Κουβέντα για τα F-16 στις δηλώσεις Μητσοτάκη απ’ τον Λευκό Οίκο!!!

«Ικανοποιημένο» το Μαξίμου από την συνάντηση με Μπάιντεν, ενώ για τα F-16 κυβερνητική πηγή παραπέμπει στη σημερινή ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο γιατί… «ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μην συζητούνται δημοσίως»

Προβλέψιμος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, όπου εμφανίστηκε με το προφίλ του «δεδομένου» συμμάχου, που έχει επιλέξει, μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς στις σχέσεις των δύο χωρών και ισχυρίστηκε η Ελλάδα έχει επιστρέψει ξανά και έχουμε μπροστά μας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν χωρίς να κάνει μπροστά στις κάμερες αναφορά στο ζήτημα των αμερικανικών F-16, που η Άγκυρα θέλει να αναβαθμίσει αγοράζοντας παράλληλα νέα από τις ΗΠΑ, παρά τον κίνδυνο αλλαγής των ισορροπιών στο Αιγαίο.

Ούτε κατά τον σύντομο διάλογο, πριν τις συνομιλίες των δύο ηγετών κεκλεισμένων των θυρών, κατά τον οποίο δεν απάντησαν σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ούτε στην δεξίωση στον Λευκό Οίκο, με αφορμή τα 201 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε εμφατικά είτε το συγκεκριμένο ζήτημα είτε την γενικότερη στάση της Τουρκίας.

Και εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθούν σύντομα στην Πολεμική μας Αεροπορία τα αεροσκάφη F35, πριν από το τέλος της δεκαετίας, αναδεικνύοντας ως θετικό το σχετικό ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία παραγωγός των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Lockheed Martin.

Στη εξάλεπτη αναφώνησή του στη δεξίωση αρκέστηκε να πει πως «η χώρα μας θα αναζητά πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες μας, εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις δυνάμεις και επιμένουμε πως δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Αναφέρθηκε στο Κυπριακό παροτρύνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο να επιστρατεύσει την επιρροή του προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις πάντα επί τη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ επαναλαμβάνοντας πως «κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση των δύο κρατών».

Μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ πρέπει να σταθούν πλάι πλάι ώστε να υπερασπιστούν την έννοια της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

«Να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας» θέλει ο Μπάιντεν 

Αφού ο κ. Μπάιντεν υποδέχτηκε τον κ. Μητσοτάκη σαν «ένα πολύ καλό φίλο» -με φόντο την κύρωση της κατ’ ουσίαν επ’ αόριστον ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας στην χώρα μας- επανέλαβε πως οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειο υπογραμμίζοντας πως είναι μια σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί η στενή συνεργασία και να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό και στην Ελλάδα.

Ευχαρίστησε δε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το «ηθικό κουράγιο να αποκηρύξει την επίθεση του Πούτιν, αλλά και να υποδεχθεί η χώρα μας πρόσφυγες από την Ουκρανία», ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει εξοπλισμό στη χώρα δείχνοντας την προθυμία της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση, βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και σε εγκλήματα πολέμου και μάλιστα σε βάρος παιδιών» υποστηρίζοντας πως το διακύβευμα σήμερα είναι να μην επικρατήσει ο αυταρχισμός της δημοκρατίας.

«Νομίζω πως η σημαντικότερη αποστολή μας είναι η θωράκιση της δημοκρατίας και των αξιών της ανά τον κόσμο» είπε και και ανέφερε πως η στήριξη, που απολαμβάνει διαχρονικά από την ελληνοαμερικανική κοινότητα αποτελεί για αυτόν έμπνευση.

«Πολλή συζήτηση» για την Αλεξανδρούπολη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση και στις διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες τέθηκε «ευρεία» γκάμα θεμάτων διμερούς, περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ πολλή συζήτηση έγινε για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και τις πολλές και σημαντικές πλέον αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Άγκυρα, οι πηγές της κυβέρνησης ισχυρίζονται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο συνομιλητή του όλες τις λεπτομέρειες, που αφορούν στην εντεινόμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα και δη τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

«Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο» σημειώνοντας πως το ζήτημα δεν ετέθη αυτοτελώς αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της πώλησης μαχητικών F-16 προς την Τουρκία αρμόδια κυβερνητική πηγή παρέπεμπε στη σημερινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού προς το Κογκρέσο, τονίζοντας πως ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μην συζητούνται δημοσίως.

Οι κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F – 35.

«Πολύ ικανοποιημένη» η ελληνική πλευρά

«Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας πως το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές» αναφέρουν του Μαξίμου που υποστηρίζουν επίσης το εξής:

«Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επεσήμαιναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, ήτοι για τη μάχη ανάμεσα στις Δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα».

«Όπως ήταν εύλογο η συζήτηση των δύο περιεστράφη εκτενώς γύρω από το Ουκρανικό και το ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά και στο πως οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν εμπράκτως ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο» σημειώνεται.

Επιβεβαιώθηκε επίσης συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Μαίου, και εξουσιοδότησαν κατά πληροφορίες το Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας να εργαστούν στενά.

«Ισχυρότερη από ποτέ η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας» λέει ο Λευκός Οίκος 

Το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν ανέλθει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής Προεδρίας, αναφέροντας ότι ο πρώτος συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, με τις δύο πλευρές να τονίζουν ότι η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, καθώς οι δύο ηγέτες εξέτασαν την ισχυρή και αυξανόμενη αμυντική συνεργασία, τις κοινές δημοκρατικές αξίες και τη δέσμευσή για την περαιτέρω επέκταση του διμερές εμπορίου και των επενδύσεων. Επιπλέον, συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής υποστήριξής στις προσπάθειες επιβολής κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της, και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον λαό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Τέλος, διαβάζουμε ότι ο κ. Μπάιντεν συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη εν γένει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι απειλές εναντίον της δημοκρατίας.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.