Λαγκάρντ: Ερχονται τουλάχιστον 2 έως 3 νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Τα επιτόκια, είπε η Λαγκάρντ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα αυξηθούν 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση του Ιανουαρίου και πιθανόν και στη μεθεπόμενη, ίσως και στην αμέσως επόμενη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξάνει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) για μία χρονική περίοδο, δήλωσε η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα επιτόκια, είπε, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα αυξηθούν 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση και πιθανόν και στη μεθεπόμενη, ίσως και στην αμέσως επόμενη. 

«Εχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε, πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο», δήλωσε δύο φορές η επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ τόνισε ότι όταν τα επιτόκια κορυφωθούν θα παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο διάστημα, ώστε να διασφαλισθεί ότι θα υπάρχει ο περιορισμός στην οικονομική δραστηριότητα που θα επιτρέψει την επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Μετά τη σημερινή αύξηση κατά 50 μ.β., το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων έχει αυξηθεί στο 2% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 2,5%.

Πάνω από το 3% τα επιτόκια

Η Λαγκάρντ υπονόησε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν πέραν του 3% που εκτιμούν σήμερα οι αγορές, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις τους δεν οδηγούν στην έγκαιρη επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

«Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει περισσότερα για τα επιτόκια σε σχέση με αυτά που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές», είπε.

Τόνισε επίσης ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ πως θα υπάρξει σημαντική περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό δεν σημαίνει κάποια στροφή στην περιοριστική πολιτικής της και ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική της για τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται τώρα ότι θα μείνει πάνω από τον στόχο του 2% έως το 2025.

Η απόφαση για τα ομόλογα

Αναφορικά με τη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ΕΚΤ, η οποία αποφασίσθηκε να αρχίσει τον ερχόμενο Μάρτιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ είναι ότι ο ρυθμός μείωσης 15 δισ. ευρώ τον μήνα αντιστοιχεί στο 50% των προβλεπόμενων λήξεων του τακτικού προγράμματος (APP).

Τα ομόλογα του έκτακτου προγράμματος (PEPP), στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα, θα συνεχίσουν να επενεπεδύονται πλήρως έως το τέλος του 2024.

Με ευρεία πλειοψηφία οι αποφάσεις

Αναφορικά με τον τρόπο λήψης της σημερινής απόφασης από το Δ.Σ. η Λαγκάρντ είπε ότι υπήρχε καθολική συναίνεση σχετικά με τον προσανατολισμό της νομισματικής πολιτικής και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ για την επιμέρους τακτική υπήρξε ευρεία πλειοψηφία.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.