χώρους και συναντήσεις με πολιτικούς και ομογενειακούς παράγοντες.

25.000 ευρώ για το διάστημα από 2/1/2023 έως 31/3/2023 για ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό για αυτοψίες σε αρχαιολογικούς χώρους και συναντήσεις με πολιτικούς και ομογενειακούς παράγοντες.

Επιπλέον 25.000 ευρώ για το διάστημα από 2/1/2023 έως 31/3/2023, επίσης, για αυτοψίες σε αρχαιολογικούς χώρους και συναντήσεις με πολιτικούς και ομογενειακούς παράγοντες.

Το παραπάνω ποσό των 102.000 ευρώ είναι πραγματικά εξωπραγματικό, εάν σκεφτεί κανείς πως η κυρία Μενδώνη σκοπεύει στην πραγματικότητα να δαπανήσει μέσα σε τρεις μήνες το 15% του -έτσι κι αλλιώς- τεράστιου ποσού που είχε δαπανήσει τα προηγούμενα 3,5 χρόνια.

Παναγιωταρέα: Δεν θα λάβω ημερήσια αποζημίωση

Η Λίνα Μενδώνη με την Άννα Παναγιωταρέα

Τα χρήματα έχουν δεσμευτεί με τη μέθοδο που είχαμε επισημάνει κατά την προηγούμενη δημοσίευσή μας και η οποία χρησιμοποιείται από την υπουργό από το 2020.

Η μέθοδος στο πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τη δέσμευση τεράστιων ποσών προκαταβολικά, για τα οποία εν συνεχεία δεν αναλύονται οι δαπάνες.

Τουλάχιστον έτσι γινόταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022!!!

Μένει να φανεί εάν η υπουργός αρχίσει να αναλύει τώρα τις δαπάνες της!!!

Η κυρία Παναγιωταρέα, πάντως, στην τελευταία ανάρτηση που έγινε για δαπάνη ταξιδιού της στην Κομοτηνή φρόντισε να επισημανθεί (πιθανόν μετά το δημοσίευμά μας) πως δεν θα λάβει ημερήσια αποζημίωση, αν και δεν λάμβανε και άλλες φορές σε ταξίδια εσωτερικού.

Συνήθης δικαιολογία τα προηγούμενα χρόνια γι’ αυτά τα ταξίδια ήταν, μεταξύ άλλων, και η επίβλεψη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «δημοκρατία», τα τρία έργα ΕΣΠΑ που έχουν εγκριθεί, ακόμη και για το πολυσυζητημένο τις τελευταίες ημέρες Τατόι, έχουν από 0% έως 1,71% απορρόφηση (σ.σ.: πρόκειται για τα έργα «Μελέτες ωρίμανσης υποδομών λειτουργικότητας στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου», «Αποκατάσταση και ανάδειξη εννέα κτιρίων στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου» και «Στερέωση και αποκατάσταση του κτιρίου του Παλαιού Βουστάσιου»).

 

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.