Ακριβότεροι στις τηλεπικοινωνίες κατά 69,4% ως προς το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!

Πανάκριβα είναι μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά τη λιτότητα της περασμένης δεκαετίας λόγω των Mνημονίων, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας κατέχει… την 3η πανευρωπαϊκή θέση στα επικοινωνιακά τέλη, δηλαδή στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, ενώ διαθέτει ιδιαίτερα ακριβές τιμές σε τρόφιμα και άλλα είδη, σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. 

Πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία αφορούν τιμές του 2021 και δεν έχει υπολογιστεί η έκρηξη των τιμών που έχει καταγραφεί εντός του 2022, κάτι που προοιωνίζεται πως στην επόμενη ανακοίνωση των αντίστοιχων στοιχείων η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ζοφερή για την Ελλάδα.

Επίσης, πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τους φορολογουμένους στις βόρειες χώρες και στην κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας το 2021 ήταν κατά 4,8% ακριβότερες από την Ε.Ε. Στις υψηλότερες τιμές έχουν συμβάλει προφανώς και οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην Ελλάδα.

Ελαφρά υψηλότερες ήταν οι τιμές στην Ελλάδα και στον καπνό και στα αλκοολούχα ποτά, και συγκεκριμένα 1,1% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η φορολογία έχει συμβάλει επίσης στην εξέλιξη αυτή, καθώς τόσο ο ειδικός φόρος για τον καπνό όσο και ο ΦΠΑ είναι πολύ υψηλοί.

Στις τιμές των επικοινωνιών η Ελλάδα ήταν ακριβότερη κατά 69,4% από την Ε.Ε., με πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη τη Νορβηγία (που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.), με τιμές 88,7% υψηλότερες από τον μέσο όρο!!!

Στον αντίποδα, φθηνότερη χώρα ήταν η Ρουμανία, με τιμές 61,4% χαμηλότερες από τον μέσο όρο!!!

Φθηνότερη από την Ε.Ε. σε επτά κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών

Στις υπόλοιπες επτά κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών της Eurostat η Ελλάδα είναι φθηνότερη από την Ε.Ε.

Οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 31,7% στο κόστος στέγασης – που περιλαμβάνει τις τιμές των ενοικίων, του ρεύματος και της θέρμανσης.

Σημαντικά χαμηλότερες ήταν και οι τιμές για μεταφορές (23,6% σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο), καθώς και οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων (15,2%).

Κατά 13,8% χαμηλότερες ήταν οι τιμές για υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού, ενώ χαμηλότερες από 10% ήταν οι τιμές ειδών ένδυσης – υπόδησης (5,9%), επίπλων και χαλιών (1,9%), και των οχημάτων (7,3%).

Η φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. με διαφορά ήταν η Βουλγαρία στις περισσότερες από τις συνολικά 10 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ η Ρουμανία ήταν φθηνότερη στα τρόφιμα και στις επικοινωνίες, και η Πολωνία στις αγορές οχημάτων.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.