Κατατέθηκε εμπλουτισμένο το νομοσχέδιο για τη δημοτική αστυνομία σε ρόλο «Ράμπο!!!»

Το άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι η Δημοτική Αστυνομία «στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της δύναται να προβαίνει σε συλλήψεις», ενώ προβλέπεται ρητά ότι κάθε δημοτικός αστυνομικός θα φέρει «ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης», δηλαδή χειροπέδες και κλομπ!!!

Εννέα χρόνια μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας από μία κυβέρνηση με αρμόδιο υπουργό για τη Δημόσια Διοίκηση τον Κυρ. Μητσοτάκη, η δική του κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο που εντάσσει τους δημοτικούς αστυνομικούς σε σώμα με στρατιωτικά χαρακτηριστικά και τους παρέχει κλομπ και χειροπέδες!!!

Το βασικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου είχε γίνει γνωστό εδώ και έναν μήνα όταν βγήκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στο κείμενο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή προστέθηκαν ορισμένες ακόμη διατάξεις.

Οπως ανέφερε η «Εφ.Συν.» και σε προηγούμενο δημοσίευμα («Δίνουν κλομπ και χειροπέδες στη Δημοτική Αστυνομία»-7/11/2022), είναι το άρθρο 5 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι η Δημοτική Αστυνομία «στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της δύναται να προβαίνει σε συλλήψεις», ενώ προβλέπεται ρητά ότι κάθε δημοτικός αστυνομικός θα φέρει «ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης», δηλαδή χειροπέδες και κλομπ, όπως αναφέρεται ενδεικτικά.

Επιπροσθέτως, κάθε ελεγχόμενος από δημοτικούς αστυνομικούς πολίτης «υποχρεούται να παρέχει τα αιτούμενα, γραπτά ή προφορικά στοιχεία», καθώς και να «επιτρέπει την είσοδο [δημοτικών αστυνομικών] στους χώρους στους οποίους διεξάγεται έλεγχος».

Αλλιώς, ο πολίτης «υποπίπτει στο αδίκημα της απείθειας!!!»

Προφανής στόχος του νομοσχεδίου είναι να απαλλάξει τους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. από τη συνδρομή τους σε θέματα καθημερινότητας ώστε να «απελευθερωθεί» προσωπικό για να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες!!!

Υπενθυμίζεται ότι όταν πρωτοϊδρύθηκε η Δημοτική Αστυνομία είχε αρμοδιότητα μόνο για σταθμευμένα αυτοκίνητα ενώ τώρα τα στελέχη της θα πρέπει να επιλαμβάνονται και για σειρά άλλων τροχαίων παραβάσεων όπως η οδήγηση με χρήση κινητού και η μη χρήση ζώνης.

Εδώ και αρκετό καιρό, η Διεύθυνση Τροχαίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει περιορίσει κατά πολύ την ενασχόλησή της με την αστυνόμευση των οχημάτων στην Αθήνα και καθημερινά μεταβιβάζει δεκάδες καταγγελίες στη Δημοτική Αστυνομία.

Νέα αρμοδιότητα για τη Δημοτική Αστυνομία θα είναι και η εφαρμογή των νόμων για τα ζώα συντροφιάς – δραστηριότητα που φαίνεται πως δεν υπηρετήθηκε με ιδιαίτερη χαρά από τους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά τον οπλισμό των δημοτικών αστυνομικών και την απαραίτητη εκπαίδευση που αφορά τη χρήση αλλά και την αποφυγή χρήσης του.

Οσο πολλοί είναι οι δημοτικοί αστυνόμοι που έχουν φάει ξύλο προσπαθώντας να επιδώσουν κλήσεις και να διεκπεραιώσουν αυτόφωρα, άλλοι τόσοι είναι εκείνοι που ανησυχούν από το ενδεχόμενο άνθρωποι ανεκπαίδευτοι να βγουν στον δρόμο με «νοοτροπία Ράμπο».

Είναι άγνωστο εάν οι δημοτικοί αστυνομικοί που ήδη υπηρετούν θα περάσουν από μια ικανοποιητική εκπαίδευση ή απλώς από ένα σεμινάριο λίγων ωρών!!!

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ετοιμάζονται και προσλήψεις έως και 1.300 νέων δημοτικών αστυνομικών, οι οποίες θα διπλασιάσουν τον αριθμό των ήδη υπηρετούντων πανελλαδικά.

Για τις νέες προσλήψεις ακούγεται ότι θα τεθεί υψηλό όριο ηλικίας τα 35 έτη, ενώ θα γίνονται δεκτά και πτυχία ιδιωτικών κολεγίων!!!

Ανησυχία γεννά (σε άλλους «ενθουσιασμό») το στρατιωτικού χαρακτήρα βαθμολόγιο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.

Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας βγαίνει από τις προβλέψεις του ευρύτερου Δημόσιου και προκύπτουν δυο βαθμίδες: ο υψηλότερος ιεραρχικά των δημοτικών αστυνόμων (με βαθμούς Α, Β και Γ) και ο χαμηλότερος των δημοτικών αστυνομικών.

Πιθανολογείται μάλιστα ότι ο ανώτερος κλάδος θα φορά και διαφορετική στολή με τα σχετικά γαλόνια και διακριτικά.

Δρομολογείται επίσης η καθιέρωση και ειδικού επιδόματος για όσους φέρουν οπλισμό.

■ Ως συνήθως, στις διατάξεις που προστέθηκαν στο προς ψήφιση κείμενο συμπεριλαμβάνονται και κάποιες που δεν υπήρχαν στη διαβούλευση.

Μια από αυτές νομιμοποιεί εκ των υστέρων αμοιβές μουσικών, που δόθηκαν χωρίς συμβάσεις εργασίας, από τον Δήμο Αθηναίων στο διάστημα 2003-2010, επί δημαρχίας, δηλαδή, Ντόρας Μπακογιάννη και Νικήτα Κακλαμάνη!!!

Αλλη διάταξη παρέχει σε δημάρχους και περιφερειάρχες καθεστώς «ιδιάζουσας δωσιδικίας» ώστε για αδικήματα στα οποία υπέπεσαν να δικάζονται όπως οι δικαστές!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.