Διαρκής η διπλωματική αναβάθμιση Erdogan!!! Νέα συνομιλία με Putin για Ουκρανία, Zaporizhia!!!

ΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΟΜΕΝΩΣ!!!

Ο Erdogan λέει πως θα ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του να λάβει μέτρα για την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου

Ολοένα και περισσότερους πόντους στη διεθνή διπλωματική σκηνή κερδίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος φέρεται εντός της εβδομάδας να έχει μια ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin προκειμένου να συζητήσουν τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για την ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με την ασφάλεια στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia!!!

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Erdogan λέει ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Putin τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στην Lviv με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ενώ φέρεται να προτίθεται να ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλά δυτικά ΜΜΕ, με τελευταία τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις πρωτοβουλίες του Erdogan αποκαλώντας τον μάλιστα απαραίτητο παράγοντα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή!!!

Στρατηγικός ο ρόλος της Τουρκίας

«Νέες συνομιλίες αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Putin έχει θέσει νωρίτερα τα θέματα.

Όπως είναι το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia και η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης γενικότερα.

Η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει τον έντιμο διαμεσολαβητικό της ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση, όντας η μόνη χώρα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών» ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων διπλωματική πηγή.

Διεθνής ανησυχία για Zaporizhia

Ενδεικτική της σημασίας που αναμένεται να έχει η παρέμβαση Erdogan, είναι η ανησυχία που διατυπώνουν ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου της Zaporizhia, το οποίο – όπως υποστηρίζει η Δύση – η Ρωσία έχει μετατρέψει σε μια «ασπίδα» για να εξαπολύει από εκεί διάφορες πυραυλικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Κυριακή 21/8 οι Joe Biden, Boris Johnson, Olaf Scholz και Emmanuel Macron επισήμαναν την ανάγκη να περιοριστεί η στρατιωτική χρήση γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος επανάληψης ενός νέου Chernobyl.

Μάλιστα οι τέσσερις δυτικοί ηγέτες χαιρέτισαν τη συμφωνία του προέδρου Putin να επιτρέψει σε επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν για επιθεώρηση το πυρηνικό εργοστάσιο, αν και ακόμα δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πάντως και χθες οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν πυραυλικές επιθέσεις στη Nikopol που βρίσκεται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Αναγνώριση Erdogan από τη Le Figaro

Τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Recep Tayyip Erdogan για τη διευθέτηση διεθνών κρίσεων που όπως αναφέρει, έχουν καταστήσει την Τουρκία απαραίτητο παράγοντα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, εκθειάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Σε ένα άρθρο σχετικά με το πώς η διπλωματία του Erdogan έθεσε την Τουρκία σε μια βασική θέση στη διεθνή σκηνή, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει:

«Αυτή η πραγματική διπλωματική επιτυχία αποκαλύπτει μια πολύ δραστήρια και πάνω απ’ όλα μια πιο ειρηνική τουρκική εξωτερική πολιτική που έχει το έκτο μεγαλύτερο δίκτυο πρεσβειών παγκοσμίως!!!»

Σημειώνει επίσης ότι μη επιβάλλοντας καμία από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους συμμάχους της Ουκρανίας, ο Erdogan τοποθετεί την Τουρκία «στο κέντρο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το φυσικό αέριο».

Αναφερόμενη στον ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση ζητημάτων που προέκυψαν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, σημειώνει:

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επισημάνει την επανατοποθέτηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που επαινείται στον Ανατολή, τη Δύση και τον Αραβικό κόσμο».

Σχετικά με τις ιδιότητες του προέδρου ως ηγέτη, υποστηρίζει: «Σήμερα, ο Erdogan παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός και ως πρόσωπο που ανοίγει διάλογο με όλους».

Η συμφωνία για τα σιτηρά

Η συμφωνία για την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών ήταν η επιτυχία της Τουρκίας, σημειώνει το άρθρο, το οποίο εφιστά επίσης την προσοχή στο ότι ο Erdogan είναι ένας εξαιρετικός ηγέτης που δίνει τα χέρια τόσο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky όσο και με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.

Η Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο μήνα για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που είχαν διακοπεί λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, εδώ και έξι μήνες.

Ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC), με αξιωματούχους από τις τρεις χώρες και τον ΟΗΕ, έχει δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη για να επιβλέπει τις αποστολές.

Βιρτουόζος της πολυπολικότητας

Ο Γάλλος πρώην πρέσβης Jean de Gliniasty, ανώτερος ερευνητής στο think tank IRIS, είπε επίσης ότι η Τουρκία, ενώ παραμένει μέρος του δυτικού μπλοκ, διαφοροποιεί τις συμμαχίες της.

Η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διάλογο ακόμη και σε υποθέσεις ενάντια στα δικά της συμφέροντα.

«Έχει επιτύχει κυριαρχία μέσω μιας ισορροπίας δυνάμεων που πραγματοποιεί.

Είναι πλέον απαραίτητο και επαινείται από όλους.

Η Τουρκία έχει γίνει βιρτουόζος της πολυπολικότητας», λέει ο Gliniasty.

Η Dorothee Schmid, εμπειρογνώμονας για τη Μεσόγειο και την Τουρκία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, επισημαίνει ότι «αυτή η νέα πολιτική βασίζεται σε μια εντυπωσιακή οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική επανατοποθέτηση, πιο ικανή να αναλάβει τις ευθύνες της από ό,τι στο παρελθόν, και πρόθυμη να παίξει έναν λιγότερο περιπετειώδη ρόλο ως μεσολαβήτρια και ειρηνοποιός».

Ευελιξία

Επίσης, ο Igor Delanoe, αναπληρωτής επικεφαλής του Γαλλο-ρωσικού Αναλυτικού Κέντρου Observo, υποστηρίζει ότι ο Erdogan έχει την ικανότητα να χειρίζεται ευαίσθητα θέματα ξεχωριστά, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που βασίζονται εξ ολοκλήρου στην κρίση της Ουκρανίας στις σχέσεις τους με τον Putin.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες εξομάλυνσης της Τουρκίας με τους γείτονές της και τις περιφερειακές χώρες, τονίζει ότι η «απόλυτη διπλωματία ομαλοποίησης της Τουρκίας απέφερε καρπούς».

 

«Το εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα από την αρμενική πλευρά έχει αρθεί και διορίστηκαν ειδικοί απεσταλμένοι για νέο διάλογο!!!»

Αποκαλώντας επιτυχημένες τις προσπάθειες της Τουρκίας για ομαλοποίηση με τις αραβικές χώρες, είπε ότι η Τουρκία έχει γίνει μια απαραίτητη και συχνά ευέλικτη χώρα όσον αφορά το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία και την Ουκρανία!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.