Με το νέο έτος έρχονται αυξήσεις σε 900 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ!!!

«Με την αλλαγή της χρονιάς θα ισχύσουν νέες τιμές σε περίπου 900 κωδικούς προϊόντων που διαθέτουμε με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που μας έχουν κοινοποιηθεί εδώ και περίπου δύο μήνες», λέει υψηλό στέλεχος μίας εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής.

Ποδαρικό με νέες αυξήσεις σε πολλές κατηγορίες προϊόντων θα κάνει το 2023.

Για τις ανατιμήσεις  έχουν ήδη ειδοποιηθεί οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα απ’ τους προμηθευτές τους.

Την ίδια ώρα τα μηνύματα που στέλνουν οι βιομηχανίες, εγχώριες αλλά και πολυεθνικές, είναι ότι θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση ο ρυθμός των αυξήσεων και τη νέα χρονιά καθώς ακόμα δεν διαφαίνεται κλείσιμο του πληθωριστικού κύκλου!!!

«Με την αλλαγή της χρονιάς θα ισχύσουν νέες τιμές σε περίπου 900 κωδικούς προϊόντων που διαθέτουμε με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που μας έχουν κοινοποιηθεί εδώ και περίπου δύο μήνες», λέει υψηλό στέλεχος μίας εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής, χωρίς ωστόσο να θέλει να δημοσιευτεί το όνομα ή η επιχείρηση που εργάζεται.

Αντίστοιχες είναι οι μαρτυρίες και από στελέχη άλλων δύο αλυσίδων αν και υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των κωδικών που θα επέλθει ανατίμηση.

Για περίπου 650 κάνει λόγο ο ένας, για 800 ο άλλος.

Παρ’ όλα αυτά όλοι συγκλίνουν στις κατηγορίες των προϊόντων που θα ανοίξουν τον «χορό» των ανατιμήσεων της νέας χρονιάς.

Μεταξύ τους είναι χαρτικά, ζυμαρικά, πάνες, παιδικές τροφές, όσπρια, τυροκομικά, ελαιόλαδο, καθαριστικά, αφρόλουτρα, μπισκότα, σοκολατοειδή, ρύζι, κονσέρβες τόνου, εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά.

Σύμφωνα με τα τρία στελέχη οι αυξήσεις που έχουν κοινοποιηθεί από συγκεκριμένες εταιρείες στην πλειοψηφία τους κυμαίνονται σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό.

«Υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών που έχουν κοινοποιήσει διψήφια ποσοστά αυξήσεων, φθάνοντας ως και 20% σε κάποια προϊόντα, όπως σε συγκεκριμένο απορρυπαντικό ή σε τυποποιημένες σάλτσες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι οι αυξήσεις μεταξύ 7% και 10%», λέει ένας απ’ αυτούς.

Σημειωτέον πως αλλαγές στους τιμοκαταλόγους με την αλλαγή της χρονιάς φρόντιζαν να κάνουν οι εταιρείες και πριν την πληθωριστική κρίση, αφού σαν χρονική περίοδος πάντα ήταν ευνοϊκή.

Αποτελεί την απαρχή μίας νέας οικονομικής χρήσης για τους περισσότερους και παράλληλα οι αλυσίδες λιανικής προβαίνουν σε σημαντική αποθεματοποίηση μετά την καταναλωτική φρενίτιδα των εορτών.

Παρ’ όλα αυτά όλοι πλέον στην αγορά θεωρούν ότι οι νέες αυξήσεις που θα ισχύσουν απλά είναι ένα επεισόδιο από ένα «σίριαλ» του οποίου το τέλος δεν διαφαίνεται!!!

Και στο νέο περιβάλλον όλοι φροντίζουν να προχωρήσουν μελετημένα και σταδιακά στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους ώστε να μην πληγεί τελικά η κατανάλωση.

Η τελευταία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ταχυκίνητους κωδικούς φαίνεται να αντέχει ακόμη αφού σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς ο όγκος των πωλήσεων τους θα είναι μειωμένος περίπου 1,5%-2% αν και λόγω των ανατιμήσεων η αξία των πωλήσεων θα εμφανίζεται αυξημένη πάνω από 5%.

Οι πρωταθλητές των ανατιμήσεων

Για τη χρονιά που φεύγει πάντως «πρωταθλητές» στις ανατιμήσεις είναι με μεγάλη διαφορά τα σπορέλαια, των οποίων η τιμή μεσοσταθμικά αυξήθηκε 37,6% μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολούθησαν:

χαρτί κουζίνας(+18,6%), ζάχαρη (+17,2%), ελαιόλαδο (+15,8%), άλευρα (+15,4%), χαρτί υγείας (+14%), συσκευασμένο ψωμί (+12,4%), συσκευασμένο τυρί (+12,1%) συσκευασμένο κοτόπουλο (+11,1%), ελληνικός καφές (+10,7%), βρεφικές πάνες (+10,7%), βούτυρο (+10,3%), ζυμαρικά (+10,1%), και λευκό γάλα (+10%).

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.