Το ψωμί και η ακρίβεια βγάζουν τους Ευρωπαίους στους δρόμους!!!

Αρτοποιεία στη Βαρκελώνη έκλεισαν συμβολικά το ρεύμα για 15 λεπτά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ,, για ακόμη μία ημέρα, Πολωνοί και Τσέχοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ στην Ισπανία οι αρτοποιοί επέλεξαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να διαμαρτυρηθούν: εξυπηρετώντας τους πελάτες με σβηστά φώτα!!!

Εκατοντάδες πολίτες στη Βαρσοβία, εξαγριωμένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, διαδηλώνουν κατά της ενεργειακής κρίσης και ζητούν προστασία από το αυξανόμενο κόστος των ορυκτών καυσίμων και μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα ίδια και στην Τσεχία όπου πάνω από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στην Πράγα, για την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, η ζήτηση για δωρεάν γεύματα τριπλασιάστηκε, ενώ όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ακρίβεια και τις υψηλές ενέργειας, στρέφονται σε τοπικά εστιατόρια και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 96% μέσα σε ένα χρόνο.

Έρχονται λουκέτα στην Ελλάδα

Αύξηση της επιδότησης του κόστους ενέργειας, μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), καθώς και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ζητούν οι βιοτέχνες αρτοποιοί της χώρας, διότι με τις παρούσες συνθήκες οι αυξήσεις στο ψωμί θα είναι αναπόφευκτες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) Μιχάλη Μούσιο, για να επιβιώσουν τα χιλιάδες αρτοποιεία της χώρας -δεδομένου δε ότι είναι από τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις-, θα πρέπει η τιμή του ρεύματος να μην υπερβαίνει τα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 13% στο 6%, αλλά και να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Η αύξηση του κόστους και η μείωση του τζίρου είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν 204 αρτοποιεία ανά την Ελλάδα, ενώ στα πρόθυρα του λουκέτου εκτιμάται ότι είναι περίπου το 10% των 14.400 βιοτεχνικών αρτοποιείων της χώρας.

Στα στοιχεία που παρουσίασαν οι αρτοποιοί φαίνεται ότι το κόστος ενέργειας για τις επιχείρησης τους έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Για παράδειγμα αρτοποιείο που πλήρωνε 1.980 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι του 2021, φέτος τον Οκτώβριο πήρε λογαριασμό στα 5.914 ευρώ.

Άλλο αρτοποιείο που το καλοκαίρι του 2021 πλήρωνε 870 ευρώ για φυσικό αέριο, τον περασμένο μήνα κλήθηκε να πληρώσει 2.600 ευρώ, ενώ σημαντικές είναι και οι αυξήσεις για εκείνες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πετρέλαιο.

Αντίστοιχα, στα ύψη είναι και οι τιμές στις πρώτες ύλες με το ηλιέλαιο από τα 10 ευρώ το δεκάλιτρο να είναι στα 25 ευρώ, το αλεύρι από 12 ευρώ το 25κιλο τσουβάλι να είναι στα 24-25 ευρώ, το σουσάμι από 1,60 το κιλό να πλησιάζει τα 3 ευρώ.

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.