Αλλάζουν ΟΛΑ για την αξία της Οικονομικής,Ποιότητας Ζωής,επιτροπών των Δήμων!!! Κυρίαρχο όργανο το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του ΣτΕ!!!

Συγκεκριμένα, από τη Βέροια και τη δημοτική παράταξη Προτεραιότητα στον Πολίτη με επικεφαλής τον Αντώνη Μαρκούλη και τον δημοτικό σύμβουλο της.. ίδιας παράταξης Κωνσταντίνο Τροχόπουλο ήρθε η πρώτη μεγάλη δικαίωση των δημοκρατικών δυνάμεων στην Αυτοδιοίκηση κόντρα στη νόθευση  του Θεοδωρικάκου, ο οποίος με δύο κομβικής σημασίας διατάξεις το 2019 ακύρωσε την απλή αναλογική και έδωσε στην παράταξη του δημάρχου υπερενισχυμένη εκπροσώπηση στα εκτελεστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Η υπόθεση κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία κατέρριψε τις διατάξεις των Νόμων 4623/2019 και 4625/2019, δηλαδή των διατάξεων του τέως υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ως αντισυνταγματικές!!!

Τι λέει η απόφαση του ΣτΕ

Συγκεκριμένα, η σύνοψη της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει ότι οι διατάξεις Θεοδωρικάκου στους Νόμους 4623/2019 και 4625/2019, που δίνουν υπερενισχυμένη εκπροσώπηση επί των εδρών στη διοικούσα παράταξη στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έναντι των εδρών της αντιπολίτευσης «καθ’ ο μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του συντάγματος».

Αποκαθιστώντας τη δημοκρατική νομιμοποίηση

«Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ» αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

Με δεδομένο ότι «η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση», το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι «οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του δημάρχου!!!»

Κατοχυρώνοντας το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Ως εκ τούτου, το ΣτΕ αποκαθιστά την έννομη τάξη υπογραμμίζοντας ότι το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων στους δήμους είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής!!!

Με αυτόν τον τρόπο, το ΣτΕ αποκαθιστά την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση όπως αυτή αποτυπώθηκε σε επίπεδο εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια που κατανεμήθηκαν στις δημοτικές παρατάξεις ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2019!!!

Μαζί με αυτό, το ΣτΕ αποκαθιστά και το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι το βουλευόμενο όργανο που αντανακλά την εκπεφρασμένη διά του εκλογικού αποτελέσματος λαϊκή βούληση.

Με αυτόν τον τρόπο το ΣτΕ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του τέως υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου περί «μη κυβερνησιμότητας» των δήμων λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

«Δεν δοκιμάστηκε η απλή αναλογική!!!»

Στην απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει:

«Εξάλλου, κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον Ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο».

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.