Η ΕΕ υπό την απειλή βέτο θα εξαιρέσει την Ουγγαρία και Σλοβακία από το εμπάργκο στο στο Ρωσικό πετρέλαιο!!!

Σε εξέλιξη το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Επιφυλακτική η Κομισιόν για την εξάρτηση των δυο χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο!!!

Αύριο το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας!!!

«Ναι» στο εμπάργκο από το Βερολίνο!!!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες η οποία αναμένεται να εξετάσει την ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου.

Παράλληλα, το Συμβούλιο καλείται να αποσαφηνίσει το μοντέλο των πληρωμών που δεν παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Κομισιόν δεν έχει καμία πληροφορία ότι κάποια ευρωπαϊκή εταιρεία έχει πληρώσει σε ρούβλια για ρωσικό φυσικό αέριο, αφού η Μόσχα απαίτησε από τους ξένους αγοραστές να συμμορφωθούν με έναν μηχανισμό μετατροπής των πληρωμών από ευρώ ή δολάρια σε ρούβλια, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Η Κομισιόν δεν έχει πληροφορίες για καμία χώρα ή ιδιωτική εταιρεία που να είναι πρόθυμη να το πράξει”, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον κατά την άφιξή της στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Πιθανή εξαίρεση Ουγγαρίας-Σλοβακίας
Οπως δήλωσαν σήμερα δυο αξιωματούχοι της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας.

Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Το εμπάργκο πετρελαίου είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά ούτως ή άλλως, πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας – παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία λένε ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσει η Μόσχα να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει στη Ρωσία σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, αλλά αυτή η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.