Λιπάσματα Καβάλας: Η ιστορική νίκη των εργαζομένων!!!

ΤΊΠΟΤΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ!!!

ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ Ο,ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!!!

Το δικαστήριο αποφάσισε την επαναπρόσληψη των απολυμένων, την καταβολή των μισθών και 5.000 ευρώ στον καθένα για ηθική βλάβη!!!

Την πόρτα του εργοστασίου δεν την έχουν περάσει ακόμη για να δουλέψουν. Αναμένουν να κοινοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου (Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας) στην πλευρά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Απόφαση που υποχρεώνει τον επιχειρηματία να επαναπροσλάβει τους εργαζομένους στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Καβάλας (ΕΛΦΕ), να τους πληρώσει τους μισθούς που δεν κατέβαλε από τη μέρα που τους απέλυσε (Αύγουστος 2021) μέχρι την ημερομηνία της εκδίκασης (24.5 συζητήθηκε η προσφυγή) και να καταβάλει 5.000 ευρώ στον καθένα για ηθική βλάβη!!!

Το τελευταίο δεν πρέπει να υποτιμηθεί!!!

Χαρακτηριστικές για όσα έχουν περάσει οι εργαζόμενοι τα τελευταία έξι χρόνια -όταν απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση και να περάσουν ως δανεικοί στην πρώτη από τις εταιρείες «μανιτάρια» του Λαυρεντιάδη- είναι οι μαρτυρίες τους!!!

«Βρεθήκαμε μια μέρα στον δρόμο με δυο μικρά παιδιά και μηδενικό εισόδημα επειδή δεν υπογράψαμε» έλεγε ο Λευτέρης, 51 χρόνων, που δούλευε στο εργοστάσιο μαζί με τη γυναίκα του για 31 χρόνια.

Η Τάνια πάλι, 18 χρόνια λογίστρια στην εταιρεία, περιέγραφε πώς τινάχτηκε η ζωή της στον αέρα απ’ τη μια στιγμή στην άλλη.

«Εκεί που θα ξεπλήρωνα το δάνειό μου μέσα σε δύο με τρία χρόνια, τώρα ξέρω ότι θα με ακολουθεί για τριάντα».

Ο Θανάσης μας μιλούσε για τον κυνισμό της εργοδοσίας!!!

«Όταν διαγνώστηκα με καρκίνο, δεν με πήρε ούτε ένας τηλέφωνο!!!

Όταν ζήτησα να πάω για εξετάσεις, μου είπαν με τη μία ότι τις δύο ώρες που θα έλειπα θα τις αφαιρούσαν από την πληρωμή μου!!!»

Ενώ ο Κώστας, με 23 χρόνια θητείας στην εταιρεία, έλεγε ότι αναγκάστηκε να πάρει για πρώτη φορά δανεικά από συγγενείς και φίλους.

Απολύσεις με την υπογραφή του υπουργείου Εργασίας

«Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για εμάς, αλλά για το σύνολο της εργατικής τάξης στην Ελλάδα» σημειώνει σήμερα ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Νίκος Βογιατζίδης αναφερόμενος στους αγώνες των εργατών στα Πετρέλαια Καβάλας, στη ΛΑΡΚΟ, τη Μαλαματίνα.

Χαρακτηρίζει την απόφαση γενναία, αλλά και ιστορική.

Ήταν οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη!!!

Ο δρόμος για τη διατήρηση 133 εργατών εκτός εργοστασίου άνοιξε μετά το πράσινο φως που άναψε τον Ιούλιο του 2021 το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο είχε συνεδριάσει υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπ. Εργασίας  Άννας Στρατινάκη.

Πρόσωπο που υποδέχεται κατά αποκλειστικότητα σχεδόν τις αντιπροσωπείες των εργαζομένων, απ’ οποιονδήποτε κλάδο, που διαδηλώνουν στη Σταδίου.

Με ψήφους 9-6 στο σώμα, όπου τα δύο μέλη του είναι από τον ΣΕΒ και τάχθηκαν υπέρ, αναγνωρίστηκε στον εργοδότη ότι πριν προχωρήσει στις ομαδικές απολύσεις, είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζομένους, οπότε μπορούσαν να απομακρυνθούν κανονικά.

Για τη στάση που κράτησε η  Ά. Στρατινάκη είχαν κάνει καταγγελία ακόμη και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.