«Απάτη η εικονική αφαίρεση της ρήτρας αναπροσαρμογής!!! Μας λέγατε λαϊκιστές, ξαφνικά έγινε παράνομη η ρήτρα; Είστε μεγαλόψυχοι; Πολιτικοί απατεώνες είστε!!!»

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απάτη με την ρήτρα αναπροσαρμογής εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε εκτενή αναφορά στη στάση της κυβέρνησης στο ενεργειακό, τονίζοντας ότι έχει επιλέξει να κάνει τον προστάτη των καρτέλ.

«Και είστε και ενορχηστρωτές μιας μεγάλης διαρκούς απάτης εις βάρος του ελληνικού λαού.

Απάτη λέω, διότι δεν υπάρχει άλλη λέξη στην πλούσια ελληνική γλώσσα για να περιγράψει αυτό που επιχειρείτε μέσω του νομοσχεδίου να κάνετε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μας λέγατε ότι είμαστε λαϊκιστές, ότι παρακινούμε τον κόσμο στον «δεν πληρώνω».

Ξαφνικά έγινε παράνομη, ληστρική η ρήτρα;

Είστε μεγαλόψυχοι;

Όχι βέβαια!!!

Πολιτικοί απατεώνες είστε!!!

Γιατί η ρήτρα που αφαιρείται εικονικά σήμερα από τους λογαριασμούς του καλοκαιριού, θα ενσωματωθεί στους κυμαινόμενους λογαριασμούς του φθινοπώρου»!!!

«Λεηλατείτε μεσαία τάξη και αδύναμους με την ακρίβεια για να έχει προεκλογική κάβα για ανεπαρκή επιδόματα ο Μητσοτάκης» σημείωσε σε άλλο σημείο.

«Τελειώνει το πάρτι»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκαθάρισε ότι όποτε και αν στήσει εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πάρτι δέκα επιχειρηματικών ομίλων και τριών funds θα τελειώσει.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «μετά τις εκλογές το πάρτυ θα τελειώσει.

Μετά τις εκλογές θα σταματήσουν να λεηλατούν το πλούτο και το βιος των νοικοκυριών δέκα επιχειρηματικοί όμιλοι και τρία μεγάλα φαντς. Προλάβετε όσο καιρός σας απομένει – δεν σας απομένει πολύς.

Τίποτα και κανείς δε θα ξεχαστεί».

Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερκέρδη στην ενέργεια
Συντελεστή 5% στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού και φορολόγησης των κερδών, επιστροφή στους καταναλωτές 67 εκατ. ευρώ, είναι οι τροπολογίες που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το αδειοδοτικό των ΑΠΕ, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βρίσκεται προ των ευθυνών της για τα υπερκέρδη στην ενέργεια.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να αποδείξει εάν επιλέγει να προστατεύσει τελικά το συμφέρον των καταναλωτών ή τα υπερκέρδη των εταιρειών, καθώς και αν πρόκειται να διασφαλίσει την προστασία των περιοχών περιβαλλοντικής προστασίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στις τρεις τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές του.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση:

«- Η πρώτη τροπολογία προβλέπει την επιστροφή στους καταναλωτές των εξήντα επτά (67) εκατ. ευρώ που εισέπραξαν συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης το διάστημα Νοεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021 και δεν αντικατοπτρίζουν τις εύλογες ανάγκες και την αποδοτική λειτουργία τους, σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση που πρότεινε η ΡΑΕ στο πόρισμά της που κατατέθηκε στις 10.5.2022 στην Βουλή.

Ενώ η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη συγκεκριμένη πρόταση εδώ και ενάμιση μήνα, δεν έχει προβεί στη θεσμοθέτησή της αφήνοντας κάποιους να διατηρούν τα μη εύλογα κέρδη που αποκόμισαν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

– Η δεύτερη τροπολογία αφορά την νομοθετική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού για τα κέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς.

Η κυβέρνηση μέσω της προτεινόμενης διάταξης του άρθρου 122 για την επιστροφή μέρους των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αποδεικνύεται ανεπαρκής και επί της ουσίας εξακολουθεί να βάζει πλάτη στα υπερκέρδη, καθώς δεν διασφαλίζει ότι οι τελικοί καταναλωτές πράγματι θα ελαφρυνθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει καθορισμό μέσω νομοθετικής ρύθμισης ενός συντελεστή 5% στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας και ένα διαφορετικό τρόπο υπολογισμού και φορολόγησης των κερδών αυτών, προτάσεις που αντιμετωπίζουν τα ελλείματα  του άρθρου 122 και διασφαλίζουν χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Η τρίτη τροπολογία θεσπίζει ρητή απαγόρευση της χωροθέτησης Πιλοτικών Θαλάσσιών πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) εντός προστατευόμενων περιοχών.

Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς η κυβέρνηση, με τη ρύθμιση της παρ.7 του άρθρου 91 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου, επιτρέπει κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης τη χωροθέτηση Πιλοτικών Θαλάσσιών πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) εντός προστατευόμενων περιοχών, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι δεν γίνεται να συνεχίζεται η αδειοδότηση έργων ΑΠΕ κατηγορίας Α1 στις περιοχές Natura 2000 μέχρι την έκδοση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), την ολοκλήρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Σχεδίων Διαχείρισης (διαδικασία που, με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021), αλλά και την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί και μάλιστα πρόσφατα έλαβε και παράταση ενός έτους».

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.