Η Γερμανία φέρεται τώρα να εξετάζει ευρωομόλογο για την ενέργεια!!!

Στροφή στην οικονομική πολιτική για τα ευρωομόλογα που ακολουθούσε μέχρι σήμερα το Βερολίνο, φαίνεται πως δρομολογεί ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, ο Σολτς φέρεται πλέον να είναι ανοιχτός σε έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ενεργειακή κρίση που πλήττει τις χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Πάντως, ο καγκελάριος θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση ότι τα χρήματα που θα αντληθούν, θα δοθούν στα κράτη-μέλη με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.

Επικαλούμενα άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, το Bloomberg σημειώνει ότι ο Σολτς έδειξε τις διαθέσεις του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που έγινε στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η φερόμενη αλλαγή στάσης του Βερολίνου έρχεται έπειτα από την έντονη κριτική που ασκήθηκε από άλλους ηγέτες χωρών για το γερμανικό σχέδιο βοήθειας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές ανισορροπίες εντός Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό γερμανικό Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης θα χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές για φυσικό αέριο για θέρμανση στο σπίτι, για ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για τη λειτουργία των εργοστασίων.

Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση κοινού χρέους θα αντιπροσώπευε μια σημαντική αλλαγή για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία –μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας– έχει απορρίψει τέτοια μέτρα. Ωστόσο, οι εκκλήσεις για άμεση δράση αυξάνονται, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν, καθώς η Ε.Ε. ετοιμάζεται για έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα SURE της Ε.Ε. για την εποχή της πανδημίας –που προσφέρει στήριξη της απασχόλησης έως και 100 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων– θα μπορούσε να προσφέρει τη βάση για το σχέδιο έκδοσης κοινού ομολόγου για την ενέργεια.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων σημειώνουν σημαντική άνοδο σήμερα.

Ενδεικτικά, το γερμανικό 10ετές βρίσκεται κοντά στο 2,4%, το ιταλικό στο 4,6%, ενώ το ελληνικό προσεγγίζει το 4,9%.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.