Εφιαλτικό άλμα του πετρελαίου κίνησης!!! Ακριβότερο από τη βενζίνη!!!

Με σπασμένα φρένα κινείται το πετρέλαιο κίνησης μετά την κατάργηση της επιδότησης στην αντλία και τη μείωση της παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ+ κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα!!!

Από το Σάββατο η μέση πανελλαδική τιμή ξεπέρασε αυτή της αμόλυβδης βενζίνης σπάζοντας το φράγμα των δύο ευρώ σε πολλούς νομούς της χώρας

Η εξέλιξη αυτή δεν επιβαρύνει μόνο τον προϋπολογισμό όσων κινούνται με diesel, αλλά όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου κίνησης προκαλούν επιπλέον κόστος στις υπηρεσίες μεταφοράς, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω ανατιμήσεις στα προϊόντα, πυροδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό!!!

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων, το Σάββατο ήταν η πρώτη ημέρα που η τιμή του diesel σκαρφάλωσε πάνω από τα 2 ευρώ, φθάνοντας τα 2,017/λίτρο, όταν η τιμή της αμόλυβδης έφθανε στα 2,008 ευρώ/λίτρο.

Μία ημέρα μετά, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, το ράλι συνεχίστηκε, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για μία ανεξέλεγκτη κούρσα.

Συγκεκριμένα, μέσα σε λίγες ώρες άνοιξε στα 0,014 λεπτά η ψαλίδα μεταξύ diesel και αμόλυβδης.

Το πετρέλαιο κίνησης πωλείτο στα 2,024 ευρώ/λίτρο, με τη βενζίνη να έχει μέση πανελλαδική τιμή τα 2,010 ευρώ/λίτρο.

Να αναφέρουμε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης ήταν στα 1,828 ευρώ/λίτρο και στις 6 Οκτωβρίου σκαρφάλωσε στα 1,961 ευρώ/λίτρο.

Μέσα σε διάστημα έξι ημερών η τιμή στο diesel αυξήθηκε κατά 7,3% (+0,133 ευρώ/λίτρο), δηλαδή δύο λεπτά αύξηση την ημέρα, όταν η τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε συνολικά 2 λεπτά το ίδιο διάστημα!!!

Η εικόνα ανά νομό

Οπως διαπιστώνεται από τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, σε μόλις 9 από τους 51 νομούς της χώρας η τιμή diesel ήταν κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο!

Συγκεκριμένα, το ακριβότερο πετρέλαιο πωλείτο στο Νομό Κυκλάδων, όπου η τιμή χθες εκτοξεύτηκε στα 2,178 ευρώ/λίτρο.

Πληθωριστικές πιέσεις

Εντονη είναι η ανησυχία στην αγορά ότι η άνοδος αυτή θα συμπαρασύρει τις τιμές προς τα πάνω σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους, την ώρα που ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε στο 12 %, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.