Μεγαλοπρεπές «όχι» από Άρειο Πάγο στο αίτημά τους να γίνει πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής!!!

«Έφαγαν τα μούτρα τους» ΔΕΗ και πάροχοι ενέργειας!!!

Σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια των καταναλωτών να πετάξουν από πάνω τους το «χαράτσι» της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ενέργειας, αποτελεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη, με βάση την οποία θα κρινόταν η τύχη των υπόλοιπων αγωγών.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και δύο Αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίοι μετείχαν στη τριμελή επιτροπή του άρθρου 20ΚΠολΔικ, που έκρινε την υπόθεση, απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα της ΔΕΗ, καθώς έκριναν ότι, δεν συντρέχει λόγος, να γίνει πιλοτική δίκη, όπως ζητούσε η εταιρεία.

Το αίτημα είχαν υποβάλλει στον Άρειο Πάγο η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας, με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο.

Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμούν πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών.

Τότε, με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα -μια κι έξω- πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει κατά της ΔΕΗ και της ρήτρας αναπροσαρμογής, που εκτίνασσε τους λογαριασμούς ρεύματος σε εξωφρενικά ποσά, η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ, που είχαν καταθέσει συλλογικές αγωγές.

Η υπόθεση είχε προσδιοριστεί να γίνει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, αλλά μετά την προσφυγή της ΔΕΗ στον Άρειο Πάγο, συναίνεσαν σε αναβολή της δίκης και οι προσφεύγουσες καταναλωτικές οργανώσεις.

«Ουσιαστικά δεν καταργείται», λέει το ΙΝΚΑ

Μιλώντας στην ΕΡΤ την Τρίτη, ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Αλέξης Αλεξόπουλος ανέφερε πως καμία κατάργηση της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος δεν προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση παρά τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες!!!

Το ποσό αυτό απλά θα ενσωματώνεται στον λογαριασμό υπό την αιτιολογία:

«Χρέωση Προμήθειας Ενέργειας», όπως υπογράμμισε ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Αλέξης Αλεξόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η τροπολογία της κυβέρνησης ΔΕΝ  λέει ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, λέει ότι αναστέλλεται η εφαρμογή της για λογαριασμούς ρεύματος που θα βγουν για καταναλώσεις μετά την 1η Αυγούστου 2022 και μέχρι τον Ιούλιο του 2023», διευκρίνισε ο κ. Αλεξόπουλος και συνέχισε:

«Η απόφαση αυτή δίνει το δικαίωμα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν κάτω από την αιτιολογία «χρέωση προμήθειας ενέργειας»!!!

«Δηλαδή, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», είπε!!!

«Ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να ξέρει, ούτε ελέγξει πόσο θα χρεώνεται», υποστήριξε.

«Η τροπολογία αυτή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ενωσιακό δίκαιο γιατί αναφέρει ότι ο προμηθευτής δεν έχει καν υποχρέωση να ειδοποιεί τον καταναλωτή για τις όποιες αυξήσεις θα του βάζει.

Η μόνη υποχρέωση του προμηθευτή – κατά την τροπολογία – θα είναι να αναρτά στον ιστότοπό του το πόση θα είναι η χρέωση που θα βάζει», είπε.

«Δηλαδή, βαφτίζουνε το κρέας ψάρι», κατέληξε!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.