Σφοδρά πυρά ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Βουλή για το πόρισμα της ΡΑΕ!!!

Δεν μας έκανε… σοφότερους ο πρόεδρος της ΡΑΕ κατά την τοποθέτησή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, από όπου κινήθηκε κοντά στο κυβερνητικό αφήγημα!!!

Την ώρα που στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καταγράφονται σκανδαλώδεις λαθροχειρίες και μαγειρέματα σχετικά με τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ο Αθ. Δαγούμας παραδέχθηκε, εμμέσως, ότι τα χρήματα που κέρδισαν οι πάροχοι μπορεί να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν το 1,4 δισ. που ήταν οι εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης!!!

Αυτό γιατί ο κ. Δαγούμας έκανε αναφορά για υπερκέρδη 927 εκατ. ευρώ στο διάστημα Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022, όμως η ΡΑΕ, μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να εντάξει στους υπολογισμούς της και τους προηγούμενους μήνες κατά τους οποίους υπήρχε πάρτι αισχροκέρδειας!!!

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος της ΡΑΕ επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα για αφαίρεση των εκπτώσεων της ΔΕΗ, όμως πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση για την φορολόγηση των υπερκερδών!!!

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος κατήγγειλε πως η μεθοδολογία της ΡΑε είναι λανθασμένη, ενώ χαρακτήρισε παραχάραξη την απόπειρα να μειωθούν τα κέρδη της παραγωγής με τις ζημίες της λιανικής.

Προανήγγειλε, μάλιστα, προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς «το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσει οι δύο δραστηριότητες να είναι εντελώς διακριτές»!!!

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε οι βουλευτές να αποφασίσουν να κληθεί ξανά η ΡΑΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) στη Βουλή και να παρουσιάσουν τα υπερκέρδη βάση του πραγματικού κόστους για το ενιάμηνο και όχι για το εξάμηνο και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει συγκάλυψη των κερδών ηλεκτροπαραγωγών και από τη Βουλή.

Ανάμεσα σε άλλα ο Σ. Φάμελλος σημείωσε:

«Τώρα το μέλημά σας είναι πώς θα μαγειρέψετε τα υπερκέρδη για να τα μειώσετε. Η κυβέρνηση μεθοδεύει τη συγκάλυψη των υπερκερδών και δυστυχώς η ΡΑΕ υπέκυψε» και παρουσίασε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει τα υπερκέρδη.

1. Κατήγγειλε την απαράδεκτη παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ όπου, με την επιστολή της στις 28.04.2022, της ζητάει να υπολογίσει δήθεν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που επιλέγει να καλεί «υπερέσοδα» και την επιστροφή τους ως «εισφορά αλληλεγγύης», προτείνοντας η ίδια ως μεθοδολογία τη σύγκριση οικονομικών καταστάσεων, κάτι που ορθώς η ΡΑΕ δεν υιοθέτησε.

Στο πόρισμα συγκεκριμένα η ΡΑΕ αναφέρει ότι:

η ΡΑΕ Δ Ε Ν θεωρεί ότι η σύγκριση των οικονομικών καταστάσεων με αυτά των προηγούμενων ετών αρκεί ως η πλέον αντιπροσωπευτική μεθοδολογία για την εξέταση της πιθανής αυξημένης κερδοφορίας κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και ότι δεν έχει την αρμοδιότητα ορκωτού λογιστή ώστε να σχολιάσει το ορθό και το εύλογο όλων των εγγραφών των οικονομικών καταστάσεων, που περιλαμβάνουν αποσβέσεις κτλ. Επικροτούμε αυτήν την απόφαση της ΡΑΕ.

2. Σχετικά με την περίοδο εξέτασης για υπερκέρδη έθεσε το ερώτημα γιατί παραλείπεται το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου Σεπτεμβρίου του 2021 ενώ η μέση μηναία τιμή χονδρικής είχε ήδη εκτοξευτεί από τον Ιούλιο του 2021, σε μία προσπάθεια πάλι να μειωθεί το ποσό των υπερκερδών, προς όφελος των καθετοποιημένων;

3. Η μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών που υιοθετεί η ΡΑΕ, που συγκρίνει το μεικτό περιθώριο κέρδους των μονάδων παραγωγής κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 με το αντίστοιχο κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2020 – Μαρτίου 2021, είναι λανθασμένη, γιατί και πάλι μειώνει τα πραγματικά υπερκέρδη και εισάγει όλες τις στρεβλώσεις της προηγούμενης περιόδου στον υπολογισμό των υπερκερδών της τρέχουσας περιόδου.

Εμείς προτείνουμε και ζητάμε να γίνει πάλι ο υπολογισμός και για το τρίμηνο που παραλείφθηκε βάση όμως του πλήρους, πραγματικού κόστους των μονάδων με ένα λογικό ποσοστό κέρδους πχ 5% και όχι βάσει του μεικτού περιθωρίου κέρδους.

Για παράδειγμα, βάση του πραγματικού κόστους στα υδροηλεκτρικά έργα τα υπερκέρδη είναι τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ περισσότερα και στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο επίσης 200 εκατ. ευρώ περισσότερα για το υπό εξέταση εξάμηνο.

«Δεν επιτρέπεται στις σημερινές συνθήκες το κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών να ξεπερνά το 5% και αυτό πρέπει να είναι κανόνας!!!

Δεν μπορεί να κλέβουν τους καταναλωτές και η κυβέρνηση αλλά και η ΡΑΕ να μένουν απλοί παρατηρητές σαν τον πιανίστα στο σαλούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.

4. Αποτελεί λαθροχειρία η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τα υπερκέρδη στην παραγωγή για να μην τα φορολογήσει μέσω της αφαίρεσης κόστους και εξόδων στην προμήθεια/λιανική (πχ. εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια) εφόσον, αποτελούν διακριτές δραστηριότητες και άρα δεν μπορούν να συμψηφιστούν.

Άρα, η «άσκηση» αφαίρεσης των εκπτώσεων και των «έμμεσων εκπτώσεων» από τα ήδη μειωμένα υπερκέρδη των 927 εκατ. που αφορούν εμπορική πολιτική των προμηθευτών είναι σε αντίθεση με το δίκαιο του ανταγωνισμού της Ε.Ε., καθώς η παραγωγή και η προμήθεια πρέπει να αντιμετωπίζονται ως διακριτές δραστηριότητες και δε γίνεται να συμψηφίζονται μεταξύ τους στοιχεία.

Ο Σ.Φάμελλος ζήτησε τη θέση του Προέδρου της ΡΑΕ για αυτό και προειδοποίησε ότι θα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ενημερώσει την ΕΕ για αυτήν την παραβίαση.

5. Απουσιάζει ο υπολογισμός των ουρανοκατέβατων κερδών των ΑΠΕ.

Ενώ ακόμη και η Κομισιόν μιλάει για ουρανοκατέβατα κέρδη των ΑΠΕ, στην Ελλάδα η κυβέρνηση και η ΡΑΕ δεν τα υπολογίζουν, ενώ στην Ισπανία η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτά καλύπτουν σχεδόν το 30% των λογαριασμών, ύψος για το οποίο πρέπει να ενημερώσει ο ΔΑΠΕΕΠ που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στο ύψος των υπερκερδών που υπολογίζει η ΡΑΕ στο πόρισμά της, δηλαδή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ!

6. Απουσιάζουν ακόμη τα στοιχεία για τα υπερκέρδη της αγοράς φυσικού αερίου ειδικά όταν η ΔΕΠΑ Εμπορίας που συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο έκανε λόγο πριν από λίγους μήνες για ρεκόρ κερδοφορίας για το 2021.

Ο Σ.Φάμελλος ζήτησε οι βουλευτές να αποφασίσουν να κληθεί ξανά η ΡΑΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) στη Βουλή και να παρουσιάσουν τα υπερκέρδη βάση του πραγματικού κόστους για το ενιάμηνο και όχι για το εξάμηνο για να δούμε τι τελικά συμβαίνει με τα υπερκέρδη.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε:

«Είστε εκτεθειμένοι όταν με όλους τους τρόπους που ανέλυσα παραπάνω προσπαθείτε να μειώσετε τα υπερκέρδη και όταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Σκρέκας, κατά την ανακοίνωση των μέτρων την Παρασκευή, είπε ότι τα ουρανοκατέβατα για το β’ εξάμηνο του 2022 θα φτάσουν στο 1,65 δισ. ευρώ, αυτά που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν έβρισκε.

Δηλαδή από τη μία προσπαθείτε να μειώσετε τα υπερκέρδη και από την άλλη τα προϋπολογίζετε σε 1,65 δισ. ευρώ;»

Αντίδραση είχαμε, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος χαρακτήρισε το πόρισμα «κείμενο συσκότισης και όχι αποκάλυψης».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. επέκρινε την κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις της και υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που η ρήτρα αναποσαρμογής έχει υπερακοντίσει τις εκπτώσεις, αυτές δεν πρέπει να αφαιρεθούν από το τελικό ποσό.

Αμφισβήτησε, ακόμη, ευθέως το ποσοστό των σταθερών τιμολογίων που προκάλεσαν ζημία στην προμήθεια.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπογράμμισε το άδειασμα, όπως το χαρακτήρισε, της ΡΑΕ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Δεν είναι 591 εκατ. ευρώ τα κέρδη, μας είπε χθες ο κ. Οικονόμου.

Θα συνεχιστούν οι υπολογισμοί και θα δούμε πού θα καταλήξουμε.

Δεν τελειώσατε κ. Δαγούμα τους υπολογισμούς, συνεχίζονται;».

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.