Δεν πείθουν οι ανοδικές αναλαμπές στο ΧΑ +0,64% στις 793 μον. – Ορατές οι 750 μον. και το 10ετές ομόλογο 5,50%!!!

Ο υψηλός πληθωρισμός, οι ανησυχίες για ύφεση, η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων συνθέτουν το πάζλ της κατάρρευσης των χρηματιστηριακών αγορών!!!

Παγκοσμίως οι χρηματιστηριακές αξίες έχουν μειωθεί κατά 30 τρισεκ. στα ομόλογα μόνο στην Ευρώπη χάθηκαν 16 τρισεκ. όσο το ΑΕΠ της ευρωζώνης!!!

Οι κεντρικές τράπεζες είναι παγιδευμένες, έχουν χάσει τον έλεγχο ενώ οι διοικήσεις τους είναι ανίκανες.

Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών κυρίως η ΕΚΤ και η FED απέτυχαν και ενώ υποστήριζαν ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός αντίθετα είναι μόνιμος και εξελίσσεται σε στασιμοπληθωρισμό.

Η ενεργειακή κρίση έχει κλονίσει τις παγκόσμιες κοινωνίες και ειδικά την Ευρωπαϊκή.

Σήμερα 30/9 συνεδριάζει η Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.στις Βρυξέλλες,  εν μέσω διαφωνιών, που είναι δύσκολο να γεφυρωθούν,τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Ο υψηλός πληθωρισμός, οι ανησυχίες για ύφεση, η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων συνθέτουν το πάζλ της κατάρρευσης των χρηματιστηριακών αγορών.

Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – σοκ στην Γερμανία στο 10% τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, νέο ιστορικό ρεκόρ εκατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο 10% από 9,1% τον Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε στο 12,1%.

Στην αγορά ομολόγων, μετά το επιθετικό sell off, καταγράφεται βελτίωση, με το 10ετές ελληνικό στο 4,82% από 5,06% πρόσφατα, το Ιταλικό στο 4,52% και το γερμανικό 3,17% από 3,35% .

Ωστόσο, σύντομα θα δούμε αποδόσεις π.χ. στα ελληνικά ομόλογα στο 5,5% με 6% – 7% μέχρι ότου ενεργοποιηθεί ο μνημονικός μηχανισμός της ΕΚΤ!!!

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 793 μονάδες, με ορατές τις 750 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε ένα απαισιόδοξο σενάριο οι 680 μονάδες ενώ οι ανοδικές αναλαμπές αποτελούν ευκαιρία για πωλήσεις.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως γράφαμε σχεδόν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία  έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες!!!

Το παραμύθι της εικονικής πραγματικότητας αποκαλύπτεται, οι συνθήκες στις αγορές είναι ζοφερές, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Οι μεγάλοι ασθενείς της Ευρώπης με όρους κρατικού χρέους είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η Ελλάδα παραμένει ακραία προβληματική χώρα αφού το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 394 δισεκ. ενώ στην Ιταλία κερδοσκοπικά παιχνίδια εκτυλίσσονται εις βάρος της μεγάλης νικήτριας των εκλογών της Meloni και της πατριωτικής δεξιάς.

Ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η ΕΚΤ ατύπως θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων που έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά!!!

Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 273 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.

Ειδικά για την Ελλάδα όπου το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία,ΠΙΘΑΝΌΤΑΤΑ, στις εκλογές του 2023 οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.