Απόλυτη ισοτιμία Ευρώ και Δολαρίου μετά από 20 χρόνια!!! Τι δείχνει για την Ευρωπαϊκή Οικονομία!!!

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ (EUU) και του δολαρίου ΗΠΑ είναι η ίδια, καθώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει σημειώσει πτώση περίπου 13% από την αρχή του έτους!!!

Οι φόβοι για ύφεση στην Γηραιά Ήπειρο είναι πολύ μεγάλοι.. πλέον, υποκινούμενοι από τον υψηλό πληθωρισμό και την αβεβαιότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από τη Nicole Goodkind/CNN Business

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία λάμβανε περίπου το 40% του φυσικού της αερίου μέσω ρωσικών αγωγών πριν από τον πόλεμο, προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες αερίου σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και κατόπιν μείωσε τη ροή στον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία κατά 60%.

Πλέον, από την Κυριακή, αυτό το κρίσιμο κομμάτι της υποδομής εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει κλείσει για προγραμματισμένη συντήρηση 10 ημερών.

Ωστόσο, Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ενδέχεται να μην ενεργοποιηθεί ξανά.

Η ενεργειακή κρίση έρχεται παράλληλα με μια οικονομική επιβράδυνση, η οποία έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να σφίξει επαρκώς την πολιτική της προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από το 2011, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 8,6%!!!

Αλλά ορισμένοι λένε ότι η ΕΚΤ είναι πολύ πίσω από την πραγματική κατάσταση της αγοράς και ότι μια σκληρή προσγείωση είναι εντελώς αναπόφευκτη.

Η Γερμανία κατέγραψε ήδη το πρώτο εμπορικό της έλλειμμα σε αγαθά από το 1991 την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τιμές των καυσίμων και το γενικό χάος της αλυσίδας εφοδιασμού αύξησαν σημαντικά τις τιμές των εισαγωγών.

«Δεδομένης της φύσης των εξαγωγών της Γερμανίας που είναι ευαίσθητες στις τιμές των εμπορευμάτων, παραμένει δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το εμπορικό ισοζύγιο θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες, δεδομένης της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης», έγραψαν οι αναλυτές της Saxo Bank σε πρόσφατ σημείωμα τους.

Μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα διατηρήσουν την πίεση στο ευρώ ενώ θα στείλουν τους επενδυτές προς το δολάριο ΗΠΑ ως ασφαλές καταφύγιο, λένε οι αναλυτές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πολύ μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά τη σύσφιξη, έχοντας αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ δείχνει ότι θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Αυτή η ασφαλής υποχώρηση προς το αμερικάνικο δολάριο θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο ακραία εάν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Deutsche Global FX Research, George Saravelos, σε σημείωμα του την περασμένη εβδομάδα!!!

Μια κατάσταση όπου το ευρώ θα διαπραγματεύεται κάτω από το δολάριο ΗΠΑ σε ένα εύρος από 0,95 $ έως 0,97 $ θα μπορούσε «να συμβεί», έγραψε ο Saravelos, «αν τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ διολισθήσουν σε μια (βαθύτερη) ύφεση το τρίτο τρίμηνο ενώ η Fed θα εξακολουθεί να αυξάνει τα επιτόκια!!!»

Ωστόσο, αυτά είναι καλά νέα για τους Αμερικανούς που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, αλλά θα μπορούσαν να σημαίνουν άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.