Πανικόβλητη αναβολή των νέων χρεώσεων ρεύματος!!!

Μόλις 4 ημέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου που επέβαλλε στους προμηθευτές να ανακοινώσουν τις τιμές Αυγούστου μέχρι την Κυριακή, το ΥΠΕΝ μεταθέτει την προθεσμία για τις 25 Ιουλίου με πρόσχημα το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream

● Οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί και αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει έως και στον διπλασιασμό των τιμών λιανικής

● «Επικίνδυνο μπάχαλο» στην ενεργειακή αγορά καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Φάμελλος και Πέρκα

● Βλέπουν ιλιγγιώδη υπερκέρδη άνω του 1 δισ. για τους ηλεκτρο-παραγωγούς και με το πλαφόν στη χονδρική ρεύματος!!!

Ρεκόρ… υπερ-άριστης νομοθέτησης έσπασε το επιτελικό κράτος ανακοινώνοντας χθες ότι θα αλλάξει τον νόμο που ψήφισε πριν από 4 μέρες και όριζε ότι στο πλαίσιο των νέων μοντέλων της αγοράς θα ανακοινωθούν στις 10 Ιουλίου οι τιμές του ηλεκτρικού για τον ερχόμενο Αύγουστο!!!

Η ημερομηνία μετακινήθηκε για τις 25 Ιουλίου με αόριστες εξηγήσεις ενώ, την ίδια στιγμή, από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται νέες καταγγελίες ότι με τους νέους τρόπους υπολογισμού της χονδρικής τιμής αγοράς, προστατεύονται τα υπερκέρδη που θα ξεπεράσουν και πάλι το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς!!!

Οπως έγραφε και χθες η «Εφ.Συν.» («Χαμένοι οι καταναλωτές, παρά το πλαφόν στη χονδρική»), η αυριανή Κυριακή 10/7 αναμενόταν με τρόμο από την αγορά ενέργειας καθώς θα έπρεπε όσοι πωλούν ρεύμα να ανακοινώσουν τις τιμές που θα χρεώνουν την κιλοβατώρα τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η υποχρέωση ανακοίνωσης των τιμών προκύπτει από το άρθρο 138 του νόμου 4951/2022 που δημοσιεύθηκε σε Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως μόλις την περασμένη Τρίτη 4 Ιουλίου.

Ο τρόμος, όμως, προέκυπτε από το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί και αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει έως και στον διπλασιασμό των τιμών λιανικής!!!

Κάποιοι προμηθευτές λιανικής ρεύματος διαμαρτύρονταν ούτως ή άλλως διότι θα έπρεπε μέσα σε αυτές τις συνθήκες αστάθειας, με τον αγωγό ρωσικού αερίου Nord Stream να κλείνει από μεθαύριο για δέκα μέρες (χωρίς να είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ανοίξει κανονικά) να προβλέψουν πού θα βρεθούν οι τιμές χονδρικής τον Αύγουστο.

Φαίνεται όμως ότι περισσότερο βάρυνε ο πολιτικός τρόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησε στην αναβολή για 15 μέρες.

«Θα ανακοινωθούν τιμές στα ύψη την Κυριακή και θα μας χτυπά η αντιπολίτευση ανελέητα επί εβδομάδες μέχρι να ανακοινώσουμε τις επιδοτήσεις που θα δώσουμε;», αναρωτήθηκαν πολλοί.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις του Ιουλίου ανακοινώθηκαν πριν από 3 μέρες, οπότε εκείνες του Αυγούστου είτε θα βγουν επίσης μετά 3-4 εβδομάδες είτε θα βγουν πρόωρα και χωρίς τρέχοντα στοιχεία από την αγορά!!!

Κάπως έτσι, προέκυψε χθες πρωί επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κ. Σκρέκα με την οποία ενημέρωνε ότι επειδή η ημερομηνία της αυριανής Κυριακής «δεν δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ανακοινώσουν έγκαιρα τις χρεώσεις προμήθειας των νέων τιμολογίων», μετατίθεται έως την 25η Ιουλίου και για να συμβεί αυτό θα υπάρξει «σχετική νομοθετική πρωτοβουλία», προφανώς με τη συνήθη μορφή της νυκτερινής τροπολογίας.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σύμφωνα με το νέο μοντέλο της αγοράς που ψήφισε η κυβέρνηση, θα πρέπει οι τιμές κάθε μήνα να ανακοινώνονται 31 μέρες νωρίτερα ενώ τώρα θα γίνουν γνωστές στις 25/7 για να ισχύσουν 1/8.

Για «επικίνδυνο μπάχαλο» στην ενεργειακή αγορά μιλούν σε κοινή τους δήλωση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, αποκαλύπτοντας όμως και στοιχεία για τα υπερκέρδη που επιτρέπει το πλαφόν στις τιμές χονδρικής που εφαρμόζεται από προχθές.

Τα πλαφόν αυτά προκύπτουν από τύπο που περιελήφθη σε υπουργική απόφαση Σκρέκα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι από την πρώτη μέρα προκύπτουν υπερκέρδη 21,6 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων 4,7 εκατ. αφορούν το φυσικό αέριο, 3,9 εκατ. ευρώ τον λιγνίτη και 2,8 εκατ. τα υδροηλεκτρικά.

«Αυτό το ποσόν σε μηνιαία και ετήσια βάση οδηγεί σε ιλιγγιώδεις υπολογισμούς που αποδεικνύουν την ακρίβεια Μητσοτάκη που πληρώνει εδώ και ένα χρόνια όλη η κοινωνία και όλη η ελληνική οικονομία!!!»

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι τα υπερκέρδη ευνοούνται από τον τύπο του ΥΠΕΝ μέσω του οποίου βγαίνουν τα πλαφόν για κάθε τεχνολογία παραγωγής:

Για το φυσικό αέριο λαμβάνονται υπόψιν οι μέσες μηνιαίες τιμές TTF, «όταν είναι γνωστό ότι οι εταιρείες του κλάδου έχουν προθεσμιακά συμβόλαια με καλύτερες τιμές!!!»

Για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά η τιμή είναι 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα «έως και πενταπλάσια του κόστους παραγωγής!!!»

«Ο συντελεστής απόδοσης μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη υπολογίζεται με βάση τις παλαιότερες μονάδες, αφήνοντας περιθώρια για ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία από τις νεότερες», προσθέτουν για να καταλήξουν στην πρόβλεψη ότι μένει περιθώριο για υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας άνω του 1 δισ. σε ετήσια βάση!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.